V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi
je moj Dom pod gorco.

Dogodki

Nastop Tamburaškega orkestra KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža

V torek 01. decembra 2015, bomo v jedilnici našega DOMA POD GORCO gostili Tamburaški orkester KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža na Dravskem polju. Tamburaški orkester deluje od 02. marca 2009 pod vodstvom g. Rajka Roterja. Program izvajalnih skladb vključuje predvsem slovensko ljudsko glasbo, prirejeno za tamburaški orkester, narodno zabavno ter klasično glasbo. Vabimo vse stanovalce, da se pridružijo tamburašem in uživajo ob zvokih tamburice.


Miklavževanje za stanovalce in otroke zaposlenih

V četrtek, 03. decembra 2015, bo DOM POD GORCO obiskal Miklavž, prvi med tremi dobrimi možmi, ki v tem adventnem decembrskem času hodijo po svetu. Sveti Miklavž je dejansko sveti Nikolaj, krščanski svetnik, znan po svoji darežljivosti. Seveda je Miklavž »kriv« tako za Božička kot Dedka Mraza. Miklavž bo obiskal stanovalce po oddelkih in v sobah. Stanovalci bodo dobili tradicionalni Miklavžev paket, saj so bili vsi pridni celo leto, kajne? Miklavž bo obdaril tudi otroke zaposlenih. Tudi ti so bili vsi pridni!


Okrasitev novoletnih smrečic z otroci iz vrtca in postavitev jaslic po nadstropjih

V petek, 04. decembra 2015, bomo stanovalci skupaj z otroci iz vrtca krasili novoletne smrečice po nadstropjih. Približuje se Božic, najlepši družinski praznik, in novo leto. Tudi mi smo ena velika družina in zato bomo tudi mi postavili in okrasili najlepše novoletno božične smrečice. Kako bi lahko okrasili naše novoletne smrečice brez otrok? Zato smo jih povabili, da s svojo otroško razigranostjo in veselim prepevanjem napolnijo naš dom v prijetnem druženju s stanovalci. Izdelali bomo tudi jaslice, saj brez njih ni pravega Božica, kajne?


Pogovorna urica: Miklavževanje

V soboto, 05. decembra 2015, bodo potekale pogovorne urice po oddelkih na temo Miklavževanje. Stanovalci nam bodo pripovedovali, kako so včasih, kot otroci, pričakovali Miklavža in kako to počnemo danes. Saj se še vsi spomnimo iz svojih otroških let besed naših dragih mam: »Miklavž prihaja! Če ne boš pridna (priden), ti ne bo prinesel drugega, kot šibo! Ali pa te bodo kar parklji odnesli!« Uhhh, groza… parkeljni! A sladke pomaranče, suho sadje in čokolada… Čeprav skromno, je bilo v »starih« časih za otroke obdarovanje Miklavža vedno enkratno doživetje. Še je tukaj spomin na čudovito otroško pričakovanje. Obudili ga bomo skupaj.


Nastop šolarjev Osnovne šole Janka Padežnika

V ponedeljek, 07. decembra 2015, bo v jedilnici našega DOMA POD GORCO potekal nastop šolarjev Osnovne šole Janka Padežnika iz Studencev. Otroci iz Osnovne šole Janka Padežnika so naši dragi mladi prijatelji, ki nas velikokrat obiščejo in sodelujejo z nami pri raznih kreativnih delavnicah in drugih aktivnostih. V njihovi družbi je vedno prijetno in tako bo tudi  tokrat, ko nas bodo razveselili s svojim nastopom in prikazom, kaj vse znajo.


Dobrodelna prireditev za otroke s posebnimi potrebami

V sredo, 09. decembra 2015, bo v jedilnici našega DOMA POD GORCO potekala prireditev za otroke s posebnimi potrebami. V jedilnici doma bodo potekale razne delavnice v sodelovanju z Zavodom PET, ki bo predstavil svoje pse. Je kaj lepšega kot druženje otrok, stanovalcev in živali? Z Zavodom PET, ki izvaja terapije za izboljšanje kakovosti življenja s pomočjo psa, velikokrat sodelujemo. A veste, kaj pomeni PET?  Pasja Enota Terapevtov. Pet je tudi blazinic na pasji tački naše Zlatke, naše psičke, ki sem nam je pridružila v letošnjem letu in razveselila stanovalce  s svojo pasjo igrivostjo.


Nastop Konservatorija za glasbo in balet iz Maribora

»Umetnost je od samih začetkov jezik,  ki ne pozna meja, niti ovir. Umetnost ne potrebuje posrednika. Zmeraj najde pot do ljudi in njihovih duš.« Tako imajo napisano v svoji predstavitvi na spletni strani. Konservatorij za glasbo in balet iz Maribora bo ogrel duše naših stanovalcev na svojem nastopu v našem domu v tem predprazničnem, adventnem času. Vabljeni. Lepo bo.


Božičkovanje za otroke zaposlenih

V četrtek, 17. decembra 2015, bo v jedilnico našega DOMA POD GORCO prišel Božiček.  Za otroke je prihod Božička prav gotovo čisto poseben dogodek, ki se ga vedno razveselijo. Tudi letos bo Božiček razveselil otroke zaposlenih in jim razdelil darila. Starši otrok bomo pripravili igrico z naslovom »Pod medvedovim dežnikom«. Ja, Božič prihaja. Čas je, da se ustavimo, vzamemo nekoliko časa zase, za svoje otroke. Ker dejansko, če si priznamo ali ne, za otroke ni nič bolj dragocenega kot mi in čas, ki ga preživimo z njimi. Nobena igrača. Najprej potrebujejo nas. Torej jim dajmo najlepše, kar jim lahko damo. Lepe trenutke z nami.


Silvestrovanje za stanovalce in svojce

V ponedeljek, 21. decembra 2015, bomo v DOMU POD GORCO pripravili silvestrovanje, novoletno zabavo za stanovalce in njihove svojce. Zavrteli se bomo ob prijetni glasbi in uživali v kulinaričnih dobrotah naši kuharic in kuharjev, ki bodo tudi tokrat pripravili praznični jedilnik. Novoletna zabava bo trajala do poznih večernih ur, zato si privoščite malo več počitka po kosilu. In ne pozabite prinesti s seboj nasmeh in dobro voljo. Vse ostalo ni zares pomembno.


Nastop Moškega pevskega zbora Pavle Kernjak

V sredo, 23. decembra 2015, bomo v jedilnici našega DOMA POD GORCO, stanovalci lahko prisluhnili Moškemu pevskemu zboru Pavle Kernjak. Zborovsko petje je slovenska tradicija, saj odraža slovensko značilnost. Vsak zase smo morda majhni, a skupaj smo neskončno močni. Tako je tudi z zborovskim petjem, kjer se številni glasovi uskladijo v zbrano in skladno zborovsko petje. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji pevskih zborov in zborovskega petja.


Obisk Božička v Domu pod gorco

V četrtek, 24. decembra 2015, bo stanovalce našega DOMA POD GORCO obiskal Božiček. Smo odrasli kaj drugačni kot otroci? Prav gotovo ne. Tudi sami se neskončno razveselimo daril, ki jih prejmemo. Čeprav ne boste pisali Božičku, bo Božiček obdaril prav vse stanovalce našega doma. Prihaja Božiček in z njim zvrhan koš daril.


Polnočnica v Domu pod gorco

V četrtek, 24. decembra 2015, bo v jedilnici našega DOMA POD GORCO polnočnica za stanovalce. Polnočnica je za vse kristjane, ki praznujejo Božič kot enega največjih krščanskih praznikov, višek praznovanja Svete noči pred Božičem. To je čas, ko se vsi, mladi in starejši, odpravimo v cerkev  za drobno molitev  za svojo dušo in duše vseh, ki jih imajo radi, za pesem »Sveta noč, blažena noč…«, za spomin in za želje jutrišnjega dne. To je čas za prisrčen pozdrav in prijateljski stisk rok ob srečanju. Božič je več kot samo krščanski praznik; je upanje v lepši svet, želja in poziv k miru, sveta luč za vse ljudi, ki v srcih nosijo dobro misel. Iskreno vabljeni.


Pogovorna urica: Božič nekoč in danes

V petek, 25. decembra 2015, na sam Božič, se bomo s stanovalci pogovarjali o Božiču in praznovanju božičnih praznikov, kako so praznike praznovali nekoč in kako jih praznujejo danes. Božič je vedno lep. Vsako leto. Daje nam občutek, da smo in da je vse v redu. Prinese to, kar najbolj potrebujemo. Srečo, notranje zadovoljstvo in mir v duši. Čaroben čas, čaroben Božič. Pogovorne urice bodo potekale po etažah, pod vodstvom varuhinj.


Nastop Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Limbuš

V torek, 29. decembra 2015, se bodo stanovalci lahko udeležili nastopa Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev iz Limbuša. Prav gotovo bo nastop mavrica čudovitih pesmi, primernih za ta praznični čas. Med njimi se bomo skupaj razveselili tistih, ki jih vsi poznamo in tistih, ki se jih spomnimo iz svojih mladih let. Skupaj bomo uživali v njihovem petju.


Izdelovanje kuharske knjige »Recepti naše mame« in foto albuma »Naši spomini«

V sredo, 30. decembra 2015, bodo stanovalci skupaj z varuhinjami izdelovali kuharsko knjigo »Recepti naše mame«. Seveda bodo nam vsem skupaj zaupali recepte svojih mam stanovalci sami. Prav gotovo bomo izvedeli marsikaj novega in spoznali, kako smo lahko različni tudi pri kuhanju enakih jedi. Prav tako bomo izdelali tudi foto album »Naši spomini«, v katerega bomo nalepili slike naših dogodkov in jih na kratko tudi opisali.  


Oblikovanje članka z naslovom Silvestrovanje v Domu pod Gorco

V četrtek, 31. decembra 2015, bodo stanovalci skupaj z varuhinjami napisali članek Silvestrovanje v našem Domu pod gorco, v katerem bodo opisali, kako so preživeli silvestrovanje v Domu pod gorco dne 21.decembra 2015. Seveda bomo članek objavili na spletni strani DOMA POD GORCO in naši Facebook strani. Vabljeni, da si ga pogledate.


Nastop Bistriških frajl in Pubecev iz Klejti

V sredo, 06.januarja 2016, od 16.30 do 17.30 ure, bodo naš DOM POD GORCO obiskali vesela dekleta in fantje iz Bistrice ob Dravi. Gre za Bistriške frajle in Pubece iz Klejti, ki delujejo v okviru Kulturno umetniškega društva Svoboda Bistrica ob Dravi in s svojim petjem širijo stare slovenske ljudske in ponarodele pesmi. Saj poznate tiste stare "Sinoči sem na vasi bil",  "Snočkaj mi je lunca tak lepo svetila", "Če b' sodov ne blo", "Majolka", "Enpaver pa grahovso seje",... Sicer pa, počakajmo do srede, 06.januarja 2016, da nas Bistriške frajle in Pubeci iz Klejti sami presenetijo. Za naše stanovalce bodo zapeli v prostorih naše jedilnice.


Jutranja kavica z upravo

V četrtek, 14.januarja 2016, bo od 9.00 do 10.00 ure v naši jedilnici prva Jutranja kavica z upravo v novem letu 2016. Kot vedno bomo tudi tokrat izmenjali misli, razmišljanja, občutke o vsem, kar se dogaja v našem DOMU POD GORCO. Prijetno druženje, katerega namen je, da se ob kavici in prijetnem klepetu pogovorimo o težavah, problemih, željah, novostih in izrečemo tudi pohvale, če nam je kaj všeč in kritike, če nam kaj ni bilo všeč. Izkoristite možnost, da skozi druženje z upravo izrazite svoje misli in občutke z nami. Če vemo, kaj vam ni vščeč, lahko to vedno spremenimo. Če vemo, kaj vam je všeč, lahko to naredimo večkrat. Skupaj z vami sooblikujemo vaš in naš lepši jutri, kajne?


Etno caffe - Hrvaško Zagorje: Kuharska urica v športnem centru

V sredo, 20.januarja 2016, prirejamo Kuharsko urico v športnem centru v I.nadstropju. Na našem popotovanju, na katerem smo že "prepotovali" prelepo slovensko deželo, se  tokrat ustavljamo  na Hrvaškem, v  nam tako bližnjem Hrvaškem ZagorjuSeverozahod Hrvaške od hrvaškega glavnega mesta Zagreba ločuje gorovje Medvednica. od tu tudi ime Zagorje, torej " za goro", zaradi katerega je območje tudi dobilo svoje ime. Hrvaško Zagorje je eden izmed redkih, še ne povsem odkritih hrvaških turističnih biserov. V slikoviti, gričevnati pokrajini z neokrnjeno naravo so na ogled številne kulturne in naravne znamenitosti, zlasti pa Hrvaško Zagorje slovi po izvrstni kulinariki s številnimi znanimi lokalnimi posebnostmi ter vrhunskimi vini. Saj poznate izvrstno zagorsko juho in zagorske štruklje, kajne? Z veseljem si bomo katero od značilnih jedi za ta predel Hrvaške pripravili sami. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev.


Etno caffe - Hrvaško Zagorje: Spoznavanje kulture drugih - glasbeni nastop

V sredo, 20.januarja 2016, bomo spoznavali kulturno bogatstvo, predvsem njegov glasbeni del, Hrvaškega Zagorja. Če bomo dopoldne istega dne namenili spoznavanju kulinarike, bomo popoldne spoznavali del bogate kulturne dediščine Hrvaškega Zagorja. Glasbeni nastop je sestavni del našega popotovanja po spoznavanju navad in običajev ter tradicije drugih ljudi in pokrajin. Po prepotovani prelepi slovenski deželi se bomo tokrat ustavili na Hrvaškem v Hrvaškem Zagorju, ki je znano po bogati kulturi. Približali se jo bomo s  čudovitim glasbenim nastopom. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev.


Kuharska urica z otroci iz vrtca

četrtek, 21.januarja 2016, se bomo od 9.30 do 11.00 ure družili z otroci iz vrtca Studenci. Mali nadobudneži so naši prijatelji, ki nas vedno razveselijo s svojim obiskom in napolnijo z otroško razigranostjo. Tokrat bomo skupaj kuhali. Kuhanje je enkratna oblika druženja, kjer lahko naši stanovalci otrokom prenesejo svoje izkušnje in jim povedo še kakšno zgodbico iz svojega otroštva, ko je bilo kuhanje popolnoma drugačna zgodba. Medgeneracijsko druženje, ki bogati tako stanovalce kot otroke iz vrtca. Kuharska urica z otroci iz vrtca je enkratna priložnost takšnega druženja. Vabljeni, pridite. Smeha ne bo manjkalo, otroške energije pa prav tako ne.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev

V torek, 26. januarja 2016, bomo od 9.30 do 11.00 ure praznovali v jedilnici našega DOMA POD GORCO rojstne dni vseh tistih naših stanovalcev, ki praznujejo rojstni dan v januarju. Nazdravili bomo skupaj, zapeli, kakšno rekli, kaj dobrega pojedli. S svojim nastopom nas bodo razveselili tudi otroci iz vrtca Studenci. Ne pozabite!


Mini kino: Pika Nogavička

Se spomnite Pike Nogavičke? Le kdo ne pozna navihanega, pegastega dekliča z dvema oranžnima kitkama, ki štrlita v zrak in  z neverjetno močjo? Pika živi čisto sama v vili Čira-Čara. No, ne čisto sama, saj z njo živi še gospod Ficko (majhan opica, da ne bo pomote) in konj. Seveda sta tu še prijatelja, soseda Tomaž in Anica, in očka, najmočnejši kapitan na svetu, in seveda mama, ki pazi na Piko z nebes. Predvsem pa je Pika deklica, ki ne želi nikoli odrasti, saj je svet odraslih dolgočasen on poln obveznosti. Skupaj se bomo nasmejali norčijam Pike Niogavičke v našem mini kinu. Pridite. Smeh je pol zdravja, če pa je zraven Pika Nogavička, je smeh zagarantiran!


Praznovanje slovenskega kulturnega praznika

četrtek, 04. februarja 2016, bomo skupaj z Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, ki že več let deluje na Studencih, praznovali Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo 08.februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Kot slovenski kulturni praznik ga praznujemo že od leta 1945. Kultura je tista, ki je ohranjala naš narod skozi celotno zgodovino na poti do samostojnosti in lastne države. Na ta dan vsako leto podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Člani Vedrine so naši prijatelji in nas obiščejo vedno, kadar imamo v DOMU POD GORCO praznik slovenske kulture in posebej Franceta Prešerna. Tudi tokrat nas bodo razveselili s svojimi recitali, Prešernovo poezijo in soneti. Vabljeni.


Obisk kurentov Vetrovnikov

petek, 05. februarja 2016, nas bodo obiskali kurenti Vetrovniki iz Lovrenca na Dravskem polju. Pust prihaja, pust, kajne? To bo veselje med stanovalci! Najprej veliko pričakovanje, pomešano s kančkom strahu in košem radovednosti, morda kot spomin na otroške dni, ko smo se jih bali vsi. A tudi kurenti so z vsemi žavbami namazani! Morda se bo kdo celo skril, da ga ne bi kdo med nami odkril, ko se bo z ježevko debelo, med nas zapodil. A ogromni kosmatinci z debelimi kožuhi in glasnimi zvonci se bodo končno prikazali na vseh etažah, v avli in celo upravi. Z glasnim žvenketom zvoncev in poskakovanjem bodo odgnali zimo in priklicali pomlad v to dolino pod Pekrsko gorco. In potem se bo pomlad razlila tudi po vseh kotičkih Doma pod gorco.


Na pustno soboto pečemo krofe

Na pustno soboto, 06. februarja 2016, bodo kot vsako leto do sedaj stanovalci in varuhinje pekli pustne krofe. Saj veste, kaj pravijo, kajne? »Pust je masten okoli ust!« Brez pustnih krofov, polnjenih s sladko marmelado in posutih s sladkorjem, pust ni zares pust. Naše drage stanovalke so seveda izkušene »krofovke«, saj so napekle v življenju stotine krofov. Za otroke, vnuke in seveda vse pustne šeme, ki so potrkale na vrata s vprašanjem: »Ali imate kaj za pusta hrusta?« Če hoče družina srečo in obilje, potem pustne šeme ne smejo oditi iz hiš  brez sladkih krofov. Od kod krofi? Kdo bi vedel? Prav gotovo izhaja beseda krof iz nemške besede "Krapfen", čeprav jih v Nemčiji imenujejo tudi Berliner. Morda pa je res za krofe »kriva« ljubezen in so nastali, ko je zaljubljena kuharica namesto v pečico dalo testo za kruh v ponev z vročo mastjo. Pa saj ni zares pomembno, kajne? Pridite! Na pustno soboto pečemo krofe!


Pustno rajanje z otroci iz vrtca in šole

Na pustni torek, 09. februarja 2016, prirejamo pustno rajanje naših stanovalcev z otroci iz vrtca in šole ter glasbeno skupino 3x2. Pravzaprav… ne bodo prišli otroci, ampak miške, princeske, Pike Nogavičke, gusarji, mucke, klovni… Kdo bi vedel, kdo vse pride k nam na pustni direndaj! Pa bo veselo, tako se bo vse vrtelo. Pa bo pisano in raznoliko, saj krofov bo veliko! Bo glasba hudomušna in vesela, da nam bom vsem pete ogrela. Bodite torej to, kar vas mika, saj za pusta vse se »šika«. Na pustni torek je direndaj za maske majhne in velike!  Nasmeh na usta in zavrtite se z nami.


Nastop Mladinskega pevskega zbora Duplek

V sredo, 17. februarja 2016, bomo v jedilnici doma prisluhnili ubranemu petju Mladinskega pevskega zbora Duplek. Zborovsko petje je med našimi stanovalci izredno priljubljeno, tako da smo vedno veseli, kadar nam uspe povabiti v goste katerega izmed številnih zborov v Mariboru in njegovi okolici. Tokrat iz Dupleka. Vabljeni ljubitelji zborovskega petja.


Nastop glasbene skupine Marušeki

V sredo, 24. februarja 2016, bomo v jedilnici doma prisluhnili glasbeni skupini Marušeki iz Selnice ob Dravi. Skupina deluje v okviru glasbene sekcije Kulturnega društva Pavza iz Selnice ob Dravi. Sestavljajo jo trije glasbeniki, ki igrajo na harmoniko, kitaro, kontrabas in saksofon ter vokalistka. Skupina nadaljuje dolgoletno tradicijo Pokov. Z glasbo nas bo popeljala v sedemdeseta leta in nam predstavila nekaj najbolj popularnih slovenskih in tujih popevk tistega časa. Vabljeni.


Mini kino - Bratovščina Sinjega galeba

V četrtek, 25. februarja 2016, si bomo v okviru Mini kina ogledali film Bratovščina Sinjega galeba. Saj se spomnite mladinske pustolovske povesti pisatelja Toneta Seliškarja o dvanajstletnem Ivu in njegovi druščini, ki jo je poimenoval Bratovščina Sinjega galeba po očetovi jadrnici Sinji galeb, kajne?  Sinjega galeba je Ivu zapustil oče, ko se je po dolgem času vrnila domov umret. Ivu in njegovi druščini uspe oprati očetovo ime in uresničiti njegovo zamisel: Vsi za enega, eden za vse. Ja, kolikokrat smo se že naučili, da je v slogi moč, naj gre za ribiče, prijatelje ali kogarkoli. Skupaj zmoremo vse. Vabljeni k ogledu filma.


Nastop Ženskega pevskega zbora in Vokalne skupine Veter KUD Svoboda

V petek, 04.marca 2016, ob 16.00 v jedilnici DOMA POD GORCO znova gostimo ene izmed številnih pevcev te naše lepe deželice. Tokrat nas bodo s svojim petjem razveselile pevke Ženskega pevskega zbora in Vokalne skupine Veter iz Kulturno umetniškega društva Svoboda iz Bistrice ob Dravi. Kot vedno se veselimo petja, posebej, če nas obiščejo pevci iz KUD iz Bistrice ob Dravi. Tudi tokrat nam bodo pevke pripravile čudovit, glasbeno obarvan popoldan. Vabljeni.


Praznovanje 8.marca, dneva žena, z Vedrino in otroci OŠ Janko Padežnik

V torek, 08.marca 2016, bomo skupaj z otroci iz Osnovne šole Janka Padežnika iz Studencev in Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, ki že več let deluje na Studencih, praznovali 8.marec, mednarodni praznik vseh žena. Za vse naše drage stanovalke doma za starejše in oskrbovanih stanovanj, saj je dan žena njihov praznik drugačnega danes in jutri za vse ženske tega sveta kot je bil včeraj večine žensk tudi v naših krajih. Kar nekako smo pozabile na to, kajne? Vse nam je samo po sebi umevno. A ni. Zato je prav, da praznujemo skupaj ta dan, dan žena. Skozi otroško, iskrivo mladostno energijo šolarjev Osnovne šole Janka Padežnika in zrelostno, vsebinsko obogateno patino besed "naše" Vedrine. Oboji nas vedno neskončno razveselijo in napolnijo z lepoto. Drage stanovalke, vabljene, da se udeležite praznovanja vašega dne.


Otvoritev likovne razstave in nastop otrok Vrtca Studenci

V petek, dne 11.marca 2016, se ob 10.00 uri v športnem centru, odvila otvoritev likovne razstave, ki jo bodo s svojim nastopom in otroško razigranostjo dopolnili otroci iz Vrtca Studenci. Številna likovna dela različnih likovnih umetnikov krasijo naš DOM POD GORCO. Vdno se razveselimo, kadar se nam s svojim umetniškim videnjem in dojemanjem življenja predstavijo novi avtorji, likovni umetniki. Vabljeni na otrvoritev ikovne razstave.


Cesarjeva nova oblačila, gledališka predstava dijakov III.gimnazije Maribor

V sredo, 16.marca 2016 si bomo ob 10.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO ogledali gledališko predstavo dijakov III. gimnazije Maribor Cesarjeva nova oblačila, prirejeno po svetovno znani pravljici danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Prav gotovo se spomnite te pravljice? Če vam jo niso brali starši, ste jo prav gotovo vi brali otrokom in ali jo berete vnukom. Hhmmm, o čem že pripoveduje ta bajka? Živel je cesar, ki je zelo oboževal nova, razkošna oblačila. Nekoč sta prišla v mesto tujca, ki sta na široko razširila vest, da znata tkati najlepše blago najčudovitejših barv in vzorcev. A njuna oblačila bi naj bila čisto posebna oblačila.  Za vsakogar, ki ni sposoben opravljati svoje službe, ali je neumen kakor noč, bi naj bila nevidna. Ste takoj pomislili, da bi danes še kako potrebovali takšna oblačila? Vsekakor vabljeni na ogled predstave mladih iz III. gimnazije Maribor


Izdelava butare velikanke ob nastopu plesne skupine Vinko Korže iz Cirkovcev

V petek, dne 18.marca 2016, bomo ob 9.30 uri v jedilnici v sklopu praznovanja Velike noči, ki se začne s Cvetno nedeljo, zadnjo nedeljo pred Veliko nočjo, izdelovali butaro velikanko. Tako bomo tudi mi imeli butaro, ki se blagoslavja v cerkvah po Sloveniji na cvetno nedeljo. Ob izdelavi butare se nam bo pridružila Folklorna skupina Vinko Korže iz Cirkovcevena izmed najstarejših folklornih skupin v Sloveniji, saj letos praznuje že 85.letnico ustanovitve in delovanja. Skupina pleše štajerske plese in ohranja tudi druge oblike ustnega izročila, kot so igre, šege in ljudske pesmi. Kakšna bo naša butara velikanka? Takšna kot je pomladno zelenje, ki poudarja ponovno rast in prebujanje zemlje iz zimskega spanja. Praznik ponovnega rojstva. V Sloveniji ni kraja, kjer na cvetno nedeljo ljudje ne bi nosili k blagoslovu vejic, šopov in snopov spomladanskega zelenja. Ljudje zelenje za blagoslovljene butare na podeželju in v manjših mestih povečini še danes pripravljajo doma. Način izdelave in izbire vrst rastlinja se prenaša iz roda v rod, ta tradicija je ponekod še vedno močno zakoreninjena. Za Cvetnonedeljske butarice obstajajo različna imena glede na posamezna slovenska področja in kraje: na Dolenjskem se imenujejo pušelj ali žegen, v Beli krajini drenek, v Prekmurju in na Štajerskem snop, presmec ali pegelj, na Gorenjskem beganica, na Primorskem veja in vivnik, v okolici Ljubljane butarica ali tudi samo butara. Vabljeni, da skupaj naredimo, če ne največjo, pa najlepšo butaro daleč naokoli.


Barvanje velikonočnih pirhov

Si znate predstavljati Veliko noč brez velikonočnih pirhov? Seveda ne! V petek, 25.marca 2016, ob 9.30 uri, bomo v sklopu aktivnosti po nadstropjih in praznovanja Velike noči, barvali velikonočne pirhe. Pírh ali  písanica, pisanka ali remenka, ki predstavlja kaplice Jezusove krvi, je tradicionalna hrana in simbol, ki se pripravlja ob Veliki noči. Seveda pirhi danes niso več samo rdeči, ampak odražajo neskončno domišljijo številnih ljudi, ki pirhe vsako leto z veseljem izdelujejo. Tudi mi se jim bomo pridružili in tako nadaljevali s tradicijo vsakega izmed nas, ki se je začela nekje v otroških letih. Kdo bo naredil najlepši pirh? Nedvomno bodo vsi lepi in predvsem naši. Že zato so najlepši, kajne? Vabljeni, da bomo izdelali letos res ogromnooooooo.... pirhov.


Nastop Mešanega pevskega zbora LIPE

V petek, 25.marca 2016, ob 16.00 uri bo v jedilnici DOMA POD GORCO nastop Mešanega pevskega zbora LIPE, ki nas bo nedvomno navdušil s svojim glasbenim repertoarjem. Kdo smo sploh so LIPE? Pevci iz Limbuša in Peker, združeni v mešanem pevskem zboru. Od tod tudi ime LIPE, LI za Limbuš in PE za Pekre. Kot vedno smo veseli nastopov slovenskih zborovskih pevcev, predstvam kadar je v njihov nastop vpetih toliko ljudskih pesmi, tistih domačih, ki pogrejejo srce in dušo. Vabljeni.


Blagoslov velikonočnih jedi

V soboto, dne 26.marca 2016, bo ob 10.00 uri v jedilnici doma potekal blagoslov velikonočnih jedi, zadnja izmed praznovanj Velike noči v našem DOMU POD GORCO. Velika sobota, ki za večino kristjanov pomeni čaščenje Božjega groba, je tudi dan številnih blagoslovov. Velika noč ali Vuzem je najpomembnejši krščanski praznik, saj se na Velikonočno nedeljo praznuje Jezusovo vstajenje od mrtvih. Velika sobota prinaša enega najbolj razširjenih blagoslovov, to je blagoslov velikonočnih jedi, ki jih zložene v cekar in pokrite s snežno belim prtom ponesemo na blagoslov v cerkev. V nedeljo jih nato zaužijemo za nedeljski velikonočni zajtrk. Katere so te jedi in kaj simbolizirajo? Suho meso predstavlja Kristusovo telo, pirhi (naj bi bili rdeči)  so  kalje njegove krvi, hren so žeblji v njegovi kroni in pecivo, posebej potica, trnjeva krona. Vabljeni na blagoslov velikonočnih jedi skupaj s svojimi svojci.


Etno caffe : Dalmacija - kuharska urica

sredo, 30.marca 2016, prirejamo Kuharsko urico v športnem centru v I.nadstropju. Na našem popotovanju, na katerem smo se v januarju ustavili na  bližnjem Hrvaškem Zagorju, nadaljujemo pot proti morju in soncu. Pomlad  je pred vrati in zakaj ne bi del njenih opojnih vonjav pričarali v naši duši kar z izletom v Dalmacijo. Vsaj s prstom po zemljevidu in spoznavanjem njene kulinarike in kulturno-zgodovinskega bogastva. Dalmacija je morje, neskončno sonce, sivo skalovje in nežno zeleni borovci. Tu so mesta kot so Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik. Toliko zgodovine in toliko vsega, kar ponujajo, a tudi ogromno tipičnih dalmatinskih jedi in vina. Prav gotovo vsi poznate njihov način priprave jedi, peka. Karkoli "izpod peke" so nebesa za brbončice. Tu je seveda bogastvo morja, od rib, hobotnic in drugih morskih sadežev. A niso dalmatinske jedi "prišle" na krožnik iz morja! Tu so še rečne ribe, pršut, številni siri  (omenimo samo paški sir oziroma kozje sire od svežih do dimljenih), pašticada (dalmatinski golaž), črna rižota in kdo bi še našteval. Vsekakor ne smemo pozabiti sadež oljk, olive, kar tako s sirom in pršutom, ali kot bogato olivno olje. Številno sadje, ki ga tako pogosto uporabljajo v kuhi in pri sladicah, kjer bi lahko izpostavili smokve. Brez vina nobena riba ne "splava", kajne? Dingač in Pošip s polotoka Pelješca, Babić iz Primoštena, Vugava in Plančić iz otoka Hvara, Pošip in Grks iz Korčule, Marastina iz Lastova in nazadnje  Malvazija iz Dubrovnika.  Ne pozabimo na sladko desertno vino Prošek in sevedažganje kot so lozovača, travarice in likerje (Maraskino, Vlahov). Z veseljem si bomo katero od značilnih jedi za ta predel Hrvaške pripravili sami. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev. Vabljeni na dalmatinske vonjave in okuse.


Etno caffe: Spoznajmo Dalmacijo - nastop

V sredo, 30.marca 2016, ob 16.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nadaljujemo naše popotovanje po Dalmaciji. Seveda s prstom po zemljevidu. Dalmacija je morje, neskončno sonce in očarljiva mesta in mesteca kot so Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik, kjer se s sprehodom po kamnitih ulicah preliva v nas široko kulturno-zgodovinsko bogastvo tega prostora. Toliko zgodovine in toliko vsega, kar ponujajo. Ne samo Dubrovnik in ostala večja mesta, ampak tudi številna majhna mesteca kot so Trogir, Pag, Nin, Biograd na moru, Starigrad Paklenica, Omiš, Makarska in še bi lahko naštevali. Seveda Dalmacije ni brez njenih številnih otokov, od Paga do Ugljana, Šolte, Hvara, Korčule, Pašman, Lastovo in Visa. Samo ime Dalamcija izvira iz rimskega poimenovanja dela ilirskih plemen Dalmatih, ki so živeli na tem območju in so jih Rimljani postopoma podjarmili in porimljanili. Ja, Dalamcija je ena najstarejših, geografsko zaokroženih predelov tega področja. Spoznajte torej Dalmacijo tudi skozi naše popotovanje. Iskreno vabljeni.


Sprehod in druženje s prostovoljci Zavarovalnice Maribor

V petek, 01.aprila 2016, prihaja v naš DOM POD GORCO 40 prostovoljcev iz Zavarovalnice Maribor, ki se nam bodo pridružili na prvem spomaldanskem sprehodu. Saj ni treba posebej povedati, da se ga vsi že iskreno veselimo, kajne? Dovolj je zaprtih prostorov, potrebujemo zrak in sonce. Če bodo oblaki, nas tudi ti ne bodo pregnali. Samo veter naj malo umiri svojo sapo.  Po sprehodu se bodo prostovoljci družili s stanovalci po etažah. S stanovalci se bodo igrali  miselne igre, kviz, pekli pecivo, brali nepomičnim stanovalcem po sobah, kreativno ustvarjali in ... še se bo dogajalo. Ne, pa ta ni prvoaprilska, da ne bo kdo ostal v sobi. Luštno bo! Pridite!


Delavnica s Centrom eksperimentov Maribor

V soboto, 02.aprila 2016, prihaja v naš DOM POD GORCO Center eksperimentov Maribor. Kaj spoh je Center Eksperimentov Maribor? S spoznavanjem in preizkušanjem interaktivnih eksperimentov, udeležbo na delavnicah, eksperimentalnicah ali naravoslovnih in tehničnih dnevih z njegovimi sodelavci spoznavamo različne naravoslovne, matematične in druge pojave. Tako vsaj piše na njihovo spletni strani. Znanost je razburljiva in poučna zabava za vsakogar: otroke, mlade, odrasle in družine. S potujočo razstavo eksperimentov nas bodo obiskali v soboto in prav gotovo bo zanimivo. Vabljeni.


Sprehod s šolarji OŠ Janka Padežnika

V četrtek, 07.aprila 2016, se nam bodo na sprehodu pridružili otroci, šolarji OŠ Janka Padežnika. Sprehod ni noben dogodek? Kako da ne! Seveda je, če smo vso zimo čepeli v sobah. Gremo ven! Vabljeni, da se nam pridružite. Več nas bo, bolj bo veselo.


Dobrodelni koncert Koraki Za Korakce

V petek, 22.aprila 2016, se bomo udeležili dobrodelnega koncerta Koraki Za Korakce z instrumentalno vokalno skupino FAJRUND, ki ga prireja Dobrodelno združenje Koraki Za Korakce v Kazinski dvorani SNG MariborKoncertni spektakel vokalno instrumentalne glasbe, ki ga nam bodo priredili glasbeniki,ki  že 14 let nastopajo po Sloveniji in tujini. Ta večer se bomo prepustili jazz standart, kubanskim in brazilskim ritmom ter nostalgiji balkanskih in starogradskih uspešnic. Zbrana sredstva bo organizator namenil za plačilo šole v naravi otrokom iz socialno šibkih družin. Kjer so otroci, za dobro otrok, tam smo tudi mi iz DOMA POD GORCO! 


Glasbeni nastop skupine UP in Frančekovih pevcev

V četrtek, 28.aprila 2016, bodo v jedilnici našega DOMA POD GORCO ob 16.00 uri priredili glasbeni nastop Glasbena skupina UP iz Bistrice ob Dravi in Frančekovi pevci iz Ruš. Ljudska glasba je tradicionalna, ustno prenesena iz raznih ljudstev, avtorji pa so večina "utonili" v pozabo. Bistvo te glasbe je, da je v lasti vsega naroda in se prenaša iz roda v rod. A ni to nekaj najlepšega? Takšen glasbeni nastop se nam obeta v četrtek. Tore, ne zamudite. Vabljeni.


Budnica za 1.maj, praznik dela

V nedeljo, na 1.maj, praznik dela, bo pred DOMOM POD GORCO zaigrala budnica. Kot vedno in kot je tradicija za ta delavski praznik. Morda bo prebudila še koga drugega, ne samo delavce in seveda nas. No, ker fante s pihali, trobili, bobni in podobnimi instrumenti pričakujemo ob 10.30 uri, nas bo morda zbudila iz dopoldanskega počitka, saj bomo takrat že vsi budni, kajne?


Potujemo z besedo in sliko z zanimivih popotovanj z g.Česnikom

V sredo, 04.maja 2016 ob 16.45 uri, bomo v jedilnici našega DOMA POD GORCO spet gostili g.Česnika. Za vse tiste, ki še nikdar niste bili na njegovih predavanjih, naj omenimo, da nas g.Česnik s sliko in besedo vedno popelje na zanimive konce tega sveta, ki jih brez njega verjetno ne bi niti spoznali. Tudi tokrat že nestrpno pričakujemo, kam se bomo odpravili na "našem popotovanju". Vabljeni.


Otvoritev likovne razstave ob nastopu otrok iz Vrtca Studenci

V sredo, 11.maja 2016, bo v športnem centru DOMA POD GORCO otvoritev likovne razstave. Likovne razstave so va našem domu za starejše kar redna oblika kulturnega dogajanja. Posebej smo veseli, če se nam ob tem pridružijo še otroci iz Vrtca Studenci, ki s svojim nastopom vedno navdušijo. Ne pozabite torej na otroško razigranost in podobe posameznikov, prelite na platno. Vabljeni.


Nastop Ženskega pevskega zbora iz Malečnika

V petek, 13.maja 2016, pričakujemo nastop Ženskega pevskega zbora iz Malečnika, ki je organiziran in izvaja svojo amatersko ljubiteljsko pevsko dejavnost v okviru Kulturnega društva France Marolt iz Malečnika. V okviru tega društva deluje še Moški pevski zbor iz Malečnika.Društvo je aktivno že od leta 1980, ko je bilo ustanovljeno. Vabljeni na prijetno, kulturno razgibano pevsko popoldne.


ŠPORT IN ŠPAS 2016 - druženje in gibanje vseh generacij

V soboto, 14.maja 2016, bo potekal tradicionalni dobrodelni medgenaracijski dogodek ŠPORT IN ŠPAS 2016 - DRUŽENJE IN GIBANJE VSEH GENERACIJ. 


Izlet stanovalcev na Turistično kmetijo "Pri Kovačniku" na Planici nad Framom

V ponedeljek, 16.maja 2016, se odpravljamo na izlet na Turistično kmetijo "Pri Kovačniku" na Planici pri Framu. Stanovalci bodo nedvomno navdušeni nad lepoto kmetije, vpete med obronke pohorskih hribov, in samo urejenostjo tako hiše kot gospodarskega poslopja, vrta in balkonov. A še bolj jih bo navdušila sama družina Štern. Ja, čeprav se domačiji reče pri "Kovačniku", je to hišno ime, a zadnje tri generacije nosijo priimek Štern. Torej kmetija Kovačnik-Štern. Kdo so sploh člani te družine, ki obdeluje 36 hektarjev veliko posestvo in skrbi za številne turiste dobesedno iz celotnega sveta? Najprej seveda mama Angelca, oče Janez in sin Danilo, ki si je tukaj ustvaril družino z Barbaro. Imata dva čudovita otroka, Aljaža in Julijo. Zakaj toliko o domačih? Ker sami želijo, da se gostje pri njih počutijo kot doma. Torej morajo najprej spoznati domače. Sama kmetija ponuja številne dogodivščine, ki so predvsem otrokom danes neznanka. Hkrati ponuja pristne pohorske jedi, za katere v res prekrasno urejeni kuhinji skrbita mama Angelca in snaha Barbara in to že od leta 1981, ko je kmetija začela s svojo dopolnilno dejavnostjo, turizmom.  Osnovno dejavnost kmetije predstavlja živinoreja - 30 glav govedi redijo v sodobnem hlevu na prosto rejo iz leta 2012. Hlev je grajen na način, prijazen tako za ljudi kot živali, saj je v njem več kot 85 kubičnih metrov lesa iz njihove lastnega gozda. Prav tako krmijo svinje, imajo kokoši nesnice in veliko okrasnih živali za sproščeni stik otrok z živalmi (zajčki, ovčke, poni). Sicer pa... vse si bomo lahko ogledali sami, kajne? Samo, da bo vreme primerno in ne bo kakšna zapoznela polulana Zofka... Naj dežuje v nedeljo, 15.05.. Saj veste, kako pravijo: »Če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.«


Izlet Spominčice na Kmetijo Podgorelec na Zgornji Velki

V sredo, 18.maja 2016, bo tudi enota Spominčica odšla na izlet, tudi tokrat na Kmetijo Podgorelec, kjer bodo uživali v druženju s številnimi živalmi, ki jih imata na kmetiji Aleš Podgorelec in njegova žena. Prav gotovo bomo tudi letos preživeli čudovito dopoldne v Spodnji Koreni.


Mednarodni festival Igraj se z mano

V petek, 20.maja 2016, se ob 9.00 uri začenja jubilejni, že deseti Mednarodni festival Igraj se z mano, katerega glavni organizator je Center Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije. Vizija, kako skozi osnovno otroško dejavnost, kot je igra (zato "Igraj se z mano")  zgraditi močnejšo in strpnejšo družbo, ki bo odprta za raznolikost in enakovredno vključenost vseh ljudi, se počasi, a vztrajno uresničuje.  Gre za spodbujanje socialne integracije oz. inkluzijo med otroci, mladostniki, odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij.  Letošnji festival s svojo 10.obletnico je nedvomno prelomen, saj dokazuje, da se s povezovanjem lahko naredi marsikaj ali vse. Dogodki so tako namenjeni druženju vseh ljudi, ne glede na posameznikovo starost, izobrazbo in druge socialne in kulturne specifike. Nudijo priložnost za povezovanje in spoznavanje skozi skupne dejavnosti, s tem pa hkrati gradijo temelje za bolj razumevajočo in odprto družbo prihodnosti.Festivalsko dogajanje bo tako kot vsako leto postavljeno v samo središče Ljubljane, Maribora in Mute. Letošnji festival se začenja v Mariboru, kjer se bomo že sedmič (sedem je pravljična številka, kajne?) vključili v festivalsko dogajanje in se igrali skupaj na Trgu Svobode v Mariboru. Igrali se bomo v petek, 20.maja 2016, od 9.00 do vključno 13.00 ure. Letos se bomo vključili tudi mi iz DOMA POD GORCO. Igrajte se skupaj z nami. Vabljeni.


Piknik za stanovalce in svojce za vstop v poletje

V sredo, 25.maja 2016, prirejamo piknik za stanovalce in svojce ob 10.30 uri pred vhodom v dom za starejše našega DOMA POD GORCO. Ja, pa prav na dan mladosti bomo imeli piknik! Naj bo vsem dano na ta način sporočilo, da smo mladi v srcu in polni energije. Morda bi bilo dobro, da pošljemo še kakšno prošnjo "tistemu zgoraj", ki se ukvarja z vremenom. Prav nič ne želimo ponovitev lanskega leta, ko smo piknik prestavljali in prestavljali zaradi vremena in ga na koncu imeli v jedilnici. Piknik mora biti piknik! Torej, tisti, ki skrbiš za vreme, zapiši: sreda, 20.maj, sončno, ne preveč vroče, čisto rahel vetrček tu in tam, a popolnoma brez dežja in ostalih padavin.DOM POD GORCO ima PIKNIK! Si zapisal? Hvala. Vabljeni na vaš piknik.


Dan odprtih vrat 2016 je "pred vrati"

Tudi letos DOM POD GORCO pripravlja DAN ODPRTIH VRAT, ki bo v soboto, 11.junija 2016 od 9.00 ure dalje v vsakem vremenu. Poskrbeli smo, da nas tudi dež ne bo ustavil. Kaj se bo dogajalo? Predstavili vam bomo življenje v našem domu za starejše, tudi letos bomo zbirali humanitarna sredstva za Jana, majhnega dečka, ki jih res potrebuje. Seveda govorimo o Humanitarnem piskru presenečenja, kjer bo odigral vlogo sodnika kuharski mojster Andrej Kuhar iz vile Herbertstein. Prišla bo glasbena gostja Elda Viler, spet bo tukaj Vinsko kulinarična tržnica, pa "oldtimerji", s katerimi se boste lahko popeljali, pa naši stalni gostje Lukasovi frajtonarji... Naj bo za enkrat dovolj. O vsem vas bomo obveščali sproti. Sedaj samo zabeležite na vaš koledar, v telefon ali na računalnik, da 11.junija nimate časa za nič! Seveda ne, ker pridete na Dan odprtih vrat DOMA POD GORCO. Če pridete še vi, bomo vsi!

Image titleNastop obrtniškega MPZ Pavza Selnica ob Dravi

V ponedeljek, 13.junija 2016 bo ob 16.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO nastopl obrtniški MPZ Pavza iz Selnice ob Dravi.Tudi tokrat bomo uživali ob zborovskem petju. Pesem je balzam za dušo, kajne? Vabljeni.


Piknik za stanovalce in svojce našega DOMA POD GORCO

Tile pikniki nam nekako ne gredo od rok, saj nam vedno zagode vreme. A če kaj velja za nas, stanovalce in zaposlene doma za starejše DOM POD GORCO je, da ne vržemo kar tako puške v koruzo! Piknik bo! Seveda bo! V sredo, 15.junija 2016, od 10.30 dalje pred domom za starejše. Prinesite dobro voljo, mir v srcu in pesem v duši, pa bo veselo kot si vsi skupaj, posebej pa naši stanovalci, zaslužimo. Za hrano bodo poskrbeli naši vrli kuharski mojstri iz naše kuhinje. Lačni ne boste, prej obratno. Tudi žejni ne. Vabljeni torej na vaš in naš piknik. Saj vemo, da je že "zlajnano", a vendarle: Če pridete vi, bomo vsi!


Pesem iz otroških grl - nastop otroških pevskih zborov iz vrtcev Poljane in Pekrska

V ponedeljek, 20 junija 2016, se nam bodo še pred zasluženimi počitnicami pridružili otroci iz vrtcev Poljane in Pekrska, da pripeljejo sonček v naš dom. Tokrat bodo otroški zborčki iz obeh vrtcev predstavili otroške pesmice in nam s svojim petjem nedvomno polepšali dan. Iskreno vabljeni, da jih pridete poslušat v čim večjem številu. Lepo bo.


Sladoledni dan za skok v vroče, dolgo poletje

Kako je najbolje začeti dolgo, vroče poletje? Seveda s sladoledom! Sladoled nam sicer prija vedno ali skoraj vedno, a v petek, 24.junija 2016 ob 9.30 bomo pripravili še posebej noro sladoledno obarvan dan in si privoščili sladoleda, kolikor ga bomo lahko pojedli. Kdo ne mara sladoleda? Seveda ga imamo vsi radi. Torej vabljeni.


Otvoritev likovne razstave

V torek, 28.junija 2016 bo ob 10.00 uri v športnem centru otvoritev likovne razstave. Likovna umetnost je stalnica našega bivanja v DOMU POD GORCO. Pridružite se nam tudi tokrat.


Nastop Ruških frajtonarjev in Ruševcev

V sredo, 13.julija 2016, nas bodo obiskali Ruški frajtonarji in Ruševci. Ruški frajtonarji so naši stari znanci in vedno nas navdušijo s svojim igranjem. Tudi tokrat bo tako. Kdo pa sploh so Ruški frajtonarji? Skupina se je ustanovila leta 2003, kar pomeni, da praznujejo že trinajsto leto svojega udejstvovanja, ko jih je združil Herman Šerc. Danes jih vodi Mirko Žekart, njihov prvi strokovni vodja pa je bil Branko Rafolt. Seveda je glasba lepša, če zraven še zapojemo. Zato se jim bodo pridružili pevci Ruševci (seveda so iz Ruš). Nastop bo ob 17.00 uri v jedilnici, kjer jih bomo prav gotovo nagradili z bučnim aplavzom in izjemnim navdušenjem. Vabljeni, da si z veselo glasbo popestrite sredino popoldne in morda kakšno skupaj zapojemo.Športne igre DOMA POD GORCO

V petek, 15.07.2016, prirejamo v DOMU POD GORCO športne igre z začetkom ob 9.30 uri. Zakaj ne bi še skupaj malo "migali", posebej, če to "miganje" vnese nekoliko prijetne tekmovalnosti med nami, kajne? Vabljeni, da se nam pridružite v največjem številu. Zbrali se bomo pred vhodom v dom in nato tekmovali med seboj v različnih športnih disciplinah in igrah. Prav gotovo se bomo nasmejali in navijali za "svoje". Saj veste, kaj pravijo? Smeh je pol zdravja in zdrav duh v zdravem telesu. Torej bomo s športnimi igrami "ubili kar dve muhi naenkrat".


Praznovanje rojstnih dni vseh "julijcev"

V torek, 26. julija 2016, bomo v DOMU POD GORCO ob 9.30 uri znova praznovali rojstne dneve naših stanovalcev. Tokrat so na vrsti "julijci" oziroma tisti, ki so rojeni v mesecu juliju. To so naši rakci in konec meseca levčki. Seveda po znamenju horoskopa, če verjemate v te stvari. Prijetno bo, torej .... vabljeni.


Sladoledni dan s kvizom

V sredo, 27. julija 2016, bomo ob 9.30 uri v DOMU POD GORCO priredili sladoledni dan, ki ga bomo popestrili s kvizom. Združili bomo sladkanje s sladoledom na toplem soncu in miganje "sivih celic" s kvizom. Sladko bo, veselo bo, poučno bo, toplo bo in ... družili se bomo. Dovolj razlogov, da pridete v čim večjem številu.


Ljudske pevke Društva upokojencev Lenart

V sredo, 10. avgusta 2016, bodo ob 16.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO nastopile Ljudske pevke Društva upokojencev Lenart. Pevska skupina, ki jo sestavljajo  Milka Cartl, Ivanka Žerjav, Tilčka Rokavec, Anica Zorec in Marta Žižek (informacije smo pridobili na spletu) delujejo že 14 let, kar je kar lepa doba. Pevke se udeležujejo številnih prireditev, ki potekajo v okviru Zveze društev upokojencev Slovenskih goric, nastopile pa so tudi v Stuttgartu v Nemčiji. Ljudske pevke so  izdale že kar nekaj zgoščenk; med njimi Sinoči je pela (prva zgoščenka), naslov druge zgoščenke je Prešmentani Lenart, naslov tretje pa Pšenička na polju že zori. Vabljeni na njihov nastop.


Kviz na temo "POLETJE"

V četrtek, 18.avgusta 2016, bomo razgibali naše sive celice s poletno obarvanim kvizom, ki se bo odvijal od 9.30 do 22.30 ure. Stanovalci vseh etaž bodo med seboj tekmovali in se s tem zelo zabavali, saj bodo obujali spomine na kraje, kjer so preživljali počitnice, vprašanja, kaj so na počitnicah počenjali in še veliko tega bo, kar bodo povedali. Zanimivo, kajne? Znova bomo ugotovili, da so naša življenja pravzaprav... najbolj zanimiva!Nastop ansambla Marušeki

V sredo, 24.avgusta 2016, bo ob 17.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nastopil ansambel Marušeki iz Selnice ob Dravi. Skupina nadaljuje tradicijo pokov in je bila že naš gost. Se jih spomnite? Vodi jih Franc Gorenšek (harmonika, kontrabas, vokal), sodelujejo pa še Benjamin Perkuš (kitara, vokal), Jernej Kosmačin (kontrabas, bas kitara, saksofon) in Maruša Vršnik, vokalistka. vabljeni na njihov nastop.


Babica gre na jug ... seveda v filmu!

V četrtek, 25.avgusta 2016, ob 9.30 uri bo v športnem centru DOMA POD GORCO mini-kino, kjer si bomo ogledali film Babica gre na jug.  Gospa Sara pri 86 letih zbeži iz doma za ostarele v želji po svobodi. Zunaj spoznazasanjanega glasbenika, ki zbeži zaradi sporov s svojim stanodajalcem inglasbenico, ki pa zapusti svoj glasbeni jazz bend. Vsi trije se skupaj odpeljejo proti jugu, novemu življenju naproti.Otvoritev likovne razstave Ervina Hartmana in nastop vrtca Studenci

Ervin Hartman je morda bolj poznan kot glasbenik, a v naš DOM POD GORCO prihaja z razstavo svojih slik kot ljubiteljski slikar. V ponedeljek, dne 05.septembra 2016, bo ob 10.00 uri v športnem centru otvoritev razstave njegovih slik. Otvoritev bodo s svojim petjem in plesom popestrili otroci iz vrtca Studenci.

Ker boste lahko Ervina Hartmana spoznali na razstavi kot slikarja, naj povemo nekaj o njem kot glasbeniku oziroma godbeniku. Prihaja iz glasbene družine. Že pri štirih letih je igral harmoniko, kmalu tudi trobento in tolkala ter začel igrati v pihalnem orkestru KUD Pošta Maribor, ki ga je vodil njegov oče, Ervin Hartman starejši. Ta ga je navdušil tudi za rog. Ervin Hartman je dirigent in soustanovitelj Ljubiteljske glasbene šole KUD Pošta, njen uspešen ravnatelj, in dobitnik častnega prstana (2012) za izjemne dosežke na področju slovenskega godbeništva. Bil je med ustanovitelji Združenja pihalnih orkestrov Slovenije (leta 1995 se je preimenovalo v Zvezo slovenskih godb), ki je povezalo 140 godbenih sestavov v Sloveniji in zamejstvu. Kot član vodstva, član in sodelavec številnih komisij in delovnih teles tega združenja, več let predsednik, je skrbel za kakovost godbeništva v Sloveniji. Ervin Hartman je bil dva mandata tudi podpredsednik mednarodne zveze pihalnih orkestrov CISM. Pripomogel je k ustanovitvi in razvoju mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v Velenju. Ob ljubiteljskem delu v godbeništvu je ustanovil Založbo Hartman. Sedaj tudi predava na mednarodnih simpozijih in kot žirant sodeluje na domačih in mednarodnih tekmovanjih pihalnih orkestrov. Razen na umetniškem in organizacijskem področju je aktiven tudi kot skladatelj, aranžer, raziskovalec, ljubiteljski slikar in glasbeni založnik.


Bistriške frajle in Pubeci s klejti ponovno pri nas

V sredo, 07.septembra 2016, od 17.00 do 18.00 ure, bodo naš DOM POD GORCO obiskali vesela dekleta in fantje iz Bistrice ob Dravi. Gre za Bistriške frajle in Pubece iz Klejti, ki delujejo v okviru Kulturno umetniškega društva Svoboda Bistrica ob Dravi in s svojim petjem širijo stare slovenske ljudske in ponarodele pesmi. Saj poznate tiste stare "Sinoči sem na vasi bil",  "Snočkaj mi je lunca tak lepo svetila", "Če b' sodov ne blo", "Majolka", "Enpaver pa grahovso seje",... Bistriške frajle in Pubeci s klejti so bili že naši gosti. Tisti, ki ste jih spoznali, se boste njihovega nastopa prav gotovo ponovno udeležili. Za vse ostale pa… Pridite! Ne bom vam žal. 


Etno Caffe ali kulinarični skok v italijansko kuhinjo

V sredo, 14.septembra 2016, prirejamo Kuharsko urico z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem v športnem centru v I. nadstropju v okviru našega, sedaj že stalnega projekta, Etno Caffe. Tokrat nas čaka Italija. Ravno prav vroča, sončna, živahna, brbotajoča od zvokov, barv, okusov in pisanosti, po počitniškem avgustu. Na našem popotovanju, na katerem smo "prepotovali" že kar lep košček sveta, se tokrat ustavljamo pri naših živahnih zahodnih sosedih. Italija, ki je prav gotovo poznana še posebej po svoji kulinariki. Italijanska kuhinja je že davno preplavila meje Italije in postala tudi priljubljena kuhinja marsikoga med nami. Italijani uživajo ob dobri hrani, znajo ujeti svoj trenutek, pa naj bo to ob kavi, aperitivu, testeninah, čudovitih sladicah, tartufih … »Italijani jemo enako, kot se ljubimo« . Tako pravijo Italijani. Z užitkom in počasi! Kdo ne pozna njihove pizze, 1000 testenin na 1000 načinov, rižote, morskih sadežev… Italijani so tisti, ki so iznašli sladoled. Najbolj znana sladica v Italiji? Tiramisu, katerega ime pomeni »opomoči si« zaradi močne kave, ki je sestavina te sladice. Morda je kava brazilska, kolumbijska, a pijemo italijansko ekspresno kavo in kapučino. Seveda so tudi značilna rdeča in bela vina Italije od  chiantija, barbere, pinota, vernaccia, soave, verdicchia do fragolina. Z veseljem si bomo katero od značilnih jedi Italije pripravili sami oziroma jo bodo skupaj s stanovalci pripravili študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev.


Kuharska urica z direktorjem

V četrtek, 15.septembra 2016, bomo od 9.30 do 10.30 spet kuhali skupaj z direktorjem v športnem centru našega DOMA POD GORCO. Kaj bo nam pripravil tokrat? Pustimo se presenetiti. S ciljem druženja, deljenja izkušenj, pozitivne energije, vedno z veseljem organiziramo kuharsko urico za naše stanovalce, kjer jim svoje izkušnje in tehniko priprave hrane pokaže  direktor DOMA POD GORCO.


Nastop MPZ KUD Pošta

V ponedeljek, 19.septembra 2016, od 16.00 do 17.00 ure prirejamo v jedilnici našega DOMA POD GORCO nastop Moški pevski zbor KUD Pošta iz Maribora. Moški pevski zbor KUD Pošta Maribor je naslednik zborovskega petja med delavci Pošte in Telekoma podravske in koroške regije. Začetki zborovskega petja segajo že v leto 1926, ko se je zbor imenoval ''Moški pevski zbor Poštni rog''. Po nekaj letni prekinitvi je zbor znova združil svoje vrste leta 1963 in od takrat stalno deluje in nastopa. Veselimo se prijetnega druženja in poslušanja odpetih pesmi, katere nam vedno ogrejejo srca in popeljejo v sanje lepote in sprostitve.


Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni – izdelovanje plakata

Alzheimerjeva bolezen je kronična progresivna nevro-degenerativna bolezen, pri kateri so v ospredju znaki demence. 21.septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence (Alzheimerjeva bolezen predstavlja 70 % vseh oblik demenc). Varuhinje bodo na temo Alzeimerjeva bolezen z našimi stanovalci pripravile plakat in se o tem tudi pogovarjale v sredo, 21.septembra 2016, od 9.30 do 11.00 ure.


Mini kino - tokrat Sreča na vrvici

V četrtek, 22.septembra 2016, si bomo ob 9.30 v športnem centru v okviru Mini kina ogledali slovenski mladinski film Sreča na vrvici. Kdo se ne spomni velikega črnega psa Jakoba, večjega od Matica? Glavna oseba v filmu je deček Matic z ljubljanskega blokovskega naselja, ki ga ima mama zelo rada, a ima težave sama s seboj in s svojim delom v službi. Nenadoma se Matičevo življenje spremeni, ko ga filmarji povabijo k sodelovanju za glavno vlogo filma. Z njim naj bi igral Jakob - dresiran pes, ki se tako naveže na Matica, da dečku psa ob koncu snemanja kar podarijo. Prav gotovo se spomnite tudi pesmice iz tega filma iz 1977 leta? Pa zapojmo skupaj… »Tjaramdadam, zlat je ta dan, steci z mano vanj ...«


Kostanjev piknik za vesel korak v jesen

Jesen je prav gotovo čudovit letni čas. Predvsem pa vesel, poln druženja. Trgatve, klopotci, mošt in …. Seveda kostanji. V ponedeljek, 26.septembra 2016, bomo ob 9.30 uri pred vhodom v dom pripravili kostanjev piknik. Veselimo se prijetnega druženja, peke kostanjev in dobrega mošta ob zvokih harmonike.


Nastop ŽPS Glasbene Matice

V ponedeljek, 26.septembra 2016, bomo ob 16.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO gostili Ženski pevski zbor Glasbene Matice Maribor. Zbor je zapel svojo prvo pesem pred več kot 40 leti pod vodstvom profesorja Gustava Rakuše. Leta 1976 je zborovsko taktirko prevzela Marjana Rakuša in tradicijo zbora uspešno nadaljevala. Zbor je osvajal priznanja na raznih tekmovanjih, gostoval po Sloveniji in bivši skupni državi Jugoslaviji ter vsako leto posnel koncertni program za poslušalce radia. Zbor uspešno nastopa na vsakoletni Območni reviji odraslih pevskih zborov, kjer dosega odlične ocene, na območnem srečanju zborov Štajerske, na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, sodeluje na skupnih koncertih z domačimi zbori in slovenskimi pevskimi zbori iz zamejstva, izvaja samostojne koncerte, nastopa na svečanostih ob komemoracijah ali proslavah spominskih dogodkov ter na dobrodelnih prireditvah in koncertih. Prisluhnite jim.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev v jedilnici

V torek, 27.septembra 2016, bomo ob 9.30 uri pripravili praznovanje rojstnih dni vseh stanovalcev, rojenih v mesecu septembru. V glavnem gre za znamenje device in konec meseca tehnice.  Nazdravili bomo skupaj in kakšno rekli. Celotni dogodek bodo popestrili otroci iz vrtca z svojim nastopom.


Kuharska urica z otroci iz vrtca Studenci

V četrtek, dne 27.septembra 2016, nas bodo obiskali otroci iz vrtca Studenci.  Ob 10.00 uri bomo skupaj z njihovimi vzgojiteljicami in s pomočjo stanovalcev izvedli kuharsko urico. Medgeneracijsko druženje, deljenje izkušenj naših stanovalcev in  pozitivne energije otrok, so te naše kuharske urice z otroci. Vedno z veseljem organiziramo kuharsko urico za otroke in naše stanovalce, kjer skupaj pečemo pecivo, ki ga vsi, otroci, njihove vzgojiteljice in stanovalci, z veseljem in slastjo pojemo.


Glasbeni nastop OŠ Janka Padežnika

V sredo, 28.septembra 2016, nas bodo obiskali šolarji Osnovne šole Janka Padežnika.  Pripravili nam bodo nastop, s katerim nas bodo prav gotovo razveselili. Ne gre le za glasbeni nastop, ampak petje, ples in igranje na inštrumente. Dajmo se presenetiti.


Terapija s konji

V četrtek, dne 29.septembra 2016, nam bo naša Nataša,  ki ima konja, predstavila zvrsti jahanja, druženja in prehranjevanja ter negovanja konja. Konji so čudovite živali. Vedno bolj se uveljavlja tudi terapija s konji, saj imajo edinstvene značilnosti. Zrcalijo nam naša vedenja, misli in počutje, ki se jih sami ne zavedamo. Učijo nas biti prisotni v sedanjem trenutku, postaviti jasna pravila in meje in se jih tudi držati, imeti pristno samozavesten nastop in notranjo držo in se spraševati, če je to kar čutimo res skladno s tem, kar sporočamo. Ob vsem tem pa so prizanesljivi in potrpežljivi učitelji, ki ne sodijo, odpuščajo napake in puščajo odprte možnosti za nove poskuse in nove poti. Vabljeni. Res enkratna priložnost za pogled v svet teh živali.


Branje pravljic naših stanovalcev otrokom v vrtcu

V petek, 30.septembra 2016, bomo na čisto poseben način proslavili mednarodni dan starejših 01.oktobra. Otrokom v vrtcu Studenci bomo brali pravljice. S ciljem medgeneracijskega druženja in širjenja pozitivne energije naši stanovalci vsako leto obiščejo otroke  v vrtcu, kjer se z njimi družijo in preberejo kakšno pravljico.


Izdelovanje plakata za vrtec Studenci in OŠ Janka Padežnika

V petek, 30.septembra 2016, bomo na čisto poseben način proslavili mednarodni dan starejših 01.oktobra. Izdelali bomo plakate »Moja družina« skupaj z varuhinjami in te plakate nato podarili vrtcu Studenci in Osnovni šoli Janka Padežnika. Je kakšna lepša tema za plakat, kot so naše družine? 


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V torek, dne 04. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala prva  delavnica z Društvom za zaščito malih živali. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali in šolarji OŠ Janka Padežnika

V sredo, 05. oktobra 2016 se bodo delavnici z Društvom za zaščito malih živali pridružili tudi šolarji Osnovne šole Janka Padežnika. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. Šolarji bodo skupaj s stanovalci našega DOMA POD GORCO verjetno še posebej kreativni, saj imajo otroci radi živali, kajne? Tako se nam bodo šolarji Osnovne šole Janka Padežnika pridružili v dobrodelni noti za Društvo za zaščito malih živali. Šolarji bodo pekli pasje piškotke, ostali pa bomo izdelovali pletenice iz blaga. Z delavnicami bomo nadaljevali tudi popoldan, kjer se bomo ponovno družili z znanimi Slovenci in našimi stanovalci. Delavnic se bo udeležila tudi ravnateljica Osnovne šole Janka Padežnika, gospa Marjanca Karba.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V sredo, dne 05. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala že druga  delavnica z Društvom za zaščito malih živali. V tem dnevu bosta delavnici dve; ena s šolarji dopoldne in ena z ostalimi prostovoljci popoldne. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V četrtek, dne 06. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala tretja  delavnica z Društvom za zaščito malih živali. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V petek, dne 07. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala četrta in zadnja delavnica z Društvom za zaščito malih živali. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Simbioza Giba – vaje za zgornje in spodje okončine

Pod vodstvom naše strokovne terapevtke bodo potekale v okviru vseslovenske akcije Simbioza Giba 2016 v ponedeljek, 10.10.2016, od 17.00 do 18.00 ure v športnem centru, vaje za zgornje in spodnje okončine.


Simbioza Giba - vaje za križ

Pod vodstvom naše strokovne terapevtkebodo potekale v okviru vseslovenske akcije Simbioza Giba 2016 v sredo, 12.10.2016,od 17.00 do 18.00 ure v športnem centru, vaje za križ.


Simbioza Giba - športne igre za starejše

Prijetno druženje ob vodenih športnih igrah, smeh in veselje bo spremljajo naše stanovalce na športnih igrah za starejše v četrtek, 13.10.2016, od 10.00 do 11.00 ure, ki bodo lepo zaokrožile letošnjo Simbiozo Giba 2016.


Nastop mešanega pevskega zbora KUD Dr. Pavel Turner Fram

V petek, dne 04.11.2016, bomo v DOMU POD GORCO gostili Kulturno umetniško društvo Dr. Pavel Turner iz Frama. Poimenovalo se je po dr. Pavlu Turnerju, "svetovljanu, publicistu, mecenu in vzgojitelju", ki je bil rojen 21. januarja 1842 na najvišji kmetiji framske župnije na Pohorju. Po osnovnem šolanju, ki ga je začel v framski šoli, je leta 1857 vstopil v prvi gimnazijski razred v Mariboru in tu leta 1865 maturiral. Po maturi je prek Dunaja, Berlina in Hamburga končno prispel v Anglijo, v Hull, kjer so ga sprejeli v Christian and Litterary Society. Več o tem prvem slovenskem borzniku si lahko preberete v prvi številki nove znanstvene publikacije Studie historice Slovenice, katere  izdajatelja sta mariborska univerza in zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča iz Maribora, ki je namenjena prav dr. Pavlu Turnerju. Pavel Turner je umrl 25. septembra 1924 na svojem posestvu v takratni Krčevini pri Mariboru. Jutro je takrat zapisalo: "V hiši pod Kalvarijo gore sveče. Tam spi dobri starec. Pokojno so mu sklenjene roke in oči voljno zaprte." V svoji zadnji oporoki (avgust 1924) je večino svojega premoženja namenil za "dr. Pavla Turnerja ustanovo za izpolnjevanje strokovne in svetovne izobrazbe absolviranih slovenskih juristov in filozofov". Harmonija prelepih glasov mešanega pevskega zbora KUD Dr. Pavel Turner iz Frama nas bo popeljal v prijetno sanjarjenjein nam skrajšal petkov jesenski dan.


Kuharska urica s svojci in stanovalci I. etaže

Nikdar ni preveč stikov z ljudmi, ki jih imamo radi, posebej, če so to naši starši ali sorodniki, ki preživljajo jesen življenja v našem DOMU POD GORCO. Če povežemo še to s spomini iz otroštva, mladosti, potem so med njimi prav gotovo številni dogodki, ko se je družina srečala ob mizi, naj bo praznična ali tista za čisto navaden dan. Zato smo sklenili, da pripravimo srečanje stanovalcev in svojcev, kjer bomo skupaj kuhali. Pa ne bo samo kuhanje, saj je kuhanje tudi vedno veselo druženje, pogovori, poskušanje tistega, kar bomo pekli in kuhali, debatiranje o starih časih in obujanje spominov. Še prijetni zvoki flavte .... in uživali bonmo v skupnih trebnutkih kot velika, srečna družina. V četrtek, 10.11.2016, začnemo na prvi etaži. Zavežite vozelj na robcu, da ne pozabite!


Nastop Ljudskih pevcev UP DU Selnica ob Dravi

V petek, 11.novembra 2016, bomo v sklopu Veselega Martinovanja v DOMU POD GORCO ob 10.00 uri priredili glasbeni nastop Ljudskih pevcev in godcev UP iz DU Selnica ob Dravi . Ljudska glasba je tradicionalna, ustno prenesena iz raznih ljudstev, avtorji pa so večina "utonili" v pozabo. Bistvo te glasbe je, da je v lasti vsega naroda in se prenaša iz roda v rod. A ni to nekaj najlepšega? Takšen glasbeni nastop se nam obeta v petek. Na ta dan goduje sveti Martin, "ki iz mošta naredi vin". Praznovanja tega vinskega praznika se v DOMU POD GORCO zelo veselimo, saj nas Ljudski pevci in godci UP iz DU Selnica ob Dravi razveselijo, vmes še mošt krstijo in ga v vin' spremenijo. Torej, ne zamudite. Vabljeni.


Nastop Moškega pevskega zbora Obrtnik

V sredo, 16.11.2016, bo v DOMU POD GORCO ob 16.00 uri nastopil Moški pevski zbor Obrtnik Slovenska Bistrica – Polskava. Moški pevski zbor Obrtnik deluje že od leta  1979, ko so se na Spodnji Polskavi zbrali fantje iz vasi in začeli prepevati. Kmalu so se organizirali v zbor. Leta 1981  je pokroviteljstvo nad ustanovljenim zborom prevzela bistriška obrtna zbornica. Danes šteje zbor 27 pevcev, prepevajo pa ljudske, narečne in umetne pesmi. Nastopajo tako doma kot v tujini, njihova dolgoletna zborovodkinja je Nevenka Gril Hameršak. Veselimo se prijetnega druženja in poslušanja pesmi, ki nam vedno ogrejejo srca in vzpodbudijo stanovalce k petju. Vabljeni.


Terapija s psom iz Zavoda PET

V četrtek, dne 17.11.2016, bo naš DOM POD GORCO obiskala terapevtka Darja iz Zavoda PET. Seveda bo pripeljala svojega psička, s katerim nam bo pokazala, kako lahko psa izšolamo v terapevtske namene. Stanovalci se vedno radi družijo z živalmi in tako bo tudi tokrat s psičkom.


Izdelovanje adventnih venčkov s Srednjo trgovsko šolo Maribor

V petek, 18.11.2016, bodo naš DOM POD GORCO obiskali dijaki Srednje trgovske šole iz Maribora. Njihov obisk ne bo kar tako, saj bomo skupaj izdelovali advenetne venčke. Adventne venčke?! Ja, seveda! November bo minil kot bi pihnil enkrat v rog. Prva adventna nedelja, ko bomo prižgali prvo svečko na adventnem venčku, je že 27.novembra. Hhmm... bo treba pohiteti. Kot vsako leto nam bodo pri izdelavi adventnih venčkov pomagali dijaki Srednje trgovske šole. Naši stanovalci se tega druženja zelo veselijo, saj jim dijaki z velikim veseljem pomagajo pri oblikovanju in izdelavi adventnih venčkov. Pa še prekipevajo od mladostne razigranosti in energije, ki je tako nalezljiva, da "zbolijo" še naši stanovalci. Veselo bo, adventni venčki pa... prekrasni!


Kuharska urica z VDC Polž enote Ruše in Lenart

V sredo, 23.11.2016, bomo v DOMU POD GORCO dobili čisto poseben obisk. Obiskali nas bodo varovanci VDC Polž iz enot Lenart in Ruše, s katerimi bomo pekli štruklje iz skute in muškatne buče.VDC POLŽ Maribor verjetno vsi poznamo. Gre za javni socialno varstveni zavod s sedežem v Mariboru in enotami v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici, Rušah in Šentilju (več tukaj). Uporabnikom so opora pri čim bolj samostojnem delovanju in življenju, saj jim omogočajo varstvo, vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji in institucionalno varstvo. V sredo bomo torej skupaj "čarali" pri kuhanju.


Mini kino: Naš avto

V četrtek, dne 24.11.2016, bomo v sklopu predstav našega MINI KINO prikazali črnobeli film iz leta 1962 Naš avto.  V filmu, ki ga je režiral František Čap (njegovo nepozabno Vesno poznamo vsi, kajne?) so med drugim zaigrali janez Albreht, Janez Čuk, Štefka Drolc, Olga Bedjanič, Metka Bučar in Slavko Belak. In zgodba? Mladi fotograf Pino iz Pirana dobi nagrado za neko svojo fotografijo. Pino se odloči, da si bo kupil avto, a vsak izmed članov njegove družine ima svoje načrte, kaj z denarjem. Ko poštar prinese nagrado, je v kuverti samo diploma, denarja pa ni. Kako se bodo stvari odvijale, pa počakajmo na film!Literarna urica: recital Dragotin Kette

V petek, dne 25.11.2016, bodo literati iz Studencev v našem DOMU POD GORCO priredili recital pesmi enega izmed pesnikov moderne, Dragotina Ketteja. Pesnik Dragotin Kette sodi med impresionistične pesnike nove romantike. Rojen je bil 19.01.1876 v Premu pri ilirski Bistrici. Umrl je v starosti 23 let, 26.aprila 1899, v Ljubljani. Ne glede na kratko življenje nam je zapustil nepozaben pesniški opus. Pisal pa je tudi otroške pesmi in basni. Vabljeni.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev

V torek, 29.11.2016, bomo praznovali v DOMU POD GORCO ob 9.30 uri v jedilnici rojstni dan vseh stanovalcev, rojenih v mesecu novembru. Gre za škorpijone in strelce, če vas zanimajo zodiakova znamenja. Vsekakor bo veselo kot vedno. Nazdravili bomo, si privoščili kakšno tortico in rekli kakšno. Celotni dogodek bodo popestrili otroci iz vrtca z svojim nastopom.


Predavanje Pokrajinskega muzeja Maribor

V ponedeljek, 12.12.2016, bo v našem DOMU POD GORCO ponovno predavanje Pokrajinskega muzeja Maribor. Tokratna tema bo  "Sto obrazov Glavnega trga". Vsi, ki ste mariborčani, pa tudi ostali, boste v samem predavanju našli veliko zanimivega, saj so mesto zaznamovali določeni ljudje določenega časa in stavbe ter dogodki, ki so se v njih odvijali.Glavni trg je največji mariborski trg, kjer se zgodovina in vrvež mestnega življenja zlivata v eno. Na trgu si lahko ogledate več  znamenitosti starega mestnega jedra, uživate v kavi v eni od kavarn in se nastavljate sončnim žarkom ali obiščete katero od trgovinic. S svojo posebno lego ob "Starem mostu" čez Dravo prinaša posebno mesto v duše vseh Mariborčanov.


Kuharska urica z vrtcem

V četrtek, 15.12.2016, nas bodo ponovno obiskali otroci iz vrtca Studenci. Z njimi je vedno zanimivo in razigrano, posebej, kadar skupaj ustvarjajo z našimi stanovalci. Ker je sedaj idealen čas za peko božičnih keksov, smo jih povabili na kuharsko urico. S ciljem druženja, deljenja izkušenj in pozitivne energije vedno z veseljem organiziramo kuharsko urico za naše stanovalce, kjer jim z velikim veseljem pomagajo pri peki peciva otroci in vzgojiteljice vrtca Studenci in tudi naše varuhinje.


Obisk Božička v Domu pod gorco

V soboto, na predbožični dan, 24.12.2016, bo stanovalce DOMA POD GORCO obiskal Božiček. Seveda jih bo obdaril, kot se spodobi za Božička. Kaj bo le prinesel? Naj bo presenečenje.


Polnočnica v Domu pod gorco

V soboto, 24.12.2016, se bodo stanovalci, njihovi svojci in tudi zunanji obiskovalci udeležili bogoslužja - polnočnice v jedilnici našega DOMA POD GORCO. Naša polnočnica je dobila novo vsebino. Sedaj je to čas, ko se družimo z ostalimi ljudmi, ostalimi družinami iz naše okolice in delimo to posebno vzdušje Božiča z drugimi ljudmi. Vabljeni.


Otvoritev fotografske razstave

V petek, dne 06.01.2017, bo v DOMU POD GORCO ob 10.00 uri otvoritev fotografske razstave v športnem centru. Dogodek bodo popestrili s svojim nastopom otroci iz vrtca Studenci. Vabljeni.


Nastop Ženskega komornega zbora Društva upokojencev Maribor Center

V torek, dne 10.01.2017, bo ob 16.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nastop Ženskega komornega zbora Društva upokojencev Maribor Center. Vabljeni.


Kreativna delavnica z dijaki Srednje gradbene šole

V petek, 13.01.2017, bo ob 9.30 uri potekala v jedilnici DOMA POD GORCO kreativna delavnica za naše stanovalce doma za starejše, ki se ji bodo pridružili dijaki Srednje gradbene šole. Medgeneracijsko druženje, ki vedno napolni z energijo mladosti vse stanovalce. Vabljeni.


Čajanka s Čebelarstvom Brenča

V ponedeljek, 16.01.2017, bo ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO čajanka s Čebelarstvom Brenča. Vabljeni.


Čajanka z zeliščarskim krožkom Srčna moč iz Lovrenca na Pohorju

V ponedeljek, 23.01.2017, bo ob 9.30 uri čajanka z zeliščarskim krožkom Srčna moč Društva upokojencev iz Lovrenca na Pohorju. Večina članov je upokojencev, ki so  v tej dejavnosti našli našo dodatno aktivnost. Ugotovili so, da so lahko zelišča, ki jih najdemo v neokrnjeni naravi, neprecenljiv dodatek k prehrani, pomoč pri mnogih zdravstvenih težavah in vir mnogih kozmetičnih pripomočkov. Prav gotovo bo zanimivo. Vabljeni.


Kreativna delavnica z otroci Vrtca Studenci

V petek, dne 27.01.2017, bo v okviru medgeneracijskih srečanj organizirana kreativna delavnica z otroci iz Vrtca Studenci, ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Vedno razigrano in otroško nagajivo srečanje starosti in mladosti. Vabljeni.


Nastop mešanega pevskega zbora Lipe iz Limbuša

V ponedeljek, dne 30.01.2017, bo ob 16.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nastop Mešanega pevskega zbora Lipe iz Limbuša. Vabljeni.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev

V torek, dne 31.01.2017, bo ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO praznovanje rojstnih dni stanovalcev, rojenih v mesecu januarju. Nastop bodo popestrili otroci iz vrtca Studenci s svojim nastopom. Malo se bomo posladkali in nazdravili skupaj. Vabljeni. 


Druženje s svojci na III.etaži

V četrtek, dne 05.oktobra 2017, ob 16.00 uri bo srečanje stanovalcev in svojcev na III. etaži DOMA POD GORCO. Na zadnjem druženju je bilo enkratno, zato z veseljem pričakujemo tokratno druženje. Kako bo? Veselo in zabavno, polno klepeta, razigranosti… tako kot je bilo. Prinesite s seboj dobro voljo.Kviz Moja Slovenija na I.etaži

Odlično druženje bo v soboto, 07. oktobra 2017, ob 9.30 uri na I. etaži DOMA POD GORCO namenjeno poznavanju ali le razširjanju znanja Slovenije, v kvizu Moja Slovenija. V sproščenem kvizu se med seboj stanovalci v »zdravem duhu« pomerijo v naboru različnih vprašanj o poznavanju svoje prelepe dežele Slovenije.Predstava LEPA VIDA

V ponedeljek, 23.10.2017, bo v jedilnici DOMA POD GORCO potekala predstava, ki je nekaj posebnega. Na prirejenem odru se bodo predstavili uporabniki in uporabnice VDC Polž iz Maribora in odigrali zanimovo predstavo LEPA VIDA. Vabljeni. 


Kuharska urica "Strašna pogostitev"

V ponedeljek, dne 30.10.2017, bo ob 9:30 uri v športnem centru čisto posebna kuharska urica. Saj vsi vemo, da je zadnjega dne v oktobru z izjemo praznika od dnevu reformacije tudi čista prava čarovniška noč. Čarovnice so pri nas že zelo, zelo dolgo priljubljene. Njihove metle že dolgo pometajo po podstrešjih naših hiš, morale bi pa tudi po glavah določenih Slovencev, tistih, ki skrbijo za nas lepši jutri. Saj vsi vemo, kdo so tile gospodje, kajne? Torej čarovnice, hitro zajahajte svoje metle, in se nam pridružite v ponedeljek na naši kuharski urici "Strašna pogostitev". Čarali bomo, da se bo kadilo in dišalo... prinesite vse čarovniške pripomočke in seveda ne pozabite na skrivne čarovniške besede "ABRAKADABRA". Se vidimo v ponedeljek.


Naša tombola v Domu pod gorco

Pregovor pravi, da sreča spremlja hrabre oz. sreča je »opoteča«. Tega se zavedajo tudi stanovalci, ki vsak torek, v športnem centru DOMA POD GORCO preizkušajo svojo srečo. Povedo, da enkrat obišče enega, drugič drugega. Poigravanje s srečo bo tudi ta torek, 31.10.2017, ob 9:30 uri. Čeprav je sreča že to, da imamo drug drugega, tudi dobitki niso izključeni.


Kviz "Moja Slovenija"

Odlično druženje bo v petek, dne 03. novembra 2017, ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO namenjeno poznavanju ali le razširjanju znanja Slovenije, v kvizu Moja Slovenija.  zadnjič je bilo tako fantastično, da moramo, poudarjamo MORAMO ponoviti.V sproščenem kvizu se med seboj stanovalci v »zdravem duhu« pomerijo v naboru različnih vprašanj o poznavanju naše prelepe dežele Slovenije.


Bridge in dobra »partija«

Za Bridge pravijo, da je »ta naj« igra s kartami. Pri igri je potrebna določena mera znanja in sreče, kar so naši »odvisniki« kaj hitro dojeli. Če vas mika, se nam pridružite, vsak torek ob 10:15 uri v športnem centru DOMA POD GORCO. In ni trenutka, ki bi našim navdušencem bridga preprečil, da dobro »partijo« izpustijo.  


PEVSKI SLAVČKI Doma pod gorco

Pevski zborček DOM POD GORCO nas vedno znova navdušuje na naših pomembnih dogodkih. Da pa je temu tako, mora zborovodja znati poiskati pesmi, ki so dobre in primerne za njihov glas. Tako se ljubitelji dobrega petja v DOMU POD GORCO pod taktirko gospodične Katje Fojtl, srečujejo ob sredah,  ob 13:15 uri v 2. nadstropju in skupaj preživljajo lepe in vznemirljive pevske trenutke.


»Svet' Martin, z mošta bo storil vin'«

»Prišel bo svet' Mihael, v naše gorice sladkega grozdja, prešal bo vince, prišel bo svet' Martin, z mošta bo storil vin', on ga bo krstil, jaz ga bom pil«…tako veselo se bo slišalo okrog in okrog…glasba in veselo vzdušje pa se bosta začutila tudi v DOMU POD GORCO in sicer v petek, 10. novembra 2017, od 9:30 ure dalje, v jedilnici DOMA POD GORCO. Lepa slovenska pesem bo zadonela iz grl Ljudskih pevcev UP DU Selnica ob Dravi. Krstili bomo vino ter pokušali prve požirke naše »dobre« letine. In kaj na Martinovo nedeljo ne sme manjkati? Seveda, »Martinova gos« ali vsaj kokoš! Pa glejte, da ne bo samo gagala.  


Kuharska urica z Majdo

Priprava hrane je nekaterim užitek in v veselje. Ti ljudje se z veseljem vrtijo po kuhinji in uživajo v ustvarjanju in pokušanju svojih kreacij. Prav spretno se bodo lotili priprave tudi stanovalci, pod kuharskih znanjem naše kuharice Majde, ki bodo poskrbeli, da bo prijetno zadišalo in se »na veliko« sladkalo. Kdaj? V sredo, 15. novembra 2017, ob 9:30 uri se bomo v športnem centru DOMA POD GORCO pogostili z maslenimi rogljički s kostanjevim pirejem. Če je to vse, se prepričajte sami. Noben kuhar ne pove vsega!?


Modna pista, lepa pesem, to je prava stvar…

Jesen je pred vrati, čutimo vonj po kostanjih, toplem čaju in potrebo po toplih oblačilih z novimi modnimi trendi. In kakšni modni trendi bodo to jesen in zimo v DOMU POD GORCO?

Te, lahko preverimo v četrtek, 16. novembra 2017, ob 16:30 uri na modni pisti, v oblačilih trgovine SENIOR iz Domžal. Po modni stezi se bodo sprehodile samozavestne, lepe gospe in gospodje z občutkom za stil  iz DOMA POD GORCO. Da pa to ni od muh, vam lahko povedo sami, saj nekateri v tej vlogi nastopajo že nekaj let. Dogodek bodo popestrili tudi urbani glasovi Tamburaškega orkestra KUD-a Zvonka Antoličič iz Miklavža.


Čas adventnih venčkov…

Približuje se adventni čas, ko zažarijo plameni svečk in v katerem je nepogrešljiv tudi adventni venček, ki nas spomni na bližajoče praznike. Zato, da bodo tudi naša vrata polna topline in naše mize privabile poglede, smo v goste povabili dijake Srednje trgovske šole iz Maribora. Druženje in ustvarjalnost bodo skupaj s stanovalci DOMA POD GORCO izražali v izdelovanju adventnih venčkov in aranžmajev, v petek, 11. novembra 2017, ob 10:00 uri, v jedilnici DOMA POD GORCO

Upamo, da bo tudi kakšen naš aranžma ustvarjal toplino vašega doma.  


Pevski nastop

Dobra pesem, naj bo še tako turoben jesenski dan, prežene črne misli vstran. Zato bodo četrtkov popoldan v DOMU POD GORCO popestrili pevci Ruševci, ki jih  združuje predvsem dobra volja, prijateljstvo, ljubezen do širjenja domače pesmi.  Vsi, ki se strinjate z rekom: »Kdor poje, slabo ne misli«, se pridružite v četrtek, 23. 11. 2017 ob 16. uri v DOMU POD GORCO. Naj se širi dobra volja in sliši pesem do zadnjega kotička doma.


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjo je mogoče tudi v starosti bistveno izboljšati gibalne sposobnosti in s tem pomembno izboljšati kvaliteto življenja. V starosti se telesna aktivnost običajno zelo zmanjša, hkrati pa se okrepijo problemi in bolezni, ki jih je mogoče omiliti ali preprečiti ravno z vadbo. Vaje za povečanje gibljivosti in povečanje mišične moči bosta v ponedeljek, 20. 11. 2017 in četrtek, 23. 11. 2017 ob 14. uri v športnem centru DOMA POD GORCO izvajali fizioterapevtka Mojca in delovna terapevtka Jelena.  


Mini kino: Srečno, Kekec

Srečno, Kekec! je slovenski mladinski film iz leta 1963, ki je bil posnet po planinski pripovedki mladinskega pisatelja Josipa Vandota. To je prvi slovenski barvni film, kjer poleg treh osrednjih likov (Kekca, Rožleta in Mojce) nastopa »tista« zlobna teta Pehta. Kdo se ob tem ne bi spomnil svojih otroških, »bosih« let, ko smo prekipevali od mladostniške energije in ustvarjalnosti. Ko ljudje niso komplicirali in so živeli s tem, kar so imeli na dvorišču, na polju ali na njivi.

V kinu se bomo zabavali v petek, 24. novembra 2017 od 9.30 do 11.00 v športnem centru DOMA POD GORCO.


Otvoritev likovne razstave

ponedeljek, 27. novembra 2017, ob 10. uri bo v športnem centru otvoritev likovne razstave z naslovom »Enkavstika«. Številna likovna dela različnih likovnih umetnikov krasijo naš DOM POD GORCO. Tokrat se nam bosta s svojim umetniškim videnjem in dojemanjem življenja predstavila dva avtorja, g. Vincenc HOLC in g. Ivan ŠALAMON.  Vabljeni na otvoritev likovne razstave.


Ettno cafe – Prelepa Gorenjska je poklon deželi in ljudem...

Gorenjska je gorata alpska pokrajina v severozahodnem delu Slovenije. Velika večina skoraj istočasno, ko pomisli na Gorenjsko, pomisli tudi na Triglav, na blejsko kremno rezino, na različne soteske, jezera in še bi lahko naštevali. V okviru sedaj že stalnega projetka Etno caffe-ja nas tokrat pot vodi na Gorenjsko, kjer gore so…

Ob 9. uri bo v kuhinjskem kotičku športnega centra zadišalo po peki. Dijaki z Izobraževalnega centra Piramida bodo pripravili slastne kvašene flancate. Značilno je, da so prebivalci te slovenske pokrajine v sodobni čas prenesli številne posebnosti vsakdanje in praznične prehrane svojih prednikov. Žganci iz koruzne moke, v zimskem času okusne koline, zelje in repa, sladki štruklji in izvrstne potice predstavljajo samo nekaj izbranih posebnosti kulinarične palete Gorenjske, ki jih bomo predstavili in zaužili v domu. Dan pa ne bo minil brez dobre gorenjske pesmi ob zvokih harmonike, ki jo bodo v avtohtonih gorenjskih narodnih nošah zapeli pevci KUD Svoboda iz Bistrice ob Dravi.

In vse to v sredo, 29. 11. 2017 ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO izpod rok naše kreativne delovne inštruktorice Suzane in naših kuharskih mojstrov. Dober tek in na zdravje!


Prešernov rojstni dan

petek, 1. decembra 2017 bomo skupaj z Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, ki že več let deluje na Studencih, praznovali Prešernov rojstni dan. France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem. Člani Vedrine so naši prijatelji in nas obiščejo vedno, kadar imamo v DOMU POD GORCO praznik slovenske kulture in posebej Franceta Prešerna. Tudi tokrat nas bodo razveselili s svojimi recitali, Prešernovo poezijo in soneti. Vabljeni.


Pevski nastop vokalne skupine Florentine

»Vsakdo izmed nas nosi v sebi talent, ki ga je potrebno razvijati, negovati in mu pustiti, da postane naše vodilo v življenju, profesionalno ali amatersko« pravi Katja Fojtl, uspešna, mlada zborovodkinja, naša prisrčna zunanja sodelavka, ki nas bo tokrat obiskala z  vokalno skupino Florentina. Razkošni pevski glasovi  bodo pobožali naša srca in polepšali predpraznično vzdušje v ponedeljek, 4. decembra 2017, ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Vabljeni tudi vi, naj pesem in prijazne misli napolnijo decembrske dni.


Okrasitev novoletnih smrečic z otroki iz vrtca Studenci, enota Pekre

Čeprav zima še ni pokazala svojih pravih zob, so decembrski prazniki že pred vrati, z njimi pa tudi okraševanje. V DOMU POD GORCO bodo svojo razkošno in bogato obleko dobile novoletne smrečice izpod nežnih ročic otrok iz vrtca Studenci. Skupaj s stanovalci bodo v torek, 5. decembra 2017, ob 10. uri okrasili smrečice v naših gospodinjskih skupnostih. Nato pa korajžno predstavili vse, kar so nam pripravili.  


Miklavževanje za stanovalce in otroke zaposlenih

Še preden Božiček in dedek Mraz iz omare potegneta svoja ogrinjala in kape, ju Sv. Miklavž prehiti. Iz otroštva se spomnimo, da je bil Miklavž bolj "skromen" mož in je prinesel mandarine, kaj sladkega… Kaj pa letos? Ker smo bili vse leto pridni, se že pripravljajo drobna presenečenja.

Da ne bi zamudil, se je že odpravil na pot in obljubil, da se bo ustavil tudi pri nas. Miklavž z belo brado, škofovsko kapo in palico nas bo s parklji obiskal v sredo, 6. decembra 2017, ob 17. uri v DOMU POD GORCO. Miklavž bo obiskal stanovalce po oddelkih in sobah ter nagradil tudi vse pridne otroke naših zaposlenih. Verjamemo, da ne bo prinesel samo šibe!


Predavanje – imunski sistem

V goste smo povabili predstavnika Javnega zdravstvena zavoda Mariborskih lekarn, g. Silvija Deučmana. Za stanovalce in zaposlene Doma pod gorco bo v torek, 12. decembra 2017, ob 13.15 predstavil delovanje imunskega sistema. Da ostanemo v dobri formi, moramo vedeti kako deluje in zakaj nas včasih napada kar sam. Predavanje smo popestrili z degustacijo čajev, ki krepijo imunski sistem in dodali še piškotke. Vabljeni!


Nastop MPZ KUD Pošta

Glasba je od nekdaj spremljala človeka in človeštvo, zato naj pesem in prijazne misli napolnijo decembrske dni v Domu pod gorco. V četrtek, 14. decembra 2017, nas bo ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO obiskal moški pevski zbor KUD Pošte Slovenije. Prijetna zborovska glasba bo zapolnila srca poslušalcev in pričarala praznično vzdušje. Vabljeni!


Prihod Božička

December je najlepši čas za otroške radosti, saj jih ravno v tem mesecu vsako leto obiščejo trije stari dobri možje. Dober mož v rdečem bo obdaroval otroke zaposlenih DOMA POD GORCO, v petek, 15. decembra 2017, ob 16.30 in jim poskusil uresničiti želje, ki so jih zapisali v pismih. Otroci ga že nestrpno pričakujejo, saj jih zanima, kaj jim bo prinesel…


Silvestrovanje za stanovalce in svojce enote Spominčica

Vtorek 19. decembra 2017, bomo ob 17.30 začeli veselo silvestrovanje v našem DOMU POD GORCO na enoti Spominčica. Ob glasbi in dobri večerji se bomo  » v zavetju toplega doma« družili, zaplesali in si zaželeli veliko lepega in dobrega v prihajajočem letu.


Silvestrovanje za stanovalce in svojce

V četrtek, 21. decembra 2017, bomo v DOMU POD GORCO pripravili silvestrovanje, novoletno zabavo za stanovalce in njihove svojce. December je tukaj in z njim tudi praznični čas – čas pričakovanja, upanja in veselja. Smo pripravljeni? Zavrteli se bomo ob prijetni glasbi in uživali v kulinaričnih dobrotah naši kuharic in kuharjev, ki bodo tudi tokrat pripravili praznični jedilnik. Novoletna zabava bo trajala do poznih večernih ur. In ne pozabite, da pričakovanje ne odide, ko odbije polnoč, da upanje nikoli na zamre in da veselje ne ugasne, ko pospravimo lučke in okraske.  Naj se nadaljuje tudi v prihodnje leto.  Tako si boste podarili najlepše in neprecenljivo darilo – ljubezen do sebe.


Obisk Božička v Domu pod gorco

Vpetek, 22. decembra 2017, bo stanovalce našega DOMA POD GORCO obiskal Božiček. Vse bližje je konec leta in praznični december, ko za božič in novo leto obdarimo svoje najbližje. Vedno pa ni lahko najti darila, ki bi naše ljubljene presenetil in jim polepšal dan. A Božiček to zna, zato bo obdaril prav vse stanovalce našega doma in oskrbovanih stanovanj.


Še zadnja »partija«

V torek, 26. decembra 2017, ob 10.15 se bodo v športnem centru DOMA POD GORCO ponovno srečali »igralci« znanja in taktike ter se spustili v "zadnjo" partijo bridga v letu 2017. Le kateri izmed igralcev se je v iztekajočem letu najbolj prilagodil igralni situaciji? Pridružite se in ugotovite! Pa srečno….


Nastop Tamburaškega orkestra KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža

Tamburaški orkester KUD-a Zvonka Antoličič iz Miklavža so naši prijatelji, ki nas obiščejo večkrat letno. Tokrat nas bodo počastili s svojim obiskom v četrtek, 28. decembra 2017, ob 16.30 v jedilnici DOMA POD GORCO in nam pričarali čudovite zvoke skladb prirejene za tamburaški orkester. Vabimo vse stanovalce, da se pridružijo in uživajo ob zvokih zapeljivih tamburic.   


Pevski slavčki DOMA POD GORCO

Lepa pesem bo ponovno zadonela v našem domu v sredo, 3. januarja 2018, ob 13.15, ko se bodo zbrali naši pevski slavčki in se opevali pod taktirko Katje Fojtl ter se pripravljali za nove nastope v letu 2018. Vsi razkošni glasovi DOMA POD GORCO, pridružite se.  


Kviz "Moja Slovenija"

Po napornem skoku v leto 2018, bomo naše »sive celice« ponovno razgibali v kvizu Moja Slovenija, ki se bo odvijal v petek, 5. januarja 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO. Stanovalci vseh etaž se bodo med seboj pomerili v poznavanju najrazličnejših »odtenkov« lepe Slovenije. Znova bo zanimivo!


Jutranja kavica z upravo

V četrtek, 11. januarja 2018, bo od 9.00 do 10.00 v naši jedilnici prva Jutranja kavica z upravo v novem letu 2018. Kot vedno bomo tudi tokrat izmenjali misli, razmišljanja, občutke o vsem, kar se dogaja v našem DOMU POD GORCO. Prijetno druženje, katerega namen je, da se ob kavici in prijetnem klepetu pogovorimo o težavah, problemih, željah, novostih in izrečemo tudi pohvale in kritike. Vabljeni!


Čajanka z zeliščarji Srčna moč iz Lovrenca na Pohorju

Včetrtek, 11. 1. 2018, bo ob 16. uri čajanka z zeliščarji Srčna moč, Društva upokojencev iz Lovrenca na Pohorju. Večina članov je upokojencev, ki so v tej dejavnosti našli dodatno aktivnost. Kot sami pravijo, so v njih našli zaposlitev za svoj prosti čas, možnost, da nekomu pomagajo, izgovor za sprehod po prelepih travnikih, jasah in tratah ter nenazadnje izziv za učenje. Prav gotovo bo zanimivo.

Vabljeni!


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjo bomo v DOMU POD GORCO nadaljevali tudi v letu 2018. Da bomo lahko obdržali telesne aktivnosti in še izboljšali gibalne sposobnosti, nas bosta tudi tokrat skozi vaje popeljali naši sodelavki Mojca in Jelena in sicer v ponedeljek, 8. 1. 2018 in v četrtek 11. 1. 2018, ob 14. uri, v športnem centru DOMA POD GORCO. Preprečimo, kar se preprečiti da. Vabljeni!