V sožitju prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi
je moj Dom pod gorco.

Dogodki

Nastop Tamburaškega orkestra KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža

V torek 01. decembra 2015, bomo v jedilnici našega DOMA POD GORCO gostili Tamburaški orkester KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža na Dravskem polju. Tamburaški orkester deluje od 02. marca 2009 pod vodstvom g. Rajka Roterja. Program izvajalnih skladb vključuje predvsem slovensko ljudsko glasbo, prirejeno za tamburaški orkester, narodno zabavno ter klasično glasbo. Vabimo vse stanovalce, da se pridružijo tamburašem in uživajo ob zvokih tamburice.


Miklavževanje za stanovalce in otroke zaposlenih

V četrtek, 03. decembra 2015, bo DOM POD GORCO obiskal Miklavž, prvi med tremi dobrimi možmi, ki v tem adventnem decembrskem času hodijo po svetu. Sveti Miklavž je dejansko sveti Nikolaj, krščanski svetnik, znan po svoji darežljivosti. Seveda je Miklavž »kriv« tako za Božička kot Dedka Mraza. Miklavž bo obiskal stanovalce po oddelkih in v sobah. Stanovalci bodo dobili tradicionalni Miklavžev paket, saj so bili vsi pridni celo leto, kajne? Miklavž bo obdaril tudi otroke zaposlenih. Tudi ti so bili vsi pridni!


Okrasitev novoletnih smrečic z otroci iz vrtca in postavitev jaslic po nadstropjih

V petek, 04. decembra 2015, bomo stanovalci skupaj z otroci iz vrtca krasili novoletne smrečice po nadstropjih. Približuje se Božic, najlepši družinski praznik, in novo leto. Tudi mi smo ena velika družina in zato bomo tudi mi postavili in okrasili najlepše novoletno božične smrečice. Kako bi lahko okrasili naše novoletne smrečice brez otrok? Zato smo jih povabili, da s svojo otroško razigranostjo in veselim prepevanjem napolnijo naš dom v prijetnem druženju s stanovalci. Izdelali bomo tudi jaslice, saj brez njih ni pravega Božica, kajne?


Pogovorna urica: Miklavževanje

V soboto, 05. decembra 2015, bodo potekale pogovorne urice po oddelkih na temo Miklavževanje. Stanovalci nam bodo pripovedovali, kako so včasih, kot otroci, pričakovali Miklavža in kako to počnemo danes. Saj se še vsi spomnimo iz svojih otroških let besed naših dragih mam: »Miklavž prihaja! Če ne boš pridna (priden), ti ne bo prinesel drugega, kot šibo! Ali pa te bodo kar parklji odnesli!« Uhhh, groza… parkeljni! A sladke pomaranče, suho sadje in čokolada… Čeprav skromno, je bilo v »starih« časih za otroke obdarovanje Miklavža vedno enkratno doživetje. Še je tukaj spomin na čudovito otroško pričakovanje. Obudili ga bomo skupaj.


Nastop šolarjev Osnovne šole Janka Padežnika

V ponedeljek, 07. decembra 2015, bo v jedilnici našega DOMA POD GORCO potekal nastop šolarjev Osnovne šole Janka Padežnika iz Studencev. Otroci iz Osnovne šole Janka Padežnika so naši dragi mladi prijatelji, ki nas velikokrat obiščejo in sodelujejo z nami pri raznih kreativnih delavnicah in drugih aktivnostih. V njihovi družbi je vedno prijetno in tako bo tudi  tokrat, ko nas bodo razveselili s svojim nastopom in prikazom, kaj vse znajo.


Dobrodelna prireditev za otroke s posebnimi potrebami

V sredo, 09. decembra 2015, bo v jedilnici našega DOMA POD GORCO potekala prireditev za otroke s posebnimi potrebami. V jedilnici doma bodo potekale razne delavnice v sodelovanju z Zavodom PET, ki bo predstavil svoje pse. Je kaj lepšega kot druženje otrok, stanovalcev in živali? Z Zavodom PET, ki izvaja terapije za izboljšanje kakovosti življenja s pomočjo psa, velikokrat sodelujemo. A veste, kaj pomeni PET?  Pasja Enota Terapevtov. Pet je tudi blazinic na pasji tački naše Zlatke, naše psičke, ki sem nam je pridružila v letošnjem letu in razveselila stanovalce  s svojo pasjo igrivostjo.


Nastop Konservatorija za glasbo in balet iz Maribora

»Umetnost je od samih začetkov jezik,  ki ne pozna meja, niti ovir. Umetnost ne potrebuje posrednika. Zmeraj najde pot do ljudi in njihovih duš.« Tako imajo napisano v svoji predstavitvi na spletni strani. Konservatorij za glasbo in balet iz Maribora bo ogrel duše naših stanovalcev na svojem nastopu v našem domu v tem predprazničnem, adventnem času. Vabljeni. Lepo bo.


Božičkovanje za otroke zaposlenih

V četrtek, 17. decembra 2015, bo v jedilnico našega DOMA POD GORCO prišel Božiček.  Za otroke je prihod Božička prav gotovo čisto poseben dogodek, ki se ga vedno razveselijo. Tudi letos bo Božiček razveselil otroke zaposlenih in jim razdelil darila. Starši otrok bomo pripravili igrico z naslovom »Pod medvedovim dežnikom«. Ja, Božič prihaja. Čas je, da se ustavimo, vzamemo nekoliko časa zase, za svoje otroke. Ker dejansko, če si priznamo ali ne, za otroke ni nič bolj dragocenega kot mi in čas, ki ga preživimo z njimi. Nobena igrača. Najprej potrebujejo nas. Torej jim dajmo najlepše, kar jim lahko damo. Lepe trenutke z nami.


Silvestrovanje za stanovalce in svojce

V ponedeljek, 21. decembra 2015, bomo v DOMU POD GORCO pripravili silvestrovanje, novoletno zabavo za stanovalce in njihove svojce. Zavrteli se bomo ob prijetni glasbi in uživali v kulinaričnih dobrotah naši kuharic in kuharjev, ki bodo tudi tokrat pripravili praznični jedilnik. Novoletna zabava bo trajala do poznih večernih ur, zato si privoščite malo več počitka po kosilu. In ne pozabite prinesti s seboj nasmeh in dobro voljo. Vse ostalo ni zares pomembno.


Nastop Moškega pevskega zbora Pavle Kernjak

V sredo, 23. decembra 2015, bomo v jedilnici našega DOMA POD GORCO, stanovalci lahko prisluhnili Moškemu pevskemu zboru Pavle Kernjak. Zborovsko petje je slovenska tradicija, saj odraža slovensko značilnost. Vsak zase smo morda majhni, a skupaj smo neskončno močni. Tako je tudi z zborovskim petjem, kjer se številni glasovi uskladijo v zbrano in skladno zborovsko petje. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji pevskih zborov in zborovskega petja.


Obisk Božička v Domu pod gorco

V četrtek, 24. decembra 2015, bo stanovalce našega DOMA POD GORCO obiskal Božiček. Smo odrasli kaj drugačni kot otroci? Prav gotovo ne. Tudi sami se neskončno razveselimo daril, ki jih prejmemo. Čeprav ne boste pisali Božičku, bo Božiček obdaril prav vse stanovalce našega doma. Prihaja Božiček in z njim zvrhan koš daril.


Polnočnica v Domu pod gorco

V četrtek, 24. decembra 2015, bo v jedilnici našega DOMA POD GORCO polnočnica za stanovalce. Polnočnica je za vse kristjane, ki praznujejo Božič kot enega največjih krščanskih praznikov, višek praznovanja Svete noči pred Božičem. To je čas, ko se vsi, mladi in starejši, odpravimo v cerkev  za drobno molitev  za svojo dušo in duše vseh, ki jih imajo radi, za pesem »Sveta noč, blažena noč…«, za spomin in za želje jutrišnjega dne. To je čas za prisrčen pozdrav in prijateljski stisk rok ob srečanju. Božič je več kot samo krščanski praznik; je upanje v lepši svet, želja in poziv k miru, sveta luč za vse ljudi, ki v srcih nosijo dobro misel. Iskreno vabljeni.


Pogovorna urica: Božič nekoč in danes

V petek, 25. decembra 2015, na sam Božič, se bomo s stanovalci pogovarjali o Božiču in praznovanju božičnih praznikov, kako so praznike praznovali nekoč in kako jih praznujejo danes. Božič je vedno lep. Vsako leto. Daje nam občutek, da smo in da je vse v redu. Prinese to, kar najbolj potrebujemo. Srečo, notranje zadovoljstvo in mir v duši. Čaroben čas, čaroben Božič. Pogovorne urice bodo potekale po etažah, pod vodstvom varuhinj.


Nastop Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Limbuš

V torek, 29. decembra 2015, se bodo stanovalci lahko udeležili nastopa Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev iz Limbuša. Prav gotovo bo nastop mavrica čudovitih pesmi, primernih za ta praznični čas. Med njimi se bomo skupaj razveselili tistih, ki jih vsi poznamo in tistih, ki se jih spomnimo iz svojih mladih let. Skupaj bomo uživali v njihovem petju.


Izdelovanje kuharske knjige »Recepti naše mame« in foto albuma »Naši spomini«

V sredo, 30. decembra 2015, bodo stanovalci skupaj z varuhinjami izdelovali kuharsko knjigo »Recepti naše mame«. Seveda bodo nam vsem skupaj zaupali recepte svojih mam stanovalci sami. Prav gotovo bomo izvedeli marsikaj novega in spoznali, kako smo lahko različni tudi pri kuhanju enakih jedi. Prav tako bomo izdelali tudi foto album »Naši spomini«, v katerega bomo nalepili slike naših dogodkov in jih na kratko tudi opisali.  


Oblikovanje članka z naslovom Silvestrovanje v Domu pod Gorco

V četrtek, 31. decembra 2015, bodo stanovalci skupaj z varuhinjami napisali članek Silvestrovanje v našem Domu pod gorco, v katerem bodo opisali, kako so preživeli silvestrovanje v Domu pod gorco dne 21.decembra 2015. Seveda bomo članek objavili na spletni strani DOMA POD GORCO in naši Facebook strani. Vabljeni, da si ga pogledate.


Nastop Bistriških frajl in Pubecev iz Klejti

V sredo, 06.januarja 2016, od 16.30 do 17.30 ure, bodo naš DOM POD GORCO obiskali vesela dekleta in fantje iz Bistrice ob Dravi. Gre za Bistriške frajle in Pubece iz Klejti, ki delujejo v okviru Kulturno umetniškega društva Svoboda Bistrica ob Dravi in s svojim petjem širijo stare slovenske ljudske in ponarodele pesmi. Saj poznate tiste stare "Sinoči sem na vasi bil",  "Snočkaj mi je lunca tak lepo svetila", "Če b' sodov ne blo", "Majolka", "Enpaver pa grahovso seje",... Sicer pa, počakajmo do srede, 06.januarja 2016, da nas Bistriške frajle in Pubeci iz Klejti sami presenetijo. Za naše stanovalce bodo zapeli v prostorih naše jedilnice.


Jutranja kavica z upravo

V četrtek, 14.januarja 2016, bo od 9.00 do 10.00 ure v naši jedilnici prva Jutranja kavica z upravo v novem letu 2016. Kot vedno bomo tudi tokrat izmenjali misli, razmišljanja, občutke o vsem, kar se dogaja v našem DOMU POD GORCO. Prijetno druženje, katerega namen je, da se ob kavici in prijetnem klepetu pogovorimo o težavah, problemih, željah, novostih in izrečemo tudi pohvale, če nam je kaj všeč in kritike, če nam kaj ni bilo všeč. Izkoristite možnost, da skozi druženje z upravo izrazite svoje misli in občutke z nami. Če vemo, kaj vam ni vščeč, lahko to vedno spremenimo. Če vemo, kaj vam je všeč, lahko to naredimo večkrat. Skupaj z vami sooblikujemo vaš in naš lepši jutri, kajne?


Etno caffe - Hrvaško Zagorje: Kuharska urica v športnem centru

V sredo, 20.januarja 2016, prirejamo Kuharsko urico v športnem centru v I.nadstropju. Na našem popotovanju, na katerem smo že "prepotovali" prelepo slovensko deželo, se  tokrat ustavljamo  na Hrvaškem, v  nam tako bližnjem Hrvaškem ZagorjuSeverozahod Hrvaške od hrvaškega glavnega mesta Zagreba ločuje gorovje Medvednica. od tu tudi ime Zagorje, torej " za goro", zaradi katerega je območje tudi dobilo svoje ime. Hrvaško Zagorje je eden izmed redkih, še ne povsem odkritih hrvaških turističnih biserov. V slikoviti, gričevnati pokrajini z neokrnjeno naravo so na ogled številne kulturne in naravne znamenitosti, zlasti pa Hrvaško Zagorje slovi po izvrstni kulinariki s številnimi znanimi lokalnimi posebnostmi ter vrhunskimi vini. Saj poznate izvrstno zagorsko juho in zagorske štruklje, kajne? Z veseljem si bomo katero od značilnih jedi za ta predel Hrvaške pripravili sami. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev.


Etno caffe - Hrvaško Zagorje: Spoznavanje kulture drugih - glasbeni nastop

V sredo, 20.januarja 2016, bomo spoznavali kulturno bogatstvo, predvsem njegov glasbeni del, Hrvaškega Zagorja. Če bomo dopoldne istega dne namenili spoznavanju kulinarike, bomo popoldne spoznavali del bogate kulturne dediščine Hrvaškega Zagorja. Glasbeni nastop je sestavni del našega popotovanja po spoznavanju navad in običajev ter tradicije drugih ljudi in pokrajin. Po prepotovani prelepi slovenski deželi se bomo tokrat ustavili na Hrvaškem v Hrvaškem Zagorju, ki je znano po bogati kulturi. Približali se jo bomo s  čudovitim glasbenim nastopom. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev.


Kuharska urica z otroci iz vrtca

četrtek, 21.januarja 2016, se bomo od 9.30 do 11.00 ure družili z otroci iz vrtca Studenci. Mali nadobudneži so naši prijatelji, ki nas vedno razveselijo s svojim obiskom in napolnijo z otroško razigranostjo. Tokrat bomo skupaj kuhali. Kuhanje je enkratna oblika druženja, kjer lahko naši stanovalci otrokom prenesejo svoje izkušnje in jim povedo še kakšno zgodbico iz svojega otroštva, ko je bilo kuhanje popolnoma drugačna zgodba. Medgeneracijsko druženje, ki bogati tako stanovalce kot otroke iz vrtca. Kuharska urica z otroci iz vrtca je enkratna priložnost takšnega druženja. Vabljeni, pridite. Smeha ne bo manjkalo, otroške energije pa prav tako ne.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev

V torek, 26. januarja 2016, bomo od 9.30 do 11.00 ure praznovali v jedilnici našega DOMA POD GORCO rojstne dni vseh tistih naših stanovalcev, ki praznujejo rojstni dan v januarju. Nazdravili bomo skupaj, zapeli, kakšno rekli, kaj dobrega pojedli. S svojim nastopom nas bodo razveselili tudi otroci iz vrtca Studenci. Ne pozabite!


Mini kino: Pika Nogavička

Se spomnite Pike Nogavičke? Le kdo ne pozna navihanega, pegastega dekliča z dvema oranžnima kitkama, ki štrlita v zrak in  z neverjetno močjo? Pika živi čisto sama v vili Čira-Čara. No, ne čisto sama, saj z njo živi še gospod Ficko (majhan opica, da ne bo pomote) in konj. Seveda sta tu še prijatelja, soseda Tomaž in Anica, in očka, najmočnejši kapitan na svetu, in seveda mama, ki pazi na Piko z nebes. Predvsem pa je Pika deklica, ki ne želi nikoli odrasti, saj je svet odraslih dolgočasen on poln obveznosti. Skupaj se bomo nasmejali norčijam Pike Niogavičke v našem mini kinu. Pridite. Smeh je pol zdravja, če pa je zraven Pika Nogavička, je smeh zagarantiran!


Praznovanje slovenskega kulturnega praznika

četrtek, 04. februarja 2016, bomo skupaj z Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, ki že več let deluje na Studencih, praznovali Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo 08.februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Kot slovenski kulturni praznik ga praznujemo že od leta 1945. Kultura je tista, ki je ohranjala naš narod skozi celotno zgodovino na poti do samostojnosti in lastne države. Na ta dan vsako leto podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Člani Vedrine so naši prijatelji in nas obiščejo vedno, kadar imamo v DOMU POD GORCO praznik slovenske kulture in posebej Franceta Prešerna. Tudi tokrat nas bodo razveselili s svojimi recitali, Prešernovo poezijo in soneti. Vabljeni.


Obisk kurentov Vetrovnikov

petek, 05. februarja 2016, nas bodo obiskali kurenti Vetrovniki iz Lovrenca na Dravskem polju. Pust prihaja, pust, kajne? To bo veselje med stanovalci! Najprej veliko pričakovanje, pomešano s kančkom strahu in košem radovednosti, morda kot spomin na otroške dni, ko smo se jih bali vsi. A tudi kurenti so z vsemi žavbami namazani! Morda se bo kdo celo skril, da ga ne bi kdo med nami odkril, ko se bo z ježevko debelo, med nas zapodil. A ogromni kosmatinci z debelimi kožuhi in glasnimi zvonci se bodo končno prikazali na vseh etažah, v avli in celo upravi. Z glasnim žvenketom zvoncev in poskakovanjem bodo odgnali zimo in priklicali pomlad v to dolino pod Pekrsko gorco. In potem se bo pomlad razlila tudi po vseh kotičkih Doma pod gorco.


Na pustno soboto pečemo krofe

Na pustno soboto, 06. februarja 2016, bodo kot vsako leto do sedaj stanovalci in varuhinje pekli pustne krofe. Saj veste, kaj pravijo, kajne? »Pust je masten okoli ust!« Brez pustnih krofov, polnjenih s sladko marmelado in posutih s sladkorjem, pust ni zares pust. Naše drage stanovalke so seveda izkušene »krofovke«, saj so napekle v življenju stotine krofov. Za otroke, vnuke in seveda vse pustne šeme, ki so potrkale na vrata s vprašanjem: »Ali imate kaj za pusta hrusta?« Če hoče družina srečo in obilje, potem pustne šeme ne smejo oditi iz hiš  brez sladkih krofov. Od kod krofi? Kdo bi vedel? Prav gotovo izhaja beseda krof iz nemške besede "Krapfen", čeprav jih v Nemčiji imenujejo tudi Berliner. Morda pa je res za krofe »kriva« ljubezen in so nastali, ko je zaljubljena kuharica namesto v pečico dalo testo za kruh v ponev z vročo mastjo. Pa saj ni zares pomembno, kajne? Pridite! Na pustno soboto pečemo krofe!


Pustno rajanje z otroci iz vrtca in šole

Na pustni torek, 09. februarja 2016, prirejamo pustno rajanje naših stanovalcev z otroci iz vrtca in šole ter glasbeno skupino 3x2. Pravzaprav… ne bodo prišli otroci, ampak miške, princeske, Pike Nogavičke, gusarji, mucke, klovni… Kdo bi vedel, kdo vse pride k nam na pustni direndaj! Pa bo veselo, tako se bo vse vrtelo. Pa bo pisano in raznoliko, saj krofov bo veliko! Bo glasba hudomušna in vesela, da nam bom vsem pete ogrela. Bodite torej to, kar vas mika, saj za pusta vse se »šika«. Na pustni torek je direndaj za maske majhne in velike!  Nasmeh na usta in zavrtite se z nami.


Nastop Mladinskega pevskega zbora Duplek

V sredo, 17. februarja 2016, bomo v jedilnici doma prisluhnili ubranemu petju Mladinskega pevskega zbora Duplek. Zborovsko petje je med našimi stanovalci izredno priljubljeno, tako da smo vedno veseli, kadar nam uspe povabiti v goste katerega izmed številnih zborov v Mariboru in njegovi okolici. Tokrat iz Dupleka. Vabljeni ljubitelji zborovskega petja.


Nastop glasbene skupine Marušeki

V sredo, 24. februarja 2016, bomo v jedilnici doma prisluhnili glasbeni skupini Marušeki iz Selnice ob Dravi. Skupina deluje v okviru glasbene sekcije Kulturnega društva Pavza iz Selnice ob Dravi. Sestavljajo jo trije glasbeniki, ki igrajo na harmoniko, kitaro, kontrabas in saksofon ter vokalistka. Skupina nadaljuje dolgoletno tradicijo Pokov. Z glasbo nas bo popeljala v sedemdeseta leta in nam predstavila nekaj najbolj popularnih slovenskih in tujih popevk tistega časa. Vabljeni.


Mini kino - Bratovščina Sinjega galeba

V četrtek, 25. februarja 2016, si bomo v okviru Mini kina ogledali film Bratovščina Sinjega galeba. Saj se spomnite mladinske pustolovske povesti pisatelja Toneta Seliškarja o dvanajstletnem Ivu in njegovi druščini, ki jo je poimenoval Bratovščina Sinjega galeba po očetovi jadrnici Sinji galeb, kajne?  Sinjega galeba je Ivu zapustil oče, ko se je po dolgem času vrnila domov umret. Ivu in njegovi druščini uspe oprati očetovo ime in uresničiti njegovo zamisel: Vsi za enega, eden za vse. Ja, kolikokrat smo se že naučili, da je v slogi moč, naj gre za ribiče, prijatelje ali kogarkoli. Skupaj zmoremo vse. Vabljeni k ogledu filma.


Nastop Ženskega pevskega zbora in Vokalne skupine Veter KUD Svoboda

V petek, 04.marca 2016, ob 16.00 v jedilnici DOMA POD GORCO znova gostimo ene izmed številnih pevcev te naše lepe deželice. Tokrat nas bodo s svojim petjem razveselile pevke Ženskega pevskega zbora in Vokalne skupine Veter iz Kulturno umetniškega društva Svoboda iz Bistrice ob Dravi. Kot vedno se veselimo petja, posebej, če nas obiščejo pevci iz KUD iz Bistrice ob Dravi. Tudi tokrat nam bodo pevke pripravile čudovit, glasbeno obarvan popoldan. Vabljeni.


Praznovanje 8.marca, dneva žena, z Vedrino in otroci OŠ Janko Padežnik

V torek, 08.marca 2016, bomo skupaj z otroci iz Osnovne šole Janka Padežnika iz Studencev in Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, ki že več let deluje na Studencih, praznovali 8.marec, mednarodni praznik vseh žena. Za vse naše drage stanovalke doma za starejše in oskrbovanih stanovanj, saj je dan žena njihov praznik drugačnega danes in jutri za vse ženske tega sveta kot je bil včeraj večine žensk tudi v naših krajih. Kar nekako smo pozabile na to, kajne? Vse nam je samo po sebi umevno. A ni. Zato je prav, da praznujemo skupaj ta dan, dan žena. Skozi otroško, iskrivo mladostno energijo šolarjev Osnovne šole Janka Padežnika in zrelostno, vsebinsko obogateno patino besed "naše" Vedrine. Oboji nas vedno neskončno razveselijo in napolnijo z lepoto. Drage stanovalke, vabljene, da se udeležite praznovanja vašega dne.


Otvoritev likovne razstave in nastop otrok Vrtca Studenci

V petek, dne 11.marca 2016, se ob 10.00 uri v športnem centru, odvila otvoritev likovne razstave, ki jo bodo s svojim nastopom in otroško razigranostjo dopolnili otroci iz Vrtca Studenci. Številna likovna dela različnih likovnih umetnikov krasijo naš DOM POD GORCO. Vdno se razveselimo, kadar se nam s svojim umetniškim videnjem in dojemanjem življenja predstavijo novi avtorji, likovni umetniki. Vabljeni na otrvoritev ikovne razstave.


Cesarjeva nova oblačila, gledališka predstava dijakov III.gimnazije Maribor

V sredo, 16.marca 2016 si bomo ob 10.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO ogledali gledališko predstavo dijakov III. gimnazije Maribor Cesarjeva nova oblačila, prirejeno po svetovno znani pravljici danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Prav gotovo se spomnite te pravljice? Če vam jo niso brali starši, ste jo prav gotovo vi brali otrokom in ali jo berete vnukom. Hhmmm, o čem že pripoveduje ta bajka? Živel je cesar, ki je zelo oboževal nova, razkošna oblačila. Nekoč sta prišla v mesto tujca, ki sta na široko razširila vest, da znata tkati najlepše blago najčudovitejših barv in vzorcev. A njuna oblačila bi naj bila čisto posebna oblačila.  Za vsakogar, ki ni sposoben opravljati svoje službe, ali je neumen kakor noč, bi naj bila nevidna. Ste takoj pomislili, da bi danes še kako potrebovali takšna oblačila? Vsekakor vabljeni na ogled predstave mladih iz III. gimnazije Maribor


Izdelava butare velikanke ob nastopu plesne skupine Vinko Korže iz Cirkovcev

V petek, dne 18.marca 2016, bomo ob 9.30 uri v jedilnici v sklopu praznovanja Velike noči, ki se začne s Cvetno nedeljo, zadnjo nedeljo pred Veliko nočjo, izdelovali butaro velikanko. Tako bomo tudi mi imeli butaro, ki se blagoslavja v cerkvah po Sloveniji na cvetno nedeljo. Ob izdelavi butare se nam bo pridružila Folklorna skupina Vinko Korže iz Cirkovcevena izmed najstarejših folklornih skupin v Sloveniji, saj letos praznuje že 85.letnico ustanovitve in delovanja. Skupina pleše štajerske plese in ohranja tudi druge oblike ustnega izročila, kot so igre, šege in ljudske pesmi. Kakšna bo naša butara velikanka? Takšna kot je pomladno zelenje, ki poudarja ponovno rast in prebujanje zemlje iz zimskega spanja. Praznik ponovnega rojstva. V Sloveniji ni kraja, kjer na cvetno nedeljo ljudje ne bi nosili k blagoslovu vejic, šopov in snopov spomladanskega zelenja. Ljudje zelenje za blagoslovljene butare na podeželju in v manjših mestih povečini še danes pripravljajo doma. Način izdelave in izbire vrst rastlinja se prenaša iz roda v rod, ta tradicija je ponekod še vedno močno zakoreninjena. Za Cvetnonedeljske butarice obstajajo različna imena glede na posamezna slovenska področja in kraje: na Dolenjskem se imenujejo pušelj ali žegen, v Beli krajini drenek, v Prekmurju in na Štajerskem snop, presmec ali pegelj, na Gorenjskem beganica, na Primorskem veja in vivnik, v okolici Ljubljane butarica ali tudi samo butara. Vabljeni, da skupaj naredimo, če ne največjo, pa najlepšo butaro daleč naokoli.


Barvanje velikonočnih pirhov

Si znate predstavljati Veliko noč brez velikonočnih pirhov? Seveda ne! V petek, 25.marca 2016, ob 9.30 uri, bomo v sklopu aktivnosti po nadstropjih in praznovanja Velike noči, barvali velikonočne pirhe. Pírh ali  písanica, pisanka ali remenka, ki predstavlja kaplice Jezusove krvi, je tradicionalna hrana in simbol, ki se pripravlja ob Veliki noči. Seveda pirhi danes niso več samo rdeči, ampak odražajo neskončno domišljijo številnih ljudi, ki pirhe vsako leto z veseljem izdelujejo. Tudi mi se jim bomo pridružili in tako nadaljevali s tradicijo vsakega izmed nas, ki se je začela nekje v otroških letih. Kdo bo naredil najlepši pirh? Nedvomno bodo vsi lepi in predvsem naši. Že zato so najlepši, kajne? Vabljeni, da bomo izdelali letos res ogromnooooooo.... pirhov.


Nastop Mešanega pevskega zbora LIPE

V petek, 25.marca 2016, ob 16.00 uri bo v jedilnici DOMA POD GORCO nastop Mešanega pevskega zbora LIPE, ki nas bo nedvomno navdušil s svojim glasbenim repertoarjem. Kdo smo sploh so LIPE? Pevci iz Limbuša in Peker, združeni v mešanem pevskem zboru. Od tod tudi ime LIPE, LI za Limbuš in PE za Pekre. Kot vedno smo veseli nastopov slovenskih zborovskih pevcev, predstvam kadar je v njihov nastop vpetih toliko ljudskih pesmi, tistih domačih, ki pogrejejo srce in dušo. Vabljeni.


Blagoslov velikonočnih jedi

V soboto, dne 26.marca 2016, bo ob 10.00 uri v jedilnici doma potekal blagoslov velikonočnih jedi, zadnja izmed praznovanj Velike noči v našem DOMU POD GORCO. Velika sobota, ki za večino kristjanov pomeni čaščenje Božjega groba, je tudi dan številnih blagoslovov. Velika noč ali Vuzem je najpomembnejši krščanski praznik, saj se na Velikonočno nedeljo praznuje Jezusovo vstajenje od mrtvih. Velika sobota prinaša enega najbolj razširjenih blagoslovov, to je blagoslov velikonočnih jedi, ki jih zložene v cekar in pokrite s snežno belim prtom ponesemo na blagoslov v cerkev. V nedeljo jih nato zaužijemo za nedeljski velikonočni zajtrk. Katere so te jedi in kaj simbolizirajo? Suho meso predstavlja Kristusovo telo, pirhi (naj bi bili rdeči)  so  kalje njegove krvi, hren so žeblji v njegovi kroni in pecivo, posebej potica, trnjeva krona. Vabljeni na blagoslov velikonočnih jedi skupaj s svojimi svojci.


Etno caffe : Dalmacija - kuharska urica

sredo, 30.marca 2016, prirejamo Kuharsko urico v športnem centru v I.nadstropju. Na našem popotovanju, na katerem smo se v januarju ustavili na  bližnjem Hrvaškem Zagorju, nadaljujemo pot proti morju in soncu. Pomlad  je pred vrati in zakaj ne bi del njenih opojnih vonjav pričarali v naši duši kar z izletom v Dalmacijo. Vsaj s prstom po zemljevidu in spoznavanjem njene kulinarike in kulturno-zgodovinskega bogastva. Dalmacija je morje, neskončno sonce, sivo skalovje in nežno zeleni borovci. Tu so mesta kot so Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik. Toliko zgodovine in toliko vsega, kar ponujajo, a tudi ogromno tipičnih dalmatinskih jedi in vina. Prav gotovo vsi poznate njihov način priprave jedi, peka. Karkoli "izpod peke" so nebesa za brbončice. Tu je seveda bogastvo morja, od rib, hobotnic in drugih morskih sadežev. A niso dalmatinske jedi "prišle" na krožnik iz morja! Tu so še rečne ribe, pršut, številni siri  (omenimo samo paški sir oziroma kozje sire od svežih do dimljenih), pašticada (dalmatinski golaž), črna rižota in kdo bi še našteval. Vsekakor ne smemo pozabiti sadež oljk, olive, kar tako s sirom in pršutom, ali kot bogato olivno olje. Številno sadje, ki ga tako pogosto uporabljajo v kuhi in pri sladicah, kjer bi lahko izpostavili smokve. Brez vina nobena riba ne "splava", kajne? Dingač in Pošip s polotoka Pelješca, Babić iz Primoštena, Vugava in Plančić iz otoka Hvara, Pošip in Grks iz Korčule, Marastina iz Lastova in nazadnje  Malvazija iz Dubrovnika.  Ne pozabimo na sladko desertno vino Prošek in sevedažganje kot so lozovača, travarice in likerje (Maraskino, Vlahov). Z veseljem si bomo katero od značilnih jedi za ta predel Hrvaške pripravili sami. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev. Vabljeni na dalmatinske vonjave in okuse.


Etno caffe: Spoznajmo Dalmacijo - nastop

V sredo, 30.marca 2016, ob 16.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nadaljujemo naše popotovanje po Dalmaciji. Seveda s prstom po zemljevidu. Dalmacija je morje, neskončno sonce in očarljiva mesta in mesteca kot so Zadar, Šibenik, Split in Dubrovnik, kjer se s sprehodom po kamnitih ulicah preliva v nas široko kulturno-zgodovinsko bogastvo tega prostora. Toliko zgodovine in toliko vsega, kar ponujajo. Ne samo Dubrovnik in ostala večja mesta, ampak tudi številna majhna mesteca kot so Trogir, Pag, Nin, Biograd na moru, Starigrad Paklenica, Omiš, Makarska in še bi lahko naštevali. Seveda Dalmacije ni brez njenih številnih otokov, od Paga do Ugljana, Šolte, Hvara, Korčule, Pašman, Lastovo in Visa. Samo ime Dalamcija izvira iz rimskega poimenovanja dela ilirskih plemen Dalmatih, ki so živeli na tem območju in so jih Rimljani postopoma podjarmili in porimljanili. Ja, Dalamcija je ena najstarejših, geografsko zaokroženih predelov tega področja. Spoznajte torej Dalmacijo tudi skozi naše popotovanje. Iskreno vabljeni.


Sprehod in druženje s prostovoljci Zavarovalnice Maribor

V petek, 01.aprila 2016, prihaja v naš DOM POD GORCO 40 prostovoljcev iz Zavarovalnice Maribor, ki se nam bodo pridružili na prvem spomaldanskem sprehodu. Saj ni treba posebej povedati, da se ga vsi že iskreno veselimo, kajne? Dovolj je zaprtih prostorov, potrebujemo zrak in sonce. Če bodo oblaki, nas tudi ti ne bodo pregnali. Samo veter naj malo umiri svojo sapo.  Po sprehodu se bodo prostovoljci družili s stanovalci po etažah. S stanovalci se bodo igrali  miselne igre, kviz, pekli pecivo, brali nepomičnim stanovalcem po sobah, kreativno ustvarjali in ... še se bo dogajalo. Ne, pa ta ni prvoaprilska, da ne bo kdo ostal v sobi. Luštno bo! Pridite!


Delavnica s Centrom eksperimentov Maribor

V soboto, 02.aprila 2016, prihaja v naš DOM POD GORCO Center eksperimentov Maribor. Kaj spoh je Center Eksperimentov Maribor? S spoznavanjem in preizkušanjem interaktivnih eksperimentov, udeležbo na delavnicah, eksperimentalnicah ali naravoslovnih in tehničnih dnevih z njegovimi sodelavci spoznavamo različne naravoslovne, matematične in druge pojave. Tako vsaj piše na njihovo spletni strani. Znanost je razburljiva in poučna zabava za vsakogar: otroke, mlade, odrasle in družine. S potujočo razstavo eksperimentov nas bodo obiskali v soboto in prav gotovo bo zanimivo. Vabljeni.


Sprehod s šolarji OŠ Janka Padežnika

V četrtek, 07.aprila 2016, se nam bodo na sprehodu pridružili otroci, šolarji OŠ Janka Padežnika. Sprehod ni noben dogodek? Kako da ne! Seveda je, če smo vso zimo čepeli v sobah. Gremo ven! Vabljeni, da se nam pridružite. Več nas bo, bolj bo veselo.


Dobrodelni koncert Koraki Za Korakce

V petek, 22.aprila 2016, se bomo udeležili dobrodelnega koncerta Koraki Za Korakce z instrumentalno vokalno skupino FAJRUND, ki ga prireja Dobrodelno združenje Koraki Za Korakce v Kazinski dvorani SNG MariborKoncertni spektakel vokalno instrumentalne glasbe, ki ga nam bodo priredili glasbeniki,ki  že 14 let nastopajo po Sloveniji in tujini. Ta večer se bomo prepustili jazz standart, kubanskim in brazilskim ritmom ter nostalgiji balkanskih in starogradskih uspešnic. Zbrana sredstva bo organizator namenil za plačilo šole v naravi otrokom iz socialno šibkih družin. Kjer so otroci, za dobro otrok, tam smo tudi mi iz DOMA POD GORCO! 


Glasbeni nastop skupine UP in Frančekovih pevcev

V četrtek, 28.aprila 2016, bodo v jedilnici našega DOMA POD GORCO ob 16.00 uri priredili glasbeni nastop Glasbena skupina UP iz Bistrice ob Dravi in Frančekovi pevci iz Ruš. Ljudska glasba je tradicionalna, ustno prenesena iz raznih ljudstev, avtorji pa so večina "utonili" v pozabo. Bistvo te glasbe je, da je v lasti vsega naroda in se prenaša iz roda v rod. A ni to nekaj najlepšega? Takšen glasbeni nastop se nam obeta v četrtek. Tore, ne zamudite. Vabljeni.


Budnica za 1.maj, praznik dela

V nedeljo, na 1.maj, praznik dela, bo pred DOMOM POD GORCO zaigrala budnica. Kot vedno in kot je tradicija za ta delavski praznik. Morda bo prebudila še koga drugega, ne samo delavce in seveda nas. No, ker fante s pihali, trobili, bobni in podobnimi instrumenti pričakujemo ob 10.30 uri, nas bo morda zbudila iz dopoldanskega počitka, saj bomo takrat že vsi budni, kajne?


Potujemo z besedo in sliko z zanimivih popotovanj z g.Česnikom

V sredo, 04.maja 2016 ob 16.45 uri, bomo v jedilnici našega DOMA POD GORCO spet gostili g.Česnika. Za vse tiste, ki še nikdar niste bili na njegovih predavanjih, naj omenimo, da nas g.Česnik s sliko in besedo vedno popelje na zanimive konce tega sveta, ki jih brez njega verjetno ne bi niti spoznali. Tudi tokrat že nestrpno pričakujemo, kam se bomo odpravili na "našem popotovanju". Vabljeni.


Otvoritev likovne razstave ob nastopu otrok iz Vrtca Studenci

V sredo, 11.maja 2016, bo v športnem centru DOMA POD GORCO otvoritev likovne razstave. Likovne razstave so va našem domu za starejše kar redna oblika kulturnega dogajanja. Posebej smo veseli, če se nam ob tem pridružijo še otroci iz Vrtca Studenci, ki s svojim nastopom vedno navdušijo. Ne pozabite torej na otroško razigranost in podobe posameznikov, prelite na platno. Vabljeni.


Nastop Ženskega pevskega zbora iz Malečnika

V petek, 13.maja 2016, pričakujemo nastop Ženskega pevskega zbora iz Malečnika, ki je organiziran in izvaja svojo amatersko ljubiteljsko pevsko dejavnost v okviru Kulturnega društva France Marolt iz Malečnika. V okviru tega društva deluje še Moški pevski zbor iz Malečnika.Društvo je aktivno že od leta 1980, ko je bilo ustanovljeno. Vabljeni na prijetno, kulturno razgibano pevsko popoldne.


ŠPORT IN ŠPAS 2016 - druženje in gibanje vseh generacij

V soboto, 14.maja 2016, bo potekal tradicionalni dobrodelni medgenaracijski dogodek ŠPORT IN ŠPAS 2016 - DRUŽENJE IN GIBANJE VSEH GENERACIJ. 


Izlet stanovalcev na Turistično kmetijo "Pri Kovačniku" na Planici nad Framom

V ponedeljek, 16.maja 2016, se odpravljamo na izlet na Turistično kmetijo "Pri Kovačniku" na Planici pri Framu. Stanovalci bodo nedvomno navdušeni nad lepoto kmetije, vpete med obronke pohorskih hribov, in samo urejenostjo tako hiše kot gospodarskega poslopja, vrta in balkonov. A še bolj jih bo navdušila sama družina Štern. Ja, čeprav se domačiji reče pri "Kovačniku", je to hišno ime, a zadnje tri generacije nosijo priimek Štern. Torej kmetija Kovačnik-Štern. Kdo so sploh člani te družine, ki obdeluje 36 hektarjev veliko posestvo in skrbi za številne turiste dobesedno iz celotnega sveta? Najprej seveda mama Angelca, oče Janez in sin Danilo, ki si je tukaj ustvaril družino z Barbaro. Imata dva čudovita otroka, Aljaža in Julijo. Zakaj toliko o domačih? Ker sami želijo, da se gostje pri njih počutijo kot doma. Torej morajo najprej spoznati domače. Sama kmetija ponuja številne dogodivščine, ki so predvsem otrokom danes neznanka. Hkrati ponuja pristne pohorske jedi, za katere v res prekrasno urejeni kuhinji skrbita mama Angelca in snaha Barbara in to že od leta 1981, ko je kmetija začela s svojo dopolnilno dejavnostjo, turizmom.  Osnovno dejavnost kmetije predstavlja živinoreja - 30 glav govedi redijo v sodobnem hlevu na prosto rejo iz leta 2012. Hlev je grajen na način, prijazen tako za ljudi kot živali, saj je v njem več kot 85 kubičnih metrov lesa iz njihove lastnega gozda. Prav tako krmijo svinje, imajo kokoši nesnice in veliko okrasnih živali za sproščeni stik otrok z živalmi (zajčki, ovčke, poni). Sicer pa... vse si bomo lahko ogledali sami, kajne? Samo, da bo vreme primerno in ne bo kakšna zapoznela polulana Zofka... Naj dežuje v nedeljo, 15.05.. Saj veste, kako pravijo: »Če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.«


Izlet Spominčice na Kmetijo Podgorelec na Zgornji Velki

V sredo, 18.maja 2016, bo tudi enota Spominčica odšla na izlet, tudi tokrat na Kmetijo Podgorelec, kjer bodo uživali v druženju s številnimi živalmi, ki jih imata na kmetiji Aleš Podgorelec in njegova žena. Prav gotovo bomo tudi letos preživeli čudovito dopoldne v Spodnji Koreni.


Mednarodni festival Igraj se z mano

V petek, 20.maja 2016, se ob 9.00 uri začenja jubilejni, že deseti Mednarodni festival Igraj se z mano, katerega glavni organizator je Center Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije. Vizija, kako skozi osnovno otroško dejavnost, kot je igra (zato "Igraj se z mano")  zgraditi močnejšo in strpnejšo družbo, ki bo odprta za raznolikost in enakovredno vključenost vseh ljudi, se počasi, a vztrajno uresničuje.  Gre za spodbujanje socialne integracije oz. inkluzijo med otroci, mladostniki, odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij.  Letošnji festival s svojo 10.obletnico je nedvomno prelomen, saj dokazuje, da se s povezovanjem lahko naredi marsikaj ali vse. Dogodki so tako namenjeni druženju vseh ljudi, ne glede na posameznikovo starost, izobrazbo in druge socialne in kulturne specifike. Nudijo priložnost za povezovanje in spoznavanje skozi skupne dejavnosti, s tem pa hkrati gradijo temelje za bolj razumevajočo in odprto družbo prihodnosti.Festivalsko dogajanje bo tako kot vsako leto postavljeno v samo središče Ljubljane, Maribora in Mute. Letošnji festival se začenja v Mariboru, kjer se bomo že sedmič (sedem je pravljična številka, kajne?) vključili v festivalsko dogajanje in se igrali skupaj na Trgu Svobode v Mariboru. Igrali se bomo v petek, 20.maja 2016, od 9.00 do vključno 13.00 ure. Letos se bomo vključili tudi mi iz DOMA POD GORCO. Igrajte se skupaj z nami. Vabljeni.


Piknik za stanovalce in svojce za vstop v poletje

V sredo, 25.maja 2016, prirejamo piknik za stanovalce in svojce ob 10.30 uri pred vhodom v dom za starejše našega DOMA POD GORCO. Ja, pa prav na dan mladosti bomo imeli piknik! Naj bo vsem dano na ta način sporočilo, da smo mladi v srcu in polni energije. Morda bi bilo dobro, da pošljemo še kakšno prošnjo "tistemu zgoraj", ki se ukvarja z vremenom. Prav nič ne želimo ponovitev lanskega leta, ko smo piknik prestavljali in prestavljali zaradi vremena in ga na koncu imeli v jedilnici. Piknik mora biti piknik! Torej, tisti, ki skrbiš za vreme, zapiši: sreda, 20.maj, sončno, ne preveč vroče, čisto rahel vetrček tu in tam, a popolnoma brez dežja in ostalih padavin.DOM POD GORCO ima PIKNIK! Si zapisal? Hvala. Vabljeni na vaš piknik.


Dan odprtih vrat 2016 je "pred vrati"

Tudi letos DOM POD GORCO pripravlja DAN ODPRTIH VRAT, ki bo v soboto, 11.junija 2016 od 9.00 ure dalje v vsakem vremenu. Poskrbeli smo, da nas tudi dež ne bo ustavil. Kaj se bo dogajalo? Predstavili vam bomo življenje v našem domu za starejše, tudi letos bomo zbirali humanitarna sredstva za Jana, majhnega dečka, ki jih res potrebuje. Seveda govorimo o Humanitarnem piskru presenečenja, kjer bo odigral vlogo sodnika kuharski mojster Andrej Kuhar iz vile Herbertstein. Prišla bo glasbena gostja Elda Viler, spet bo tukaj Vinsko kulinarična tržnica, pa "oldtimerji", s katerimi se boste lahko popeljali, pa naši stalni gostje Lukasovi frajtonarji... Naj bo za enkrat dovolj. O vsem vas bomo obveščali sproti. Sedaj samo zabeležite na vaš koledar, v telefon ali na računalnik, da 11.junija nimate časa za nič! Seveda ne, ker pridete na Dan odprtih vrat DOMA POD GORCO. Če pridete še vi, bomo vsi!

Image titleNastop obrtniškega MPZ Pavza Selnica ob Dravi

V ponedeljek, 13.junija 2016 bo ob 16.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO nastopl obrtniški MPZ Pavza iz Selnice ob Dravi.Tudi tokrat bomo uživali ob zborovskem petju. Pesem je balzam za dušo, kajne? Vabljeni.


Piknik za stanovalce in svojce našega DOMA POD GORCO

Tile pikniki nam nekako ne gredo od rok, saj nam vedno zagode vreme. A če kaj velja za nas, stanovalce in zaposlene doma za starejše DOM POD GORCO je, da ne vržemo kar tako puške v koruzo! Piknik bo! Seveda bo! V sredo, 15.junija 2016, od 10.30 dalje pred domom za starejše. Prinesite dobro voljo, mir v srcu in pesem v duši, pa bo veselo kot si vsi skupaj, posebej pa naši stanovalci, zaslužimo. Za hrano bodo poskrbeli naši vrli kuharski mojstri iz naše kuhinje. Lačni ne boste, prej obratno. Tudi žejni ne. Vabljeni torej na vaš in naš piknik. Saj vemo, da je že "zlajnano", a vendarle: Če pridete vi, bomo vsi!


Pesem iz otroških grl - nastop otroških pevskih zborov iz vrtcev Poljane in Pekrska

V ponedeljek, 20 junija 2016, se nam bodo še pred zasluženimi počitnicami pridružili otroci iz vrtcev Poljane in Pekrska, da pripeljejo sonček v naš dom. Tokrat bodo otroški zborčki iz obeh vrtcev predstavili otroške pesmice in nam s svojim petjem nedvomno polepšali dan. Iskreno vabljeni, da jih pridete poslušat v čim večjem številu. Lepo bo.


Sladoledni dan za skok v vroče, dolgo poletje

Kako je najbolje začeti dolgo, vroče poletje? Seveda s sladoledom! Sladoled nam sicer prija vedno ali skoraj vedno, a v petek, 24.junija 2016 ob 9.30 bomo pripravili še posebej noro sladoledno obarvan dan in si privoščili sladoleda, kolikor ga bomo lahko pojedli. Kdo ne mara sladoleda? Seveda ga imamo vsi radi. Torej vabljeni.


Otvoritev likovne razstave

V torek, 28.junija 2016 bo ob 10.00 uri v športnem centru otvoritev likovne razstave. Likovna umetnost je stalnica našega bivanja v DOMU POD GORCO. Pridružite se nam tudi tokrat.


Nastop Ruških frajtonarjev in Ruševcev

V sredo, 13.julija 2016, nas bodo obiskali Ruški frajtonarji in Ruševci. Ruški frajtonarji so naši stari znanci in vedno nas navdušijo s svojim igranjem. Tudi tokrat bo tako. Kdo pa sploh so Ruški frajtonarji? Skupina se je ustanovila leta 2003, kar pomeni, da praznujejo že trinajsto leto svojega udejstvovanja, ko jih je združil Herman Šerc. Danes jih vodi Mirko Žekart, njihov prvi strokovni vodja pa je bil Branko Rafolt. Seveda je glasba lepša, če zraven še zapojemo. Zato se jim bodo pridružili pevci Ruševci (seveda so iz Ruš). Nastop bo ob 17.00 uri v jedilnici, kjer jih bomo prav gotovo nagradili z bučnim aplavzom in izjemnim navdušenjem. Vabljeni, da si z veselo glasbo popestrite sredino popoldne in morda kakšno skupaj zapojemo.Športne igre DOMA POD GORCO

V petek, 15.07.2016, prirejamo v DOMU POD GORCO športne igre z začetkom ob 9.30 uri. Zakaj ne bi še skupaj malo "migali", posebej, če to "miganje" vnese nekoliko prijetne tekmovalnosti med nami, kajne? Vabljeni, da se nam pridružite v največjem številu. Zbrali se bomo pred vhodom v dom in nato tekmovali med seboj v različnih športnih disciplinah in igrah. Prav gotovo se bomo nasmejali in navijali za "svoje". Saj veste, kaj pravijo? Smeh je pol zdravja in zdrav duh v zdravem telesu. Torej bomo s športnimi igrami "ubili kar dve muhi naenkrat".


Praznovanje rojstnih dni vseh "julijcev"

V torek, 26. julija 2016, bomo v DOMU POD GORCO ob 9.30 uri znova praznovali rojstne dneve naših stanovalcev. Tokrat so na vrsti "julijci" oziroma tisti, ki so rojeni v mesecu juliju. To so naši rakci in konec meseca levčki. Seveda po znamenju horoskopa, če verjemate v te stvari. Prijetno bo, torej .... vabljeni.


Sladoledni dan s kvizom

V sredo, 27. julija 2016, bomo ob 9.30 uri v DOMU POD GORCO priredili sladoledni dan, ki ga bomo popestrili s kvizom. Združili bomo sladkanje s sladoledom na toplem soncu in miganje "sivih celic" s kvizom. Sladko bo, veselo bo, poučno bo, toplo bo in ... družili se bomo. Dovolj razlogov, da pridete v čim večjem številu.


Ljudske pevke Društva upokojencev Lenart

V sredo, 10. avgusta 2016, bodo ob 16.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO nastopile Ljudske pevke Društva upokojencev Lenart. Pevska skupina, ki jo sestavljajo  Milka Cartl, Ivanka Žerjav, Tilčka Rokavec, Anica Zorec in Marta Žižek (informacije smo pridobili na spletu) delujejo že 14 let, kar je kar lepa doba. Pevke se udeležujejo številnih prireditev, ki potekajo v okviru Zveze društev upokojencev Slovenskih goric, nastopile pa so tudi v Stuttgartu v Nemčiji. Ljudske pevke so  izdale že kar nekaj zgoščenk; med njimi Sinoči je pela (prva zgoščenka), naslov druge zgoščenke je Prešmentani Lenart, naslov tretje pa Pšenička na polju že zori. Vabljeni na njihov nastop.


Kviz na temo "POLETJE"

V četrtek, 18.avgusta 2016, bomo razgibali naše sive celice s poletno obarvanim kvizom, ki se bo odvijal od 9.30 do 22.30 ure. Stanovalci vseh etaž bodo med seboj tekmovali in se s tem zelo zabavali, saj bodo obujali spomine na kraje, kjer so preživljali počitnice, vprašanja, kaj so na počitnicah počenjali in še veliko tega bo, kar bodo povedali. Zanimivo, kajne? Znova bomo ugotovili, da so naša življenja pravzaprav... najbolj zanimiva!Nastop ansambla Marušeki

V sredo, 24.avgusta 2016, bo ob 17.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nastopil ansambel Marušeki iz Selnice ob Dravi. Skupina nadaljuje tradicijo pokov in je bila že naš gost. Se jih spomnite? Vodi jih Franc Gorenšek (harmonika, kontrabas, vokal), sodelujejo pa še Benjamin Perkuš (kitara, vokal), Jernej Kosmačin (kontrabas, bas kitara, saksofon) in Maruša Vršnik, vokalistka. vabljeni na njihov nastop.


Babica gre na jug ... seveda v filmu!

V četrtek, 25.avgusta 2016, ob 9.30 uri bo v športnem centru DOMA POD GORCO mini-kino, kjer si bomo ogledali film Babica gre na jug.  Gospa Sara pri 86 letih zbeži iz doma za ostarele v želji po svobodi. Zunaj spoznazasanjanega glasbenika, ki zbeži zaradi sporov s svojim stanodajalcem inglasbenico, ki pa zapusti svoj glasbeni jazz bend. Vsi trije se skupaj odpeljejo proti jugu, novemu življenju naproti.Otvoritev likovne razstave Ervina Hartmana in nastop vrtca Studenci

Ervin Hartman je morda bolj poznan kot glasbenik, a v naš DOM POD GORCO prihaja z razstavo svojih slik kot ljubiteljski slikar. V ponedeljek, dne 05.septembra 2016, bo ob 10.00 uri v športnem centru otvoritev razstave njegovih slik. Otvoritev bodo s svojim petjem in plesom popestrili otroci iz vrtca Studenci.

Ker boste lahko Ervina Hartmana spoznali na razstavi kot slikarja, naj povemo nekaj o njem kot glasbeniku oziroma godbeniku. Prihaja iz glasbene družine. Že pri štirih letih je igral harmoniko, kmalu tudi trobento in tolkala ter začel igrati v pihalnem orkestru KUD Pošta Maribor, ki ga je vodil njegov oče, Ervin Hartman starejši. Ta ga je navdušil tudi za rog. Ervin Hartman je dirigent in soustanovitelj Ljubiteljske glasbene šole KUD Pošta, njen uspešen ravnatelj, in dobitnik častnega prstana (2012) za izjemne dosežke na področju slovenskega godbeništva. Bil je med ustanovitelji Združenja pihalnih orkestrov Slovenije (leta 1995 se je preimenovalo v Zvezo slovenskih godb), ki je povezalo 140 godbenih sestavov v Sloveniji in zamejstvu. Kot član vodstva, član in sodelavec številnih komisij in delovnih teles tega združenja, več let predsednik, je skrbel za kakovost godbeništva v Sloveniji. Ervin Hartman je bil dva mandata tudi podpredsednik mednarodne zveze pihalnih orkestrov CISM. Pripomogel je k ustanovitvi in razvoju mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v Velenju. Ob ljubiteljskem delu v godbeništvu je ustanovil Založbo Hartman. Sedaj tudi predava na mednarodnih simpozijih in kot žirant sodeluje na domačih in mednarodnih tekmovanjih pihalnih orkestrov. Razen na umetniškem in organizacijskem področju je aktiven tudi kot skladatelj, aranžer, raziskovalec, ljubiteljski slikar in glasbeni založnik.


Bistriške frajle in Pubeci s klejti ponovno pri nas

V sredo, 07.septembra 2016, od 17.00 do 18.00 ure, bodo naš DOM POD GORCO obiskali vesela dekleta in fantje iz Bistrice ob Dravi. Gre za Bistriške frajle in Pubece iz Klejti, ki delujejo v okviru Kulturno umetniškega društva Svoboda Bistrica ob Dravi in s svojim petjem širijo stare slovenske ljudske in ponarodele pesmi. Saj poznate tiste stare "Sinoči sem na vasi bil",  "Snočkaj mi je lunca tak lepo svetila", "Če b' sodov ne blo", "Majolka", "Enpaver pa grahovso seje",... Bistriške frajle in Pubeci s klejti so bili že naši gosti. Tisti, ki ste jih spoznali, se boste njihovega nastopa prav gotovo ponovno udeležili. Za vse ostale pa… Pridite! Ne bom vam žal. 


Etno Caffe ali kulinarični skok v italijansko kuhinjo

V sredo, 14.septembra 2016, prirejamo Kuharsko urico z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem v športnem centru v I. nadstropju v okviru našega, sedaj že stalnega projekta, Etno Caffe. Tokrat nas čaka Italija. Ravno prav vroča, sončna, živahna, brbotajoča od zvokov, barv, okusov in pisanosti, po počitniškem avgustu. Na našem popotovanju, na katerem smo "prepotovali" že kar lep košček sveta, se tokrat ustavljamo pri naših živahnih zahodnih sosedih. Italija, ki je prav gotovo poznana še posebej po svoji kulinariki. Italijanska kuhinja je že davno preplavila meje Italije in postala tudi priljubljena kuhinja marsikoga med nami. Italijani uživajo ob dobri hrani, znajo ujeti svoj trenutek, pa naj bo to ob kavi, aperitivu, testeninah, čudovitih sladicah, tartufih … »Italijani jemo enako, kot se ljubimo« . Tako pravijo Italijani. Z užitkom in počasi! Kdo ne pozna njihove pizze, 1000 testenin na 1000 načinov, rižote, morskih sadežev… Italijani so tisti, ki so iznašli sladoled. Najbolj znana sladica v Italiji? Tiramisu, katerega ime pomeni »opomoči si« zaradi močne kave, ki je sestavina te sladice. Morda je kava brazilska, kolumbijska, a pijemo italijansko ekspresno kavo in kapučino. Seveda so tudi značilna rdeča in bela vina Italije od  chiantija, barbere, pinota, vernaccia, soave, verdicchia do fragolina. Z veseljem si bomo katero od značilnih jedi Italije pripravili sami oziroma jo bodo skupaj s stanovalci pripravili študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem. Vedno znova uživamo v ohranjanju tradicije in spoznavanju drugih kultur ter običajev.


Kuharska urica z direktorjem

V četrtek, 15.septembra 2016, bomo od 9.30 do 10.30 spet kuhali skupaj z direktorjem v športnem centru našega DOMA POD GORCO. Kaj bo nam pripravil tokrat? Pustimo se presenetiti. S ciljem druženja, deljenja izkušenj, pozitivne energije, vedno z veseljem organiziramo kuharsko urico za naše stanovalce, kjer jim svoje izkušnje in tehniko priprave hrane pokaže  direktor DOMA POD GORCO.


Nastop MPZ KUD Pošta

V ponedeljek, 19.septembra 2016, od 16.00 do 17.00 ure prirejamo v jedilnici našega DOMA POD GORCO nastop Moški pevski zbor KUD Pošta iz Maribora. Moški pevski zbor KUD Pošta Maribor je naslednik zborovskega petja med delavci Pošte in Telekoma podravske in koroške regije. Začetki zborovskega petja segajo že v leto 1926, ko se je zbor imenoval ''Moški pevski zbor Poštni rog''. Po nekaj letni prekinitvi je zbor znova združil svoje vrste leta 1963 in od takrat stalno deluje in nastopa. Veselimo se prijetnega druženja in poslušanja odpetih pesmi, katere nam vedno ogrejejo srca in popeljejo v sanje lepote in sprostitve.


Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni – izdelovanje plakata

Alzheimerjeva bolezen je kronična progresivna nevro-degenerativna bolezen, pri kateri so v ospredju znaki demence. 21.septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence (Alzheimerjeva bolezen predstavlja 70 % vseh oblik demenc). Varuhinje bodo na temo Alzeimerjeva bolezen z našimi stanovalci pripravile plakat in se o tem tudi pogovarjale v sredo, 21.septembra 2016, od 9.30 do 11.00 ure.


Mini kino - tokrat Sreča na vrvici

V četrtek, 22.septembra 2016, si bomo ob 9.30 v športnem centru v okviru Mini kina ogledali slovenski mladinski film Sreča na vrvici. Kdo se ne spomni velikega črnega psa Jakoba, večjega od Matica? Glavna oseba v filmu je deček Matic z ljubljanskega blokovskega naselja, ki ga ima mama zelo rada, a ima težave sama s seboj in s svojim delom v službi. Nenadoma se Matičevo življenje spremeni, ko ga filmarji povabijo k sodelovanju za glavno vlogo filma. Z njim naj bi igral Jakob - dresiran pes, ki se tako naveže na Matica, da dečku psa ob koncu snemanja kar podarijo. Prav gotovo se spomnite tudi pesmice iz tega filma iz 1977 leta? Pa zapojmo skupaj… »Tjaramdadam, zlat je ta dan, steci z mano vanj ...«


Kostanjev piknik za vesel korak v jesen

Jesen je prav gotovo čudovit letni čas. Predvsem pa vesel, poln druženja. Trgatve, klopotci, mošt in …. Seveda kostanji. V ponedeljek, 26.septembra 2016, bomo ob 9.30 uri pred vhodom v dom pripravili kostanjev piknik. Veselimo se prijetnega druženja, peke kostanjev in dobrega mošta ob zvokih harmonike.


Nastop ŽPS Glasbene Matice

V ponedeljek, 26.septembra 2016, bomo ob 16.00 uri v jedilnici našega DOMA POD GORCO gostili Ženski pevski zbor Glasbene Matice Maribor. Zbor je zapel svojo prvo pesem pred več kot 40 leti pod vodstvom profesorja Gustava Rakuše. Leta 1976 je zborovsko taktirko prevzela Marjana Rakuša in tradicijo zbora uspešno nadaljevala. Zbor je osvajal priznanja na raznih tekmovanjih, gostoval po Sloveniji in bivši skupni državi Jugoslaviji ter vsako leto posnel koncertni program za poslušalce radia. Zbor uspešno nastopa na vsakoletni Območni reviji odraslih pevskih zborov, kjer dosega odlične ocene, na območnem srečanju zborov Štajerske, na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, sodeluje na skupnih koncertih z domačimi zbori in slovenskimi pevskimi zbori iz zamejstva, izvaja samostojne koncerte, nastopa na svečanostih ob komemoracijah ali proslavah spominskih dogodkov ter na dobrodelnih prireditvah in koncertih. Prisluhnite jim.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev v jedilnici

V torek, 27.septembra 2016, bomo ob 9.30 uri pripravili praznovanje rojstnih dni vseh stanovalcev, rojenih v mesecu septembru. V glavnem gre za znamenje device in konec meseca tehnice.  Nazdravili bomo skupaj in kakšno rekli. Celotni dogodek bodo popestrili otroci iz vrtca z svojim nastopom.


Kuharska urica z otroci iz vrtca Studenci

V četrtek, dne 27.septembra 2016, nas bodo obiskali otroci iz vrtca Studenci.  Ob 10.00 uri bomo skupaj z njihovimi vzgojiteljicami in s pomočjo stanovalcev izvedli kuharsko urico. Medgeneracijsko druženje, deljenje izkušenj naših stanovalcev in  pozitivne energije otrok, so te naše kuharske urice z otroci. Vedno z veseljem organiziramo kuharsko urico za otroke in naše stanovalce, kjer skupaj pečemo pecivo, ki ga vsi, otroci, njihove vzgojiteljice in stanovalci, z veseljem in slastjo pojemo.


Glasbeni nastop OŠ Janka Padežnika

V sredo, 28.septembra 2016, nas bodo obiskali šolarji Osnovne šole Janka Padežnika.  Pripravili nam bodo nastop, s katerim nas bodo prav gotovo razveselili. Ne gre le za glasbeni nastop, ampak petje, ples in igranje na inštrumente. Dajmo se presenetiti.


Terapija s konji

V četrtek, dne 29.septembra 2016, nam bo naša Nataša,  ki ima konja, predstavila zvrsti jahanja, druženja in prehranjevanja ter negovanja konja. Konji so čudovite živali. Vedno bolj se uveljavlja tudi terapija s konji, saj imajo edinstvene značilnosti. Zrcalijo nam naša vedenja, misli in počutje, ki se jih sami ne zavedamo. Učijo nas biti prisotni v sedanjem trenutku, postaviti jasna pravila in meje in se jih tudi držati, imeti pristno samozavesten nastop in notranjo držo in se spraševati, če je to kar čutimo res skladno s tem, kar sporočamo. Ob vsem tem pa so prizanesljivi in potrpežljivi učitelji, ki ne sodijo, odpuščajo napake in puščajo odprte možnosti za nove poskuse in nove poti. Vabljeni. Res enkratna priložnost za pogled v svet teh živali.


Branje pravljic naših stanovalcev otrokom v vrtcu

V petek, 30.septembra 2016, bomo na čisto poseben način proslavili mednarodni dan starejših 01.oktobra. Otrokom v vrtcu Studenci bomo brali pravljice. S ciljem medgeneracijskega druženja in širjenja pozitivne energije naši stanovalci vsako leto obiščejo otroke  v vrtcu, kjer se z njimi družijo in preberejo kakšno pravljico.


Izdelovanje plakata za vrtec Studenci in OŠ Janka Padežnika

V petek, 30.septembra 2016, bomo na čisto poseben način proslavili mednarodni dan starejših 01.oktobra. Izdelali bomo plakate »Moja družina« skupaj z varuhinjami in te plakate nato podarili vrtcu Studenci in Osnovni šoli Janka Padežnika. Je kakšna lepša tema za plakat, kot so naše družine? 


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V torek, dne 04. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala prva  delavnica z Društvom za zaščito malih živali. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali in šolarji OŠ Janka Padežnika

V sredo, 05. oktobra 2016 se bodo delavnici z Društvom za zaščito malih živali pridružili tudi šolarji Osnovne šole Janka Padežnika. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. Šolarji bodo skupaj s stanovalci našega DOMA POD GORCO verjetno še posebej kreativni, saj imajo otroci radi živali, kajne? Tako se nam bodo šolarji Osnovne šole Janka Padežnika pridružili v dobrodelni noti za Društvo za zaščito malih živali. Šolarji bodo pekli pasje piškotke, ostali pa bomo izdelovali pletenice iz blaga. Z delavnicami bomo nadaljevali tudi popoldan, kjer se bomo ponovno družili z znanimi Slovenci in našimi stanovalci. Delavnic se bo udeležila tudi ravnateljica Osnovne šole Janka Padežnika, gospa Marjanca Karba.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V sredo, dne 05. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala že druga  delavnica z Društvom za zaščito malih živali. V tem dnevu bosta delavnici dve; ena s šolarji dopoldne in ena z ostalimi prostovoljci popoldne. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V četrtek, dne 06. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala tretja  delavnica z Društvom za zaščito malih živali. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Delavnica z Društvom za zaščito malih živali

V petek, dne 07. oktobra 2016 bo v DOMU POD GORCO potekala četrta in zadnja delavnica z Društvom za zaščito malih živali. Namen delavnic je dobrodelnost, ki nima meja. Tako bomo ponovno dobrodelni tudi v našem DOMU POD GORCO in pomagali Društvu za zaščito malih živali izdelovati ležišča za pse in mucke. V pomoč nam bodo naši stanovalci in kar nekaj znanih Slovencev, seveda pa se bodo delavnic udeležili tudi prostovoljci iz društva.


Simbioza Giba – vaje za zgornje in spodje okončine

Pod vodstvom naše strokovne terapevtke bodo potekale v okviru vseslovenske akcije Simbioza Giba 2016 v ponedeljek, 10.10.2016, od 17.00 do 18.00 ure v športnem centru, vaje za zgornje in spodnje okončine.


Simbioza Giba - vaje za križ

Pod vodstvom naše strokovne terapevtkebodo potekale v okviru vseslovenske akcije Simbioza Giba 2016 v sredo, 12.10.2016,od 17.00 do 18.00 ure v športnem centru, vaje za križ.


Simbioza Giba - športne igre za starejše

Prijetno druženje ob vodenih športnih igrah, smeh in veselje bo spremljajo naše stanovalce na športnih igrah za starejše v četrtek, 13.10.2016, od 10.00 do 11.00 ure, ki bodo lepo zaokrožile letošnjo Simbiozo Giba 2016.


Nastop mešanega pevskega zbora KUD Dr. Pavel Turner Fram

V petek, dne 04.11.2016, bomo v DOMU POD GORCO gostili Kulturno umetniško društvo Dr. Pavel Turner iz Frama. Poimenovalo se je po dr. Pavlu Turnerju, "svetovljanu, publicistu, mecenu in vzgojitelju", ki je bil rojen 21. januarja 1842 na najvišji kmetiji framske župnije na Pohorju. Po osnovnem šolanju, ki ga je začel v framski šoli, je leta 1857 vstopil v prvi gimnazijski razred v Mariboru in tu leta 1865 maturiral. Po maturi je prek Dunaja, Berlina in Hamburga končno prispel v Anglijo, v Hull, kjer so ga sprejeli v Christian and Litterary Society. Več o tem prvem slovenskem borzniku si lahko preberete v prvi številki nove znanstvene publikacije Studie historice Slovenice, katere  izdajatelja sta mariborska univerza in zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča iz Maribora, ki je namenjena prav dr. Pavlu Turnerju. Pavel Turner je umrl 25. septembra 1924 na svojem posestvu v takratni Krčevini pri Mariboru. Jutro je takrat zapisalo: "V hiši pod Kalvarijo gore sveče. Tam spi dobri starec. Pokojno so mu sklenjene roke in oči voljno zaprte." V svoji zadnji oporoki (avgust 1924) je večino svojega premoženja namenil za "dr. Pavla Turnerja ustanovo za izpolnjevanje strokovne in svetovne izobrazbe absolviranih slovenskih juristov in filozofov". Harmonija prelepih glasov mešanega pevskega zbora KUD Dr. Pavel Turner iz Frama nas bo popeljal v prijetno sanjarjenjein nam skrajšal petkov jesenski dan.


Kuharska urica s svojci in stanovalci I. etaže

Nikdar ni preveč stikov z ljudmi, ki jih imamo radi, posebej, če so to naši starši ali sorodniki, ki preživljajo jesen življenja v našem DOMU POD GORCO. Če povežemo še to s spomini iz otroštva, mladosti, potem so med njimi prav gotovo številni dogodki, ko se je družina srečala ob mizi, naj bo praznična ali tista za čisto navaden dan. Zato smo sklenili, da pripravimo srečanje stanovalcev in svojcev, kjer bomo skupaj kuhali. Pa ne bo samo kuhanje, saj je kuhanje tudi vedno veselo druženje, pogovori, poskušanje tistega, kar bomo pekli in kuhali, debatiranje o starih časih in obujanje spominov. Še prijetni zvoki flavte .... in uživali bonmo v skupnih trebnutkih kot velika, srečna družina. V četrtek, 10.11.2016, začnemo na prvi etaži. Zavežite vozelj na robcu, da ne pozabite!


Nastop Ljudskih pevcev UP DU Selnica ob Dravi

V petek, 11.novembra 2016, bomo v sklopu Veselega Martinovanja v DOMU POD GORCO ob 10.00 uri priredili glasbeni nastop Ljudskih pevcev in godcev UP iz DU Selnica ob Dravi . Ljudska glasba je tradicionalna, ustno prenesena iz raznih ljudstev, avtorji pa so večina "utonili" v pozabo. Bistvo te glasbe je, da je v lasti vsega naroda in se prenaša iz roda v rod. A ni to nekaj najlepšega? Takšen glasbeni nastop se nam obeta v petek. Na ta dan goduje sveti Martin, "ki iz mošta naredi vin". Praznovanja tega vinskega praznika se v DOMU POD GORCO zelo veselimo, saj nas Ljudski pevci in godci UP iz DU Selnica ob Dravi razveselijo, vmes še mošt krstijo in ga v vin' spremenijo. Torej, ne zamudite. Vabljeni.


Nastop Moškega pevskega zbora Obrtnik

V sredo, 16.11.2016, bo v DOMU POD GORCO ob 16.00 uri nastopil Moški pevski zbor Obrtnik Slovenska Bistrica – Polskava. Moški pevski zbor Obrtnik deluje že od leta  1979, ko so se na Spodnji Polskavi zbrali fantje iz vasi in začeli prepevati. Kmalu so se organizirali v zbor. Leta 1981  je pokroviteljstvo nad ustanovljenim zborom prevzela bistriška obrtna zbornica. Danes šteje zbor 27 pevcev, prepevajo pa ljudske, narečne in umetne pesmi. Nastopajo tako doma kot v tujini, njihova dolgoletna zborovodkinja je Nevenka Gril Hameršak. Veselimo se prijetnega druženja in poslušanja pesmi, ki nam vedno ogrejejo srca in vzpodbudijo stanovalce k petju. Vabljeni.


Terapija s psom iz Zavoda PET

V četrtek, dne 17.11.2016, bo naš DOM POD GORCO obiskala terapevtka Darja iz Zavoda PET. Seveda bo pripeljala svojega psička, s katerim nam bo pokazala, kako lahko psa izšolamo v terapevtske namene. Stanovalci se vedno radi družijo z živalmi in tako bo tudi tokrat s psičkom.


Izdelovanje adventnih venčkov s Srednjo trgovsko šolo Maribor

V petek, 18.11.2016, bodo naš DOM POD GORCO obiskali dijaki Srednje trgovske šole iz Maribora. Njihov obisk ne bo kar tako, saj bomo skupaj izdelovali advenetne venčke. Adventne venčke?! Ja, seveda! November bo minil kot bi pihnil enkrat v rog. Prva adventna nedelja, ko bomo prižgali prvo svečko na adventnem venčku, je že 27.novembra. Hhmm... bo treba pohiteti. Kot vsako leto nam bodo pri izdelavi adventnih venčkov pomagali dijaki Srednje trgovske šole. Naši stanovalci se tega druženja zelo veselijo, saj jim dijaki z velikim veseljem pomagajo pri oblikovanju in izdelavi adventnih venčkov. Pa še prekipevajo od mladostne razigranosti in energije, ki je tako nalezljiva, da "zbolijo" še naši stanovalci. Veselo bo, adventni venčki pa... prekrasni!


Kuharska urica z VDC Polž enote Ruše in Lenart

V sredo, 23.11.2016, bomo v DOMU POD GORCO dobili čisto poseben obisk. Obiskali nas bodo varovanci VDC Polž iz enot Lenart in Ruše, s katerimi bomo pekli štruklje iz skute in muškatne buče.VDC POLŽ Maribor verjetno vsi poznamo. Gre za javni socialno varstveni zavod s sedežem v Mariboru in enotami v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici, Rušah in Šentilju (več tukaj). Uporabnikom so opora pri čim bolj samostojnem delovanju in življenju, saj jim omogočajo varstvo, vodenje in zaposlitev pod posebnimi pogoji in institucionalno varstvo. V sredo bomo torej skupaj "čarali" pri kuhanju.


Mini kino: Naš avto

V četrtek, dne 24.11.2016, bomo v sklopu predstav našega MINI KINO prikazali črnobeli film iz leta 1962 Naš avto.  V filmu, ki ga je režiral František Čap (njegovo nepozabno Vesno poznamo vsi, kajne?) so med drugim zaigrali janez Albreht, Janez Čuk, Štefka Drolc, Olga Bedjanič, Metka Bučar in Slavko Belak. In zgodba? Mladi fotograf Pino iz Pirana dobi nagrado za neko svojo fotografijo. Pino se odloči, da si bo kupil avto, a vsak izmed članov njegove družine ima svoje načrte, kaj z denarjem. Ko poštar prinese nagrado, je v kuverti samo diploma, denarja pa ni. Kako se bodo stvari odvijale, pa počakajmo na film!Literarna urica: recital Dragotin Kette

V petek, dne 25.11.2016, bodo literati iz Studencev v našem DOMU POD GORCO priredili recital pesmi enega izmed pesnikov moderne, Dragotina Ketteja. Pesnik Dragotin Kette sodi med impresionistične pesnike nove romantike. Rojen je bil 19.01.1876 v Premu pri ilirski Bistrici. Umrl je v starosti 23 let, 26.aprila 1899, v Ljubljani. Ne glede na kratko življenje nam je zapustil nepozaben pesniški opus. Pisal pa je tudi otroške pesmi in basni. Vabljeni.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev

V torek, 29.11.2016, bomo praznovali v DOMU POD GORCO ob 9.30 uri v jedilnici rojstni dan vseh stanovalcev, rojenih v mesecu novembru. Gre za škorpijone in strelce, če vas zanimajo zodiakova znamenja. Vsekakor bo veselo kot vedno. Nazdravili bomo, si privoščili kakšno tortico in rekli kakšno. Celotni dogodek bodo popestrili otroci iz vrtca z svojim nastopom.


Predavanje Pokrajinskega muzeja Maribor

V ponedeljek, 12.12.2016, bo v našem DOMU POD GORCO ponovno predavanje Pokrajinskega muzeja Maribor. Tokratna tema bo  "Sto obrazov Glavnega trga". Vsi, ki ste mariborčani, pa tudi ostali, boste v samem predavanju našli veliko zanimivega, saj so mesto zaznamovali določeni ljudje določenega časa in stavbe ter dogodki, ki so se v njih odvijali.Glavni trg je največji mariborski trg, kjer se zgodovina in vrvež mestnega življenja zlivata v eno. Na trgu si lahko ogledate več  znamenitosti starega mestnega jedra, uživate v kavi v eni od kavarn in se nastavljate sončnim žarkom ali obiščete katero od trgovinic. S svojo posebno lego ob "Starem mostu" čez Dravo prinaša posebno mesto v duše vseh Mariborčanov.


Kuharska urica z vrtcem

V četrtek, 15.12.2016, nas bodo ponovno obiskali otroci iz vrtca Studenci. Z njimi je vedno zanimivo in razigrano, posebej, kadar skupaj ustvarjajo z našimi stanovalci. Ker je sedaj idealen čas za peko božičnih keksov, smo jih povabili na kuharsko urico. S ciljem druženja, deljenja izkušenj in pozitivne energije vedno z veseljem organiziramo kuharsko urico za naše stanovalce, kjer jim z velikim veseljem pomagajo pri peki peciva otroci in vzgojiteljice vrtca Studenci in tudi naše varuhinje.


Obisk Božička v Domu pod gorco

V soboto, na predbožični dan, 24.12.2016, bo stanovalce DOMA POD GORCO obiskal Božiček. Seveda jih bo obdaril, kot se spodobi za Božička. Kaj bo le prinesel? Naj bo presenečenje.


Polnočnica v Domu pod gorco

V soboto, 24.12.2016, se bodo stanovalci, njihovi svojci in tudi zunanji obiskovalci udeležili bogoslužja - polnočnice v jedilnici našega DOMA POD GORCO. Naša polnočnica je dobila novo vsebino. Sedaj je to čas, ko se družimo z ostalimi ljudmi, ostalimi družinami iz naše okolice in delimo to posebno vzdušje Božiča z drugimi ljudmi. Vabljeni.


Otvoritev fotografske razstave

V petek, dne 06.01.2017, bo v DOMU POD GORCO ob 10.00 uri otvoritev fotografske razstave v športnem centru. Dogodek bodo popestrili s svojim nastopom otroci iz vrtca Studenci. Vabljeni.


Nastop Ženskega komornega zbora Društva upokojencev Maribor Center

V torek, dne 10.01.2017, bo ob 16.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nastop Ženskega komornega zbora Društva upokojencev Maribor Center. Vabljeni.


Kreativna delavnica z dijaki Srednje gradbene šole

V petek, 13.01.2017, bo ob 9.30 uri potekala v jedilnici DOMA POD GORCO kreativna delavnica za naše stanovalce doma za starejše, ki se ji bodo pridružili dijaki Srednje gradbene šole. Medgeneracijsko druženje, ki vedno napolni z energijo mladosti vse stanovalce. Vabljeni.


Čajanka s Čebelarstvom Brenča

V ponedeljek, 16.01.2017, bo ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO čajanka s Čebelarstvom Brenča. Vabljeni.


Čajanka z zeliščarskim krožkom Srčna moč iz Lovrenca na Pohorju

V ponedeljek, 23.01.2017, bo ob 9.30 uri čajanka z zeliščarskim krožkom Srčna moč Društva upokojencev iz Lovrenca na Pohorju. Večina članov je upokojencev, ki so  v tej dejavnosti našli našo dodatno aktivnost. Ugotovili so, da so lahko zelišča, ki jih najdemo v neokrnjeni naravi, neprecenljiv dodatek k prehrani, pomoč pri mnogih zdravstvenih težavah in vir mnogih kozmetičnih pripomočkov. Prav gotovo bo zanimivo. Vabljeni.


Kreativna delavnica z otroci Vrtca Studenci

V petek, dne 27.01.2017, bo v okviru medgeneracijskih srečanj organizirana kreativna delavnica z otroci iz Vrtca Studenci, ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Vedno razigrano in otroško nagajivo srečanje starosti in mladosti. Vabljeni.


Nastop mešanega pevskega zbora Lipe iz Limbuša

V ponedeljek, dne 30.01.2017, bo ob 16.00 uri v jedilnici DOMA POD GORCO nastop Mešanega pevskega zbora Lipe iz Limbuša. Vabljeni.


Praznovanje rojstnih dni stanovalcev

V torek, dne 31.01.2017, bo ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO praznovanje rojstnih dni stanovalcev, rojenih v mesecu januarju. Nastop bodo popestrili otroci iz vrtca Studenci s svojim nastopom. Malo se bomo posladkali in nazdravili skupaj. Vabljeni. 


Druženje s svojci na III.etaži

V četrtek, dne 05.oktobra 2017, ob 16.00 uri bo srečanje stanovalcev in svojcev na III. etaži DOMA POD GORCO. Na zadnjem druženju je bilo enkratno, zato z veseljem pričakujemo tokratno druženje. Kako bo? Veselo in zabavno, polno klepeta, razigranosti… tako kot je bilo. Prinesite s seboj dobro voljo.Kviz Moja Slovenija na I.etaži

Odlično druženje bo v soboto, 07. oktobra 2017, ob 9.30 uri na I. etaži DOMA POD GORCO namenjeno poznavanju ali le razširjanju znanja Slovenije, v kvizu Moja Slovenija. V sproščenem kvizu se med seboj stanovalci v »zdravem duhu« pomerijo v naboru različnih vprašanj o poznavanju svoje prelepe dežele Slovenije.Predstava LEPA VIDA

V ponedeljek, 23.10.2017, bo v jedilnici DOMA POD GORCO potekala predstava, ki je nekaj posebnega. Na prirejenem odru se bodo predstavili uporabniki in uporabnice VDC Polž iz Maribora in odigrali zanimovo predstavo LEPA VIDA. Vabljeni. 


Kuharska urica "Strašna pogostitev"

V ponedeljek, dne 30.10.2017, bo ob 9:30 uri v športnem centru čisto posebna kuharska urica. Saj vsi vemo, da je zadnjega dne v oktobru z izjemo praznika od dnevu reformacije tudi čista prava čarovniška noč. Čarovnice so pri nas že zelo, zelo dolgo priljubljene. Njihove metle že dolgo pometajo po podstrešjih naših hiš, morale bi pa tudi po glavah določenih Slovencev, tistih, ki skrbijo za nas lepši jutri. Saj vsi vemo, kdo so tile gospodje, kajne? Torej čarovnice, hitro zajahajte svoje metle, in se nam pridružite v ponedeljek na naši kuharski urici "Strašna pogostitev". Čarali bomo, da se bo kadilo in dišalo... prinesite vse čarovniške pripomočke in seveda ne pozabite na skrivne čarovniške besede "ABRAKADABRA". Se vidimo v ponedeljek.


Naša tombola v Domu pod gorco

Pregovor pravi, da sreča spremlja hrabre oz. sreča je »opoteča«. Tega se zavedajo tudi stanovalci, ki vsak torek, v športnem centru DOMA POD GORCO preizkušajo svojo srečo. Povedo, da enkrat obišče enega, drugič drugega. Poigravanje s srečo bo tudi ta torek, 31.10.2017, ob 9:30 uri. Čeprav je sreča že to, da imamo drug drugega, tudi dobitki niso izključeni.


Kviz "Moja Slovenija"

Odlično druženje bo v petek, dne 03. novembra 2017, ob 9.30 uri v jedilnici DOMA POD GORCO namenjeno poznavanju ali le razširjanju znanja Slovenije, v kvizu Moja Slovenija.  zadnjič je bilo tako fantastično, da moramo, poudarjamo MORAMO ponoviti.V sproščenem kvizu se med seboj stanovalci v »zdravem duhu« pomerijo v naboru različnih vprašanj o poznavanju naše prelepe dežele Slovenije.


Bridge in dobra »partija«

Za Bridge pravijo, da je »ta naj« igra s kartami. Pri igri je potrebna določena mera znanja in sreče, kar so naši »odvisniki« kaj hitro dojeli. Če vas mika, se nam pridružite, vsak torek ob 10:15 uri v športnem centru DOMA POD GORCO. In ni trenutka, ki bi našim navdušencem bridga preprečil, da dobro »partijo« izpustijo.  


PEVSKI SLAVČKI Doma pod gorco

Pevski zborček DOM POD GORCO nas vedno znova navdušuje na naših pomembnih dogodkih. Da pa je temu tako, mora zborovodja znati poiskati pesmi, ki so dobre in primerne za njihov glas. Tako se ljubitelji dobrega petja v DOMU POD GORCO pod taktirko gospodične Katje Fojtl, srečujejo ob sredah,  ob 13:15 uri v 2. nadstropju in skupaj preživljajo lepe in vznemirljive pevske trenutke.


»Svet' Martin, z mošta bo storil vin'«

»Prišel bo svet' Mihael, v naše gorice sladkega grozdja, prešal bo vince, prišel bo svet' Martin, z mošta bo storil vin', on ga bo krstil, jaz ga bom pil«…tako veselo se bo slišalo okrog in okrog…glasba in veselo vzdušje pa se bosta začutila tudi v DOMU POD GORCO in sicer v petek, 10. novembra 2017, od 9:30 ure dalje, v jedilnici DOMA POD GORCO. Lepa slovenska pesem bo zadonela iz grl Ljudskih pevcev UP DU Selnica ob Dravi. Krstili bomo vino ter pokušali prve požirke naše »dobre« letine. In kaj na Martinovo nedeljo ne sme manjkati? Seveda, »Martinova gos« ali vsaj kokoš! Pa glejte, da ne bo samo gagala.  


Kuharska urica z Majdo

Priprava hrane je nekaterim užitek in v veselje. Ti ljudje se z veseljem vrtijo po kuhinji in uživajo v ustvarjanju in pokušanju svojih kreacij. Prav spretno se bodo lotili priprave tudi stanovalci, pod kuharskih znanjem naše kuharice Majde, ki bodo poskrbeli, da bo prijetno zadišalo in se »na veliko« sladkalo. Kdaj? V sredo, 15. novembra 2017, ob 9:30 uri se bomo v športnem centru DOMA POD GORCO pogostili z maslenimi rogljički s kostanjevim pirejem. Če je to vse, se prepričajte sami. Noben kuhar ne pove vsega!?


Modna pista, lepa pesem, to je prava stvar…

Jesen je pred vrati, čutimo vonj po kostanjih, toplem čaju in potrebo po toplih oblačilih z novimi modnimi trendi. In kakšni modni trendi bodo to jesen in zimo v DOMU POD GORCO?

Te, lahko preverimo v četrtek, 16. novembra 2017, ob 16:30 uri na modni pisti, v oblačilih trgovine SENIOR iz Domžal. Po modni stezi se bodo sprehodile samozavestne, lepe gospe in gospodje z občutkom za stil  iz DOMA POD GORCO. Da pa to ni od muh, vam lahko povedo sami, saj nekateri v tej vlogi nastopajo že nekaj let. Dogodek bodo popestrili tudi urbani glasovi Tamburaškega orkestra KUD-a Zvonka Antoličič iz Miklavža.


Čas adventnih venčkov…

Približuje se adventni čas, ko zažarijo plameni svečk in v katerem je nepogrešljiv tudi adventni venček, ki nas spomni na bližajoče praznike. Zato, da bodo tudi naša vrata polna topline in naše mize privabile poglede, smo v goste povabili dijake Srednje trgovske šole iz Maribora. Druženje in ustvarjalnost bodo skupaj s stanovalci DOMA POD GORCO izražali v izdelovanju adventnih venčkov in aranžmajev, v petek, 11. novembra 2017, ob 10:00 uri, v jedilnici DOMA POD GORCO

Upamo, da bo tudi kakšen naš aranžma ustvarjal toplino vašega doma.  


Pevski nastop

Dobra pesem, naj bo še tako turoben jesenski dan, prežene črne misli vstran. Zato bodo četrtkov popoldan v DOMU POD GORCO popestrili pevci Ruševci, ki jih  združuje predvsem dobra volja, prijateljstvo, ljubezen do širjenja domače pesmi.  Vsi, ki se strinjate z rekom: »Kdor poje, slabo ne misli«, se pridružite v četrtek, 23. 11. 2017 ob 16. uri v DOMU POD GORCO. Naj se širi dobra volja in sliši pesem do zadnjega kotička doma.


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjo je mogoče tudi v starosti bistveno izboljšati gibalne sposobnosti in s tem pomembno izboljšati kvaliteto življenja. V starosti se telesna aktivnost običajno zelo zmanjša, hkrati pa se okrepijo problemi in bolezni, ki jih je mogoče omiliti ali preprečiti ravno z vadbo. Vaje za povečanje gibljivosti in povečanje mišične moči bosta v ponedeljek, 20. 11. 2017 in četrtek, 23. 11. 2017 ob 14. uri v športnem centru DOMA POD GORCO izvajali fizioterapevtka Mojca in delovna terapevtka Jelena.  


Mini kino: Srečno, Kekec

Srečno, Kekec! je slovenski mladinski film iz leta 1963, ki je bil posnet po planinski pripovedki mladinskega pisatelja Josipa Vandota. To je prvi slovenski barvni film, kjer poleg treh osrednjih likov (Kekca, Rožleta in Mojce) nastopa »tista« zlobna teta Pehta. Kdo se ob tem ne bi spomnil svojih otroških, »bosih« let, ko smo prekipevali od mladostniške energije in ustvarjalnosti. Ko ljudje niso komplicirali in so živeli s tem, kar so imeli na dvorišču, na polju ali na njivi.

V kinu se bomo zabavali v petek, 24. novembra 2017 od 9.30 do 11.00 v športnem centru DOMA POD GORCO.


Otvoritev likovne razstave

ponedeljek, 27. novembra 2017, ob 10. uri bo v športnem centru otvoritev likovne razstave z naslovom »Enkavstika«. Številna likovna dela različnih likovnih umetnikov krasijo naš DOM POD GORCO. Tokrat se nam bosta s svojim umetniškim videnjem in dojemanjem življenja predstavila dva avtorja, g. Vincenc HOLC in g. Ivan ŠALAMON.  Vabljeni na otvoritev likovne razstave.


Ettno cafe – Prelepa Gorenjska je poklon deželi in ljudem...

Gorenjska je gorata alpska pokrajina v severozahodnem delu Slovenije. Velika večina skoraj istočasno, ko pomisli na Gorenjsko, pomisli tudi na Triglav, na blejsko kremno rezino, na različne soteske, jezera in še bi lahko naštevali. V okviru sedaj že stalnega projetka Etno caffe-ja nas tokrat pot vodi na Gorenjsko, kjer gore so…

Ob 9. uri bo v kuhinjskem kotičku športnega centra zadišalo po peki. Dijaki z Izobraževalnega centra Piramida bodo pripravili slastne kvašene flancate. Značilno je, da so prebivalci te slovenske pokrajine v sodobni čas prenesli številne posebnosti vsakdanje in praznične prehrane svojih prednikov. Žganci iz koruzne moke, v zimskem času okusne koline, zelje in repa, sladki štruklji in izvrstne potice predstavljajo samo nekaj izbranih posebnosti kulinarične palete Gorenjske, ki jih bomo predstavili in zaužili v domu. Dan pa ne bo minil brez dobre gorenjske pesmi ob zvokih harmonike, ki jo bodo v avtohtonih gorenjskih narodnih nošah zapeli pevci KUD Svoboda iz Bistrice ob Dravi.

In vse to v sredo, 29. 11. 2017 ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO izpod rok naše kreativne delovne inštruktorice Suzane in naših kuharskih mojstrov. Dober tek in na zdravje!


Prešernov rojstni dan

petek, 1. decembra 2017 bomo skupaj z Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, ki že več let deluje na Studencih, praznovali Prešernov rojstni dan. France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem. Člani Vedrine so naši prijatelji in nas obiščejo vedno, kadar imamo v DOMU POD GORCO praznik slovenske kulture in posebej Franceta Prešerna. Tudi tokrat nas bodo razveselili s svojimi recitali, Prešernovo poezijo in soneti. Vabljeni.


Pevski nastop vokalne skupine Florentine

»Vsakdo izmed nas nosi v sebi talent, ki ga je potrebno razvijati, negovati in mu pustiti, da postane naše vodilo v življenju, profesionalno ali amatersko« pravi Katja Fojtl, uspešna, mlada zborovodkinja, naša prisrčna zunanja sodelavka, ki nas bo tokrat obiskala z  vokalno skupino Florentina. Razkošni pevski glasovi  bodo pobožali naša srca in polepšali predpraznično vzdušje v ponedeljek, 4. decembra 2017, ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Vabljeni tudi vi, naj pesem in prijazne misli napolnijo decembrske dni.


Okrasitev novoletnih smrečic z otroki iz vrtca Studenci, enota Pekre

Čeprav zima še ni pokazala svojih pravih zob, so decembrski prazniki že pred vrati, z njimi pa tudi okraševanje. V DOMU POD GORCO bodo svojo razkošno in bogato obleko dobile novoletne smrečice izpod nežnih ročic otrok iz vrtca Studenci. Skupaj s stanovalci bodo v torek, 5. decembra 2017, ob 10. uri okrasili smrečice v naših gospodinjskih skupnostih. Nato pa korajžno predstavili vse, kar so nam pripravili.  


Miklavževanje za stanovalce in otroke zaposlenih

Še preden Božiček in dedek Mraz iz omare potegneta svoja ogrinjala in kape, ju Sv. Miklavž prehiti. Iz otroštva se spomnimo, da je bil Miklavž bolj "skromen" mož in je prinesel mandarine, kaj sladkega… Kaj pa letos? Ker smo bili vse leto pridni, se že pripravljajo drobna presenečenja.

Da ne bi zamudil, se je že odpravil na pot in obljubil, da se bo ustavil tudi pri nas. Miklavž z belo brado, škofovsko kapo in palico nas bo s parklji obiskal v sredo, 6. decembra 2017, ob 17. uri v DOMU POD GORCO. Miklavž bo obiskal stanovalce po oddelkih in sobah ter nagradil tudi vse pridne otroke naših zaposlenih. Verjamemo, da ne bo prinesel samo šibe!


Predavanje – imunski sistem

V goste smo povabili predstavnika Javnega zdravstvena zavoda Mariborskih lekarn, g. Silvija Deučmana. Za stanovalce in zaposlene Doma pod gorco bo v torek, 12. decembra 2017, ob 13.15 predstavil delovanje imunskega sistema. Da ostanemo v dobri formi, moramo vedeti kako deluje in zakaj nas včasih napada kar sam. Predavanje smo popestrili z degustacijo čajev, ki krepijo imunski sistem in dodali še piškotke. Vabljeni!


Nastop MPZ KUD Pošta

Glasba je od nekdaj spremljala človeka in človeštvo, zato naj pesem in prijazne misli napolnijo decembrske dni v Domu pod gorco. V četrtek, 14. decembra 2017, nas bo ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO obiskal moški pevski zbor KUD Pošte Slovenije. Prijetna zborovska glasba bo zapolnila srca poslušalcev in pričarala praznično vzdušje. Vabljeni!


Prihod Božička

December je najlepši čas za otroške radosti, saj jih ravno v tem mesecu vsako leto obiščejo trije stari dobri možje. Dober mož v rdečem bo obdaroval otroke zaposlenih DOMA POD GORCO, v petek, 15. decembra 2017, ob 16.30 in jim poskusil uresničiti želje, ki so jih zapisali v pismih. Otroci ga že nestrpno pričakujejo, saj jih zanima, kaj jim bo prinesel…


Obisk Božička v Domu pod gorco

Vpetek, 22. decembra 2017, bo stanovalce našega DOMA POD GORCO obiskal Božiček. Vse bližje je konec leta in praznični december, ko za božič in novo leto obdarimo svoje najbližje. Vedno pa ni lahko najti darila, ki bi naše ljubljene presenetil in jim polepšal dan. A Božiček to zna, zato bo obdaril prav vse stanovalce našega doma in oskrbovanih stanovanj.


Še zadnja »partija«

V torek, 26. decembra 2017, ob 10.15 se bodo v športnem centru DOMA POD GORCO ponovno srečali »igralci« znanja in taktike ter se spustili v "zadnjo" partijo bridga v letu 2017. Le kateri izmed igralcev se je v iztekajočem letu najbolj prilagodil igralni situaciji? Pridružite se in ugotovite! Pa srečno….


Nastop Tamburaškega orkestra KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža

Tamburaški orkester KUD-a Zvonka Antoličič iz Miklavža so naši prijatelji, ki nas obiščejo večkrat letno. Tokrat nas bodo počastili s svojim obiskom v četrtek, 28. decembra 2017, ob 16.30 v jedilnici DOMA POD GORCO in nam pričarali čudovite zvoke skladb prirejene za tamburaški orkester. Vabimo vse stanovalce, da se pridružijo in uživajo ob zvokih zapeljivih tamburic.   


Pevski slavčki DOMA POD GORCO

Lepa pesem bo ponovno zadonela v našem domu v sredo, 3. januarja 2018, ob 13.15, ko se bodo zbrali naši pevski slavčki in se opevali pod taktirko Katje Fojtl ter se pripravljali za nove nastope v letu 2018. Vsi razkošni glasovi DOMA POD GORCO, pridružite se.  


Kviz "Moja Slovenija"

Po napornem skoku v leto 2018, bomo naše »sive celice« ponovno razgibali v kvizu Moja Slovenija, ki se bo odvijal v petek, 5. januarja 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO. Stanovalci vseh etaž se bodo med seboj pomerili v poznavanju najrazličnejših »odtenkov« lepe Slovenije. Znova bo zanimivo!


Jutranja kavica z upravo

V četrtek, 11. januarja 2018, bo od 9.00 do 10.00 v naši jedilnici prva Jutranja kavica z upravo v novem letu 2018. Kot vedno bomo tudi tokrat izmenjali misli, razmišljanja, občutke o vsem, kar se dogaja v našem DOMU POD GORCO. Prijetno druženje, katerega namen je, da se ob kavici in prijetnem klepetu pogovorimo o težavah, problemih, željah, novostih in izrečemo tudi pohvale in kritike. Vabljeni!


Čajanka z zeliščarji Srčna moč iz Lovrenca na Pohorju

Včetrtek, 11. 1. 2018, bo ob 16. uri čajanka z zeliščarji Srčna moč, Društva upokojencev iz Lovrenca na Pohorju. Večina članov je upokojencev, ki so v tej dejavnosti našli dodatno aktivnost. Kot sami pravijo, so v njih našli zaposlitev za svoj prosti čas, možnost, da nekomu pomagajo, izgovor za sprehod po prelepih travnikih, jasah in tratah ter nenazadnje izziv za učenje. Prav gotovo bo zanimivo.

Vabljeni!


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjo bomo v DOMU POD GORCO nadaljevali tudi v letu 2018. Da bomo lahko obdržali telesne aktivnosti in še izboljšali gibalne sposobnosti, nas bosta tudi tokrat skozi vaje popeljali naši sodelavki Mojca in Jelena in sicer v ponedeljek, 8. 1. 2018 in v četrtek 11. 1. 2018, ob 14. uri, v športnem centru DOMA POD GORCO. Preprečimo, kar se preprečiti da. Vabljeni!


»Fotografija pove več kot 1000 besed…«

Da dnevi ne drvijo mimo kar tako, poskrbimo s številnimi dnevnimi dogodki kot so pevske vaje, vaje za vzdržljivost, tombola, bridge, obiski najmlajših iz vrtca, animacije po sobah za tiste, ki se skupnih aktivnosti težko udeležujejo, obiski kužkov in še in še. Aktivnosti niso omejene samo na Dom, ampak se s stanovalci velikokrat odpravimo na glasbene, gledališke prireditve,  športne dejavnosti, pevsko sodelovanje…Spomini ostanejo zapisani v srcih, obeležimo pa jih tudi s fotografiranjem. Vsi pa se ne morejo aktivno udeležiti vseh dogodkov, zato jim jih približamo z ogledom fotografij, ki bo tokrat v četrtek, 25. januarja 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO. Vabljeni.


Nastop harmonikarskega orkestra Mitje Klemenca

Še nekaj let nazaj so mladi razmišljali, da je harmonika samo za starejše in jih je bilo sram priznati, da radi slišijo zvok harmonike. Prišel je čisto nov čas in zdaj vidimo, da je veliko izvajalcev harmonike mlajše generacije, ki se jim v očeh vidi, da neizmerno uživajo. V četrtek, 25. januarja 2018, ob 16. uri, nas bodo v jedilnici DOMA POD GORCO obiskali mladi nadobudni harmonikarji  harmonikarskega orkestra Mitje Klemenca. Spet bo veselo in iskrivo…Vabljeni.


Prvi slavljenci v letu 2018

torek, 30. januarja 2018, bomo v DOMU POD GORCO ob 9.30 znova praznovali rojstne dneve naših stanovalcev. Tokrat so na vrsti prvi slavljenci v letu 2018. Vsekakor bo veselo kot vedno. Nazdravili bomo, si privoščili kakšno tortico in rekli kakšno na našo »zrelost«. Celotni dogodek bodo popestrili otroci iz vrtca s svojim nastopom.


Vodena telovadba z Društvom Trepetlika

V četrtek, 1. februarja 2018, ob 16. uri  organiziramo vodeno telovadbo z Društvom bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami Trepetlika pod strokovnim vodstvom fizioterapevta oziroma delovnega terapevta v jedilnici doma. Vabljeni. 


DOM POD GORCO v okviru informativnega sejma UM na lokaciji Europark Maribor

V okviru informativnega sejma in predstavitve vseh študijskih programov in drugih izobraževalnih programov Univerze Maribor, se bo predstavil tudi DOM POD GORCO kot prostor medgeneracijskega druženja starejše in mlajše generacije. Dom, v katerem sta beseda in dotik pot do iskanja lepote človeškega sobivanja. Dom, v katerem smo vsi lahko in smo v prvi vrsti ljudje. Stanovalci in zaposleni se bomo družili z vami, dragi obiskovalci v petek, 2. februarja 2018, od 10. do 18. ure v 1. nadstropju Europarka. Starostniki v domu niso umaknjeni od družabnega dogajanja, nasprotno, pokazali bomo, kako bogato je naše sobivanje, kjer prideta do izraza kreativnost in njihova življenjska modrost. Med 10 in 11. uro se nam bodo pridružili tudi naši »mali prijatelji« iz vrtca Studenci. Prav tako vam bodo zaposleni ponudili odgovore na vsa vaša vprašanja v zvezi z nastanitvijo v domu. Vabljeni!


Praznovanje slovenskega kulturnega praznika

četrtek, 8. februarja 2018, bomo skupaj z Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci - Maribor, ki že več let deluje na Studencih, praznovali Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Člani Vedrine so naši prijatelji in nas obiščejo, kadar imamo v DOMU POD GORCO praznik slovenske kulture in besede. Tudi tokrat nas bodo razveselili s svojimi recitali, Prešernovo poezijo in soneti. Vabljeni.


Obisk iz društva »Kurenti Vetrovniki« iz Kidričevega

Pa smo že mislili, da kurenti letos ne bodo opravljali svojega poslanstva….odganjali zime namreč. Pa se je gospa zima le pokazala v svoji beli obleki. Obhod kurentov iz društva "Kurenti Vetrovniki" iz Kidričevega na Dravskem polju bo v petek, 9. februarja 2018, od 10. ure naprej. Če si želite tudi vi ogledati to pustno masko, ki s hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganja zimo in kliče pomlad ter dobro letino, ste vabljeni v našo sredino, v DOM POD GORCO. Drage gospe, ne pozabite na robce, da izberemo glavnega oz. najbolj zaželenega….


Brez krofov in drugih dobrot pač ne gre

Na pustno soboto, 10. februarja 2018, bodo od 9.30 v športnem centru stanovalci in varuhinje tradicionalno pekli pustne krofe. Pusta praznujemo v času, ko se zima poslavlja, pomlad pa prihaja. Prehode med letnimi časi že od nekdaj navdaja skrivnost, ki jo spremljajo različne šege in običaji. Bistvo jedi na pusta je bilo v tem, da so se pred postom ljudje še enkrat dobro najedli, včasih je bilo tudi veliko porok prav na pustno soboto (držali so se tega, da v adventu in postu ni bilo porok). Pustu je sledilo dolgo obdobje posta, zaradi česar so si ljudje ob pustu privoščili mastno hrano, krofe in druge ocvrte jedi iz testa. »Ali imate kaj za pusta hrusta?«


Pustno rajanje za majhne in velike

Na pustni torek, 13. februarja 2018, prirejamo pustno rajanje naših stanovalcev z otroki iz vrtca ter glasbeno skupino 3x2. Skupaj z otroki si bomo nadeli maske, ki dajejo določeno varnost. Že kot otroci sanjamo o pravljičnih bitjih, smo princese…ali zmaji tolovaji…Morda imamo svojega vzornika in bi vsaj enkrat na leto radi stopili v njegovo kožo. Morda bi poleteli na luno in si zato nadenemo skafander…ali pa bi se radi počutili kot naša najljubša žival…pravljična čarovnica, ki bo spremenila svet… Kdo bi vedel, kdo vse pride k nam na pustni direndaj! Bodite torej to, kar vas mika, saj za pusta vse se »šika«.


Čas je hitel, sedem let je minilo…

Število sedem je tudi ljudsko in pravljično število, ki se rado uporablja v rekih, Issac Newton je določil sedem barv mavrice, sedem je število kontinentov na Zemlji, sedem je osnovnih tonov v glasbi, sedem let pa letos praznuje tudi Dom pod gorco. Praznovanje bo v četrtek, 15. februarja 2018, od 10. ure dalje. Pripravili smo pester kulturni program, izbrali novega člana na »Steni prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi«, povabili naše stanovalce, zaposlene, prijatelje in goste. V dobrem vzdušju si bomo povedali, kakšnih je bilo sedem let nazaj.


Nastop glasbene skupine Marušeki

ponedeljek, 19. februarja 2018, ob 16. uri, bomo v jedilnici doma prisluhnili glasbeni skupini Marušeki iz Selnice ob Dravi. Z glasbo nas bodo popeljali v sedemdeseta leta in nam predstavili nekaj najbolj popularnih slovenskih in tujih popevk tistega časa. Med popularne glasbene zvrsti, ki smo jih poslušali na »starih« gramofonskih ploščah sodijo Disco, Dance, Rock, Punk, Funk itd., med popularnimi tujimi pevci so svoj pečat pustili The Doors, The Who, The Jackson 5, Marvin Gaye, Rod Stewart, Barry Manilow, Beatles, Elton John, Stevie Wonder, Abba, Queen ter  številni drugi, med domačimi izvajalci so nas med drugimi navduševali Stane Mancini, Rafko Irgolič, Jožica Svete, Nino Robič, Elda Viler, Marjana Deržaj, Bele vrane, Oto Pestner in še bi lahko naštevali. Verjamemo, da se bo nekaterih »polastila nostalgija«. Pridružite se nam.


Mini kino: Zavrh v štirih letnih časih

Tokrat nas bo filmska zgodba popeljala v čudovito in slikovito področje Slovenskih goric, v kraj, ki je povezan z vinogradniško tradicijo in imenom generala Rudolfa Maistra. Avtor in producent dokumentarnega filma z naslovom Zavrh v štirih letnih časih, je g. Janko Kramberger, prijatelj našega stanovalca g. Miroslava Krištofiča. G. Janko Kramberger že 45 let živi in dela v Liechtensteinu in za nekaj tednov v letu obišče svojo rodno domovino. G. Janko Kramberger je oplemenitil kraj Zavrh z obnovo stare hiše iz leta 1730, zgradil galerijo s stanovanjskimi prostori, ki jih je oblikoval v grajskem stilu, v pripravi je tudi liechtensteinska soba, ki jo namerava odpreti za javnost. Vse te in številne druge pomembne arhitekture in ljudske običaje si bomo ogledali v dopoldanskem mini kinu Doma pod gorco. Vabljeni.


Potujemo z besedo in sliko do Berlina in nazaj

Tokrat nas bodo člani Leo kluba v besedi in sliki popeljali v Berlin, glavno mesto Nemčije, ki je s 3,5 milijona prebivalcev največje mesto v državi in drugo največje v Evropski uniji. Mesto leži ob rekah Spree in Havel na SZ Nemčije. Danes je Berlin eno najpomembnejših kulturnih, političnih, gospodarskih in prometnih središč Evrope. Priljubljene znamenitosti, ki jih srečamo so slavna Brandenburška vrata, Reichstag - sedež nemškega parlamenta, utrip mesta začutimo na Alexanderplatzu in Potsdamer Platzu, najbolj znani mejni prehod Checkpoint Charlie v času razdeljenega Berlina, znamenito berlinsko katedralo in še bi lahko naštevali. Vse to si lahko ogledamo v eni uri. Greste tudi vi z nami na tako lepo in hitro popotovanje skozi Berlin? Pridružite se nam, v soboto, 24. februarja, ob 9.30 v jedilnici Doma pod gorco. Ne pozabimo, vozimo po omejitvah.


Praznovanje rojstnih dni rojenih v mesecu februarju

V torek, 27. februarja 2018, bomo v DOMU POD GORCO ob 9.30 praznovali rojstne dneve naših stanovalcev, ki so rojeni v tem zimskem mesecu. Februar so naši predniki imenovali svečan, saj naj bi bil to čas, ko so se povsod lesketale sveče. A najprej naj ne bi bil svečan, temveč sečan, saj je oznanjal čas, ko so naši predniki pozimi sekali drevje. Ne glede na letni čas ali na mesec v katerem smo rojeni, bo vsekakor veselo kot vedno. Privoščili si bomo kozarček, a le toliko, da je v veselje in užitek, privoščili si bomo tortico in kakšno zapeli ob spremljavi otroških glasov iz vrtca Studenci. Vse najboljše!


Ta dan, ko je zmaga, je res nekaj posebnega…

Stanovalka ga. Neža Burazer pravi, da je tombola v domu neka stalnica, ki jih povezuje in združuje. Ob zvokih glasbe, polni radovednosti in pričakovanja so vsak torek, ob 9.30 zbrani v športnem centru Doma pod gorco in čakajo, kdo bo srečen dobitnik prve nagrade. »Ko se številke mešajo, se v glavah rojijo misli o sreči, ki si jo želi vsak. Smo zelo tekmovalni. Tudi drugo in tretje mesto sta težko pričakovani«, pove ga. Burazer. Če so tudi VAS besede naše stanovalke ga. Neže spodbudile k temu dogodku, vas vabimo, da tudi VI postanete del TE sreče.


Vaje za mišično moč in vzdržljivost

»Naši stanovalci se zavedajo pomembnosti fizične aktivnosti, ki prispeva k temu, da tudi v starosti ostanejo vitalni in ohranijo gibalne ter funkcionalne sposobnosti na stopnji, ki jim omogoča učinkovito gibanje«, pove delovna terapevtka Jelena, ki jih bo v četrtek, 1. marca, ob 14. uri v športnem centru ponovno popeljala skozi vaje telesnih aktivnosti in izboljšanja gibalnih sposobnosti.  


Kuharska urica s stanovalci in svojci I. etaže

Dom za starostnike ni prostor, kjer se čas ustavi. Sicer imajo starejši manj interesov kot mlajše generacije, vendar so le-ti poglobljeni. Interesi se pokažejo na različnih področjih, ki jih nekateri odkrijejo šele v času upokojitve. V Domu pod gorco je na to temo veliko aktivnosti in druženj. Obstajajo pa tudi takšna, kjer gre za sodelovanje med stanovalci in svojci. Ali pa za zdravo mero tekmovalnosti? Tokrat se bodo stanovalci I. etaže družili s svojci na prvi letošnji kuharski urici. Pripravili bodo zavitek iz listnatega testa s šunko in krompirjem. Marsikatera roka hčere ali snahe bo pod budnim očesom mame ali tašče. Se še spominjate besed: » Sem te tako naučila?« Ja, veselo bo kot zmeraj, da o skrivnostnem glasbenem gostu sploh ne govorimo. Torej, vidimo se v torek, 6. marca 2018, ob 16. uri na I. etaži Doma pod gorco.


8. marec: Dan vseh žena

Dan žena, ki ga v približno 100 državah po svetu vsako leto praznujemo 8. marca, je mednarodni dan boja za žensko enakopravnost. Mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk in dan, ko svoje mame, sestre, punce, žene in ostale ženske, ki v naših življenjih igrajo pomembno vlogo, razveselimo z majhno pozornostjo. Volilna pravica, vodilni položaji v raznih institucijah, nastopanje na športnih dogodkih ali morda samo sprehod po ulici… Vse to se nam zdi normalno in logično, da počnejo ženske v »razvitem« svetu v sedanjosti. Pa je bilo vedno tako? In seveda tudi v tako imenovanem »razvitem svetu« ženske še vedno trpijo, so trpinčene, pretepane, manjvredne. Zato je še kako pomembno, da imamo mednarodni dan žena, ki vsako leto vsaj enkrat opozarja na tovrstne težave. V četrtek, 8. marca 2018, ob 10. uri vljudno vabljeni na tovrstni dogodek, ki ga bodo vsebinsko obogatili otroci iz vrtca in domski pevski zbor Gorca. Drage stanovalke, ta dan, je še posebej »vaš« dan.


Družabne igre nas povezujejo

V soboto, 10. marca, ob 9.30 se bodo stanovalci družili v jedilnici in doživeli še en aktiven dan. Ob različnih družabnih igrah bodo krepili kognitivne sposobnosti ter širili krog družbenih stikov. Če vas žene malce tekmovalnosti in zmagovalni duh, se nam pridružite. Seveda ste vabljeni tudi tisti, ki zagovarjate misel, da je važno sodelovati in ne zmagati. Vabljeni!


Kuharska urica s stanovalci in svojci II. etaže

Čas kuharskih veščin je tokrat namenjen stanovalcem in svojcem II. etaže na drugi kuharski urici Doma pod gorco. Prvo kuharsko druženje s stanovalci in svojci I. etaže je uspešno potekalo, kjer je »ščepec soli« dodal  tudi g. direktor s svojim kuharskimi znanjem. Bili je sproščeno, veselo, zato pričakujemo, da bo tudi tokrat tako. Pripravili bodo slasten zavitek z blitvo in skuto, se posladkali z dobro sladico in si privoščili obilo dobre volje. Torej, vidimo se v torek, 13. marca 2018, ob 16. uri na II. etaži Doma pod gorco.


Prvi spomladanski sprehod

Mesec marec je vselej zaznamovan s pomladjo. Vsi nestrpno hrepenimo po sončnih dnevih, prvih cvetlicah, znanilkah pomladi, težko pričakovanih sprehodih in kramljanju na klopcah v domskem parku. Vse se prebuja… Naši stanovalci bodo prvič zakorakali pomladi naproti v sredo, 14. marca 2018, od 10. ure naprej s sprehodom v bližnji okolica doma, ki ga skrajšamo oz. prilagodimo njihovim zmožnostim. Prijeten sprehod je lahko odlična priložnost za  spoznavanje dobre družbe. Vljudno vabljeni.


Vodena telovadba z Društvom Trepetlika

V četrtek, 15. marca 2018, ob 15. 30 organiziramo vodeno telovadbo z Društvom bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami Trepetlika pod strokovnim vodstvom fizioterapevta oziroma delovnega terapevta v jedilnici doma. Vabljeni.


Kuharska urica s stanovalci in svojci III. etaže

Niz kuharskih uric s stanovalci in svojci pod taktirko Suzane, Jelene in direktorja se tokrat nadaljuje na III. etaži Doma pod gorco. Poleg veselega druženja bodo pridne roke naših stanovalcev in svojcev ustvarjale že poznane jedi. Če te nastanejo pod kuhalnico naših kuharskih »mojstrov« je učinek še toliko boljši.  Torej, vidimo se v torek, 20. marca 2018, ob 16. uri na III. etaži Doma pod gorco.


Rez trdožive Stare trte, ki korenine poganja tudi v parku Doma pod gorco

Rez vinske trte spada med prva zimsko - pomladna ročna dela v naših vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. Z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kvaliteto grozdja in vina, ki ga želimo pridelati.To tradicionalno spomladansko opravilo bomo opravili tudi v Domu pod gorco, kjer gojimo potomko Stare trte, ki je zaščitena kot naravni spomenik in vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Obrezal jo bo mestni viničar, prijatelj Doma pod gorco, g. Stane Kocutar ob spremljavi pesmi otrok iz vrtca Studenci. Vabljeni v sredo, 21. marca 2018, ob 10. uri v park Doma pod gorco.


Izdelava butare velikanke ob nastopu folklorne skupine Vinka Koržeta in Veselih Polank

Cvetna nedelja, imenovana tudi kot oljčna nedelja, je krščanski praznik v spomin Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem. Tradicija izdelovanja butaric oziroma v šope povezano zelenje se je ohranilo vse do danes. Slovenija je pri tem nekaj izjemnega, saj zaradi kulturne in geografske pestrosti na tako majhnem prostoru najdemo različne vrste, tako po izgledu, sestavi kot tudi po imenu. Če ob tem pomislimo še na relativno majhen slovenski prostor in na dejstvo, da ponekod že leta izdelujejo največje butare na svetu, smo v Evropi resnično nekaj posebnega. Nekaj posebnega smo tudi v Domu pod gorco, saj izdelamo, če ne največjo pa za nas najlepšo butaro naokoli. Pridružili se nam bodo še veseli in poskočni plesalci folklorne skupine Vinka Koržeta in Vesele Polanke iz Prosvetnega društva Cirkovce. Vabljeni v petek, 23. marca 2018, ob 9.30 v jedilnico Doma pod gorco. Več glav več ve, več rok pa več zmore!


Kuharska urica s stanovalci in svojci enote Spominčica

V torek, 27. marca 2018, od 16. ure dalje poteka zadnji niz kuharskih uric s stanovalci in svojci Doma pod gorco. Tokrat bodo kuhali, pekli, se zabavali in tudi kakšno zapeli stanovalci in svojci enote Spominčica. Skozi ves mesec marec smo v Domu pod gorco v različnih gospodinjskih skupnosti kreirali in izkazovali svoje kuharske veščine. Za izvedbo kuharskih uric so poskrbeli v službi rehabilitacije in animacije v sodelovanju z zaposlenimi po posameznih enotah. V svojo družbo so zmeraj povabili tudi direktorja družbe, g. Gregorja Žigona, ki ga naši stanovalci vedno z veseljem sprejmejo. Seveda pa brez vas, dragi stanovalci in svojci ne gre, ki ste prispevali svoj čas, pripravljenost in strpnost ter ljubezen do najbližjih. Hvala, da lahko z vašo pomočjo obogatimo vsakdanjik naših stanovalcev.


Spomladansko čiščenje okolice Doma pod gorco

Zima se je poslovila, prihajajo pa vedno toplejši dnevi, ko bomo začeli s prvimi spomladanskimi opravili v naravi. Čas je, da v lopi poiščemo lopate in motike ter orodje za sajenje, saj bodo tla že dovolj topla, čeprav letos zima kar ne neha kazati svojih zob. Prvo spomladansko čiščenje bomo opravili tudi v okolici Doma pod gorco, kjer bodo poleg zaposlenih in stanovalcev rokave zavihali tudi prostovoljci Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Poskrbeli bomo za negovanje vseh travnatih površin in grmovnic, generalno čiščenje okolice, ureditev atrija, zeliščnega vrta in še marsikaj.
Če se nam boste pridružili v četrtek, 29. marca od 10. ure dalje, vas bomo veseli, saj poznate tisti pregovor, kdor ne naredi nič za druge, ne naredi nič zase.  


Barvanje velikonočnih pirhov

V petek, 30. marca 2018, ob 9.30 bomo v sklopu aktivnosti po nadstropjih in praznovanja Velike noči, barvali velikonočne pirhe. Jajca so univerzalni simbol plodnosti, novega življenja in seveda najbolj značilen simbol velikonočnih praznikov. Za barvanje pirhov ne potrebujemo umetnih barvil. Če želite poskusiti nekaj novega, ali pa ste naveličani vedno istih načinov barvanja velikonočnih jajčk, se lahko letos lotite barvanja pirhov s pomočjo sestavin, ki jih najdete v kuhinji ali na vrtu. Naravna barvasta živila, kot so začimbe, borovnice in paprika, lahko služijo kot fantastično alternativa za dekoracijo. Nam je zamisel všeč! Pa vam? Pustite kreativnosti prosto pot in letos ustvarite pirhe, ki vam jih bodo vsi zavidali.

Blagoslov velikonočnih jedi

V soboto, 31. marca 2018, bo ob 10. uri v jedilnici doma potekal blagoslov velikonočnih jedi, zadnja izmed praznovanj Velike noči v našem DOMU POD GORCO. Po kuhanju, peki in barvanju pirhov sledi blagoslov oziroma »žegen« velikonočnih jedi, ki jih naložimo v košaro, včasih pa so z njimi napolnili jerbas. Pokrili naj bi jih z lepo izvezenim belim prtičem, pojedli pa šele v nedeljo pri zajtrku, ko se vnemo od maše. Zajtrk pa naj bi bil slovesen in počasen, jedli naj bi s spoštovanjem in hvaležnostjo – tako zato, ker gre za največji krščanski praznik, kot tudi iz povsem praktičnega razloga: ker je po postu težka, obilna in tudi mastna hrana precejšen napor za naš želodec. Med vsemi jedmi se v Svetem pismu najpogosteje pojavlja kruh, ki predstavlja življenje, potica oziroma pogača, ki mora biti okrogle oblike, spominja na Jezusovo trnovo krono, meso predstavlja Jezusovo telo, hren pa zaradi svoje oblike predstavlja žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ. Živilo, za katerega pogosto ne vemo, da spada med velikonočne jedi, je pomaranča. Ta predstavlja pijačo, ki so jo ponudili umirajočemu Kristusu. Rdeče obarvane pirhe poznamo predvsem kot simbol krvi, ki jo je Jezus prelil za nas, predstavlja pa tudi vstajenje.Poleg simboličnih živil, značilnih za vso Slovenijo, so posamezne pokrajine razvile tudi svoje značilne velikonočne jedi. Tako je za področje Primorske in Istre značilna pinca, to je sladek kruh, drugje v tem času nesejo k »žegnu« nadevani želodec, v testu pečeno gnjat … Vabljeni na blagoslov velikonočnih jedi skupaj s svojimi svojci.


Igrajmo bridže

Za bridge bi lahko dejali, da je tekmovalen šport, kjer igra ni brez strasti in marsikdo se na partnerja silno razjezi. Spet drugi povedo, da o bridžu kroži predsodek, da je to igra stark, ki jedo piškote, nekateri pa so ga začeli igrati, da bodo imeli na stara leta kaj početi. Naši igralci bridža se srečujejo ob istem času na istem prostoru vsak torek in sicer od 10.15 dalje v športnem centru Doma pod gorco. Kljub tekmovalnosti in strasti v igri, so še zmeraj prijatelji. Tudi tokrat bo tako. Vabljeni!


Druženje s prostovoljci Zavarovalnice Sava

Skoraj tradicionalno nas že vsako leto v okviru prostovoljske akcije Dneva za spremembe obišče 40 prostovoljcev iz Zavarovalnice Sava,  ki bo v Domu pod gorco potekala  v petek, 6. aprila 2018, od 9. ure dalje. Dogodek je medgeneracijsko obarvan, saj poteka povezovanje prostovoljcev z ljudmi, ki prostovoljsko pomoč potrebujejo. Poskrbeli bomo, da bomo soustvarili mnogo povezovalnih aktivnosti od sprehoda v bližnji okolici Doma do kreativnosti po etažah. S stanovalci bodo igrali miselne igre, kviz, pekli pecivo, brali nepomičnim stanovalcem po sobah, kreativno ustvarjali… Vabljeni, če želite za en dan postati prostovoljec/ka. Na ta dan se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak se lotevamo konkretnih dejanj, s katerimi izboljšujemo življenje v svojem okolju in v širši družbi.


Etno caffe – Burek, čevapčiči in še kaj

Pot nas bo tokrat vodila v čudovito deželo v osrčju Balkana, razpeto med vzhodom in zahodom, med verami in kulturami, s posebnim smislom za humor, brezmejno odprtostjo ljudi, samoironijo, ustvarjalnostjo in umetniškim nabojem. Ime Bosna izhaja iz indoevropske besede bosana, ki pomeni voda. Bosno krasijo številne reke, jezera in slapovi. Znana pa je tudi predvsem po svoji kulinariki. Bosanska kuhinja je mešanica zahodnih in vzhodnih vplivov. Bosanska kuhinja je zelo podobna turški, grški in ostalim, ki so spadale v Otomansko državo. Vladavina Avstrije pa je pozneje prinesla še vplive iz srednje Evrope. Znana je po uporabi številnih začimb v zmernih količinah. Značilna zelenjava je krompir, paradižnik, čebula, česen, poper, kumare, buče, korenje, zelje, gobe, špinača, fižol in paprika, poleg te pa še mleko, slive in kisla smetana imenovana pavlaka. Značilne mesne jedi vsebujejo svinjino, govedino in jagnjetino. Lokalne specialitete so: čevapčiči, burek, dolma, sarma, pilaf, golaž, ajvar in številne slaščice, značilne za turški svet. Dopoldne ob 9.30 bomo spoznavali jedi bosanske kuhinje. V kuhinji športnega centra nas bo tokrat gostila naša sodelavka Sedina s pripravo bureka. Popolne bo glasbeno obarvano, navduševali nas bodo mladi plesalci Bosanki Dijamant s poskočnimi ritmi bosanske folklore, ki ohranjajo in negujejo bošnjaško tradicijo v Mariboru. Vabljeni. 


Zdrav duh v zdravem telesu

Grški rek »zdrav duh v zdravem telesu« (mens sana in corpore sano), govori, da je telesna aktivnost pomembna tudi za človekovega duha. Pomembno je skrbeti za svoje telo, saj je tudi to del nas. Dobro je počutiti se domače in odlično v svojem telesu, ga sprejemati takega kot je, saj nam bo tako še dolgo služilo in na tak način bomo lahko še več dosegli in bili srečnejši. Privoščite si dobro in zdravo hrano. Tako, ki vas podpira pri delovanju in aktivnosti ter vas ne utruja in črpa energijo iz vas. Raje manj in bolj okusno kot več in brez okusa. Skrbite zase. Poskrbite za aktivnost. Lahko je to samo sprehod po okolici, hoja po stopnicah namesto dvigala, tek, ples, joga, … karkoli kar vas bo osrečilo in vam dalo občutek, da živite. V sklopu projekta se vidimo v soboto, 7. aprila 2018, ob 9. ure dalje, kjer sem bomo srečali z zdravo hrano in pripravo zelenjavnih napitkov in namazov, izvajali miselne igre…Obiskala nas bo ga. Vesno Delfinko z njenimi gongi, ko neslišno postane slišno...in zvočno potovanje po globinah našega obstoja se lahko začne...Veliko vsega in zanimivega. Vabljeni.


Otvoritev likovne razstave in nastop najmlajših

ponedeljek, 9. aprila 2018, bo ob 10. uri v športnem centru potekala otvoritev likovne razstave, ko bo prostoru svoj umetniški pridih dodala avtorica Zlatka Albreht. Razstavo bodo s svojim nastopom in otroško razigranostjo dopolnili otroci iz Vrtca Studenci. Številna likovna dela, ki so jih ustvarjali likovniki v okviru naših druženj krasijo naš DOM POD GORCO. Vabljeni.


Dramsko literarna sekcija Vedrina

V sredo, 11. aprila 2018, bomo skupaj zLiterarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci - Maribor, ki že več let deluje na Studencih, zavezani literarnim delom Ivana Cankarja. Člani Vedrine so naši prijatelji in nas obiščejo, ko imamo v DOMU POD GORCO dan slovenske besede. Tokrat nas bodo razveselili z deli in besedami Ivana Cankarja, ki so ga knjige spremljale in bile njegova usoda v vseh obdobjih njegovega življenja.


Čajanka »Sončev cvet«

Ga. Metka Cesar nam bo s svojim obiskom naredila lep uvod v pomladni čas. Kot sama pravi že kar nekaj časa proučuje zdravilne rastline, njihov uporabnost, jih nabira in uporablja za čajne mešanice, mazila ali tinkture. Je članica Zeliščarskega društva Maribor, Zeliščarskega društva Hermelika iz Slovenske Bistrice in članica Zeliščarjev in gobarjev, kjer se izobražuje in si med drugim med seboj izmenjujejo svoje znanje in izkušnje. Če želite tudi vi uživati v vonjanju in  okušanju zelišč in čajev, se nam pridružite v četrtek, 12. aprila 2018, od 16. ure dalje v jedilnici Doma pod gorco na prvi pomladanski čajanki »Sončev cvet«. Vabljeni. 


Pesmi, ki pogrejejo dušo in srce

V torek, 17. aprila 2018, ob 16.00 uri bo v jedilnici DOMA POD GORCO, nastopil Mešani pevski zbor LIPE, pevci iz Limbuša in Peker. Od tod tudi ime LIPE, LI za Limbuš in PE za Pekre. Kot vedno smo veseli nastopov slovenskih zborovskih pevcev, ko je v nastop vpetih toliko ljudskih pesmi, tistih domačih, ki pogrejejo srce in dušo. Ob poslušanju petja, bomo storili nekaj zase, saj vsaka mojstrovina osupljuje in navdušuje tako poslušalce kot ustvarjalce. Vabljeni.


Z Jurčkom po »totem« Mariboru

Kljub številnim aktivnostim je vsak premik iz »cone udobja« Doma, za stanovalce in zaposlene posebno doživetje. Enkrat na leto se nam pridruži Jurček, to je tisti vlakec Jurček, ki nas popelje po nam tako ljubem Mariboru. Kot vedno je vstopna postaja pred Domom pod gorco, pot nas bo vodila po Starem mostu čez mogočno in neumorno reko Dravo, po znamenitih mestnih ulicah in arhitekturno izpopolnjenih trgih do »festivalskega« Lenta, kjer se bomo ustavili pred pročeljem vinoteke Hiše Stare trte, ki je prava zakladnica mariborskega vinorodnega okoliša in znamenita turistična točka številnih obiskovalcev. Storili bi greh, če ene izmed njihovih žlahtnih kapljic ne bi poskusili tudi sami. Kadar smo na »terenu« smo razigrani in opazni, saj se dobra volja vrti okrog nas. 


Z zdravo prehrano v pozna leta

Za zdravo življenje je potreben svež zrak, sprostitev, rekreacija in zdrava hrana. Če hočemo biti čili in zdravi tudi v pozni starosti moramo jesti zdravo hrano, v primerni količini in sestavi. Ker si jo izbiramo sami, si bomo tokrat pripravili sezonsko jed in sicer regratovo solato s krompirjem. V sodelovanju s stanovalci nam bo jo tokrat pripravila naša kuharica Majda. Navadni regrat je dobro znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo (menda preprečuje tudi staranje). Regrat ni samo okusna, ampak tudi izjemno zdrava popestritev jedilnika. Njegove okusne liste lahko postrežemo surove kot solato ali pa kuhane kot zanimiv dodatek v toplih jedeh. Njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Tradicionalno ga uporabljajo še pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča. Dobro regratovo solato bomo okušali v četrtek, 19. aprila 2018, od 9.30 v kuharskem kotičku športnega centra. Dober tek.


Zanimive "Poti obrti" - Pokrajinski muzej Maribor

ponedeljek, 23. aprila 2018, bo v našem DOMU POD GORCO ponovno predavanje o zeli zanimivi temi. V okviru Pokrajinskega muzeja Maribor je potekal projekt »Poti obrti«. Projekt ohranja materialno in živo dediščino različnih mestnih obrti ter širi vedenje o njih. Maribor je v srednjem veku kot mestno naselje bil trgovsko obrtno mesto. Izstopajoči obrti sta bili usnjarstvo in mlinarstvo, najpomembnejša gospodarska panoga mariborskih meščanov pa trgovina z vinom. S pomočjo Habsburžanov kot mestnih gospodov si je Maribor pridobil monopol v trgovini z vinom v boju s sosednjim Ptujem. Dosegel je privilegij prepovedi skladiščenja tujega blaga v polmeru 30 km od mesta, tudi splavarji so smeli raztovarjati blago samo v mariborskem pristanu, obrtniki v polmeru 7,5 km niso imeli konkurence. V Mariboru je v srednjem veku delovalo 16 cehov. Marsikateri današnji obrtnik v mestu nadaljuje tradicijo svojih prednikov. Vabljeni, 23. aprila 2018, ob 14. uri v jedilnico DOMA POD GORCO.  


Rojeni v aprilu so večno mladostni

V torek, 24. aprila 2018, bomo v DOMU POD GORCO ob 9.30 praznovali rojstne dneve naših stanovalcev, ki so rojeni v mesecu aprilu. April ima energijo vsega novega, pomladi, v njem je zelena barva najlepša, lepo pa ga opiše tudi njegovo staroslovensko ime: mali traven. Energija malega travna simbolizira vstop v blagostanje, plodnost, upanje in nesmrtnost ter velja za prinašalca mladosti. V namen energije si bomo privoščili kozarček, a le toliko, da je v veselje in užitek, privoščili si bomo tortico in kakšno zapeli ob spremljavi otroških glasov iz vrtca StudenciVse najboljše, dragi stanovalci.


Česar ne smete zamuditi v Londonu…

Naši prijatelji iz Leo kluba nas bodo tokrat popeljali v nekoliko oddaljen London, prestolnico Anglije ter Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ki je eno najbolj živahnih mest na svetu. Velemesto ob reki Temzi je eno od najpomembnejših poslovnih, kulturnih, izobraževalnih in turističnih središč na svetu, ob tem pa nosi še naziv modne prestolnice in pomeni nebesa za tiste, ki jim nakupovanje pomeni pomemben del potovanja. Top znamenitosti, ki si jih po svojem potepanju po Londonu ne smete pozabiti ogledati so Parlament, Elizabetin stolp (96 metrov), ki stoji na severnem delu mogočne zgradbe in je bolj znan pod imenom Big Ben,Panoramsko kolo stoji nasproti Parlamenta, z vrha 135 metrov visoko vidite do 40 kilometrov daleč – vse do gradu Windsor. Buckinghamska palača je uradna kraljičina rezidenca in domovanje britanske kraljeve družine, legendarni dvižni most, ki povezuje bregova Temze, mogočna 111 metro visoka katedrala, njena kupola pa je med najvišjimi na svetu. V Londonu so čudoviti parki, vrveči trgi, znamenita gledališča in svetovno pomembni muzeji.

"Vstopna postaja" za obisk Londona je 28. april 2018, ob 9.30 v jedilnici Doma pod gorco, kjer nas čakata Katja in Luka z zanimivimi vsebinami Londona. Muhasto vreme odpade, tokrat sonce sije samo za nas.  Vabljeni!


Prvomajska budnica

Tudi letos bomo praznik dela počastili s prvomajsko budnico. V praznik dela nas bo prebujala Godba Ruše z mažoretkami. Mednarodni praznik dela, ki ga pri nas praznujemo na prvi maj je državni praznik ter dela prost dan. Povezujemo ga z začetkom pomladi kot tudi s praznovanjem delavcev. Na predvečer 1. maja pa bo spet zagorelo veliko kresov. Čeprav se kresovanje pred 1. majem sedaj povezuje predvsem s praznikom dela, ima kresovanje drugačne korenine. Če želite prisluhniti pravi budnici, se nam pridružite v torek, 1. maja 2018 pred DOMOM POD GORCO.


Terapija s psi

Zavod za terapijo s pomočjo psov PET želi pomagati otrokom, mladini, starostnikom in invalidnim osebam ter vsem, ki se v življenju srečujejo s kakršnokoli omejitvijo ali posebno potrebno v življenju.Tako je zapisano na njihovi spletni strani. Besede, ki držijo, saj jih pogosto srečujemo tudi v DOMU POD GORCO. Ponovno nas bosta obiskali ga. Darja na enoti Spominčica in ga. Nataša v športnem centru v četrtek, 3. maja, 2018, ob 13.30 in 15.30. S svojim programom omogočajo kakovostno preživljanje aktivnega in prostega časa tudi našim stanovalcem. Vabljeni.


Oblačila v duhu velikih izzivov

Ponovno vas bomo razveselili s predavanjem, ki bo tokrat zanimivo predvsem za ženske. Seveda, se tudi moškega občinstva ne bomo branili. Obiskal nas bo mag. Oskar Habjanič, ki nas bo popeljal v čas oblačil (oblačila za prosti čas) v duhu velikih izumov 19. stoletja. Ali veste, katero oblačilo je predstavljajo največji izum 19. stoletja? Ja, tiste modre hlače, katerega blago je bilo navadno pobarvano z indigo. Leta 1837 so bile izdelane prve kavbojke iz modrega jeansa. Sprva oblačilo za delavce, kasneje so jih nosili kopalci zlata, kavboji. Danes pa je jeans prisoten po vsem svetu. Verjamem, da smo v vas prebudili radovednost. Vidimo se v ponedeljek, 7. maja 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO. Kateri kos oblačila pa za vas predstavlja največji izum?


Sprehod in sveži zrak...

Narava se prebuja in pride čas, ko si želimo več časa preživeti zunaj na prostem, se nadihati svežega zraka, se sprehoditi ter poskrbeti za boljše počutje in okrepiti svoje telo. Včasih si želimo nabrati le nekaj živobarvnega poljskega cvetja in opazovati raznobarvne metulje in čebele, ki pridno letajo s cveta na cvet in nabirajo sladek med. Za vse to bomo poskrbeli v sredo, 9. maja, od 9.30 ure in se sprehodili po lepi, bližnji okolici DOMA POD GORCO. Pridružite se nam, kajti z nami je zmeraj lepo.


Kuharska urica z Majdo

V četrtek, 10. maja 2018, bomo od 9.30 do 10.30 spet izpostavili zgodbe naših kuharjev, ki s svojim prizadevanjem, znanjem in kuharsko domišljijo sestavljajo okuse. Tokrat je ponovno z vami in z nami kuharica Majda. Kaj nam bo pripravila tokrat? Pustimo se presenetiti. S ciljem druženja, deljenja izkušenj in pozitivne energije se bo vrtela okrog štedilnika in vaše mize. Vabljeni.


Eko igra nas združuje

”Domišljija je pomembnejša od znanja” – Albert Einstein

Z domišljijo se rojevajo nove ideje, kreativno rešujejo problemi, razvija se ustvarjalno mišljenje. Vse to so spretnosti, ki so pomembne za otrokov šolski uspeh in pomoč za razvoj naklonjenosti do vseživljenjskega učenja. V sklopu projekta Zaigrajmo skupaj, eko igra nas združuje, se bomo družili s podjetjem Snago in otroki mariborskih vrtcev ( Vrtec Borisa Pečeta, enota Tomšičeva, Vrtec Kamnica, Vrtec Bresternica, Vrtec Studenci) pri ustvarjanju in igri iz odpadnega materiala. Hkrati bodo naši mali »možgančki« ugotavljali kaj vse lahko počnemo z njim. Seveda pa jim bodo v veliko pomoč tudi predlogi in ideje naših stanovalcev. Jedilnica bo polna otroških ustvarjalnih idej in nalezljivega nasmeha v torek, 15. maja 2018 ob 9.45. Vabljeni v našo družbo.


Parada učenja – »Z učenjem do zdravja«

Osrednja prireditev Tedna vseživljenjskega učenja 2018 bo v sredo, 16. maja 2018, od 10. do 14.30 v Vetrinjskem dvoru, kjer vas pričakujejo aktivne stojnice različnih ustanov, društev, šol, različne delavnice in predavanja na temo zdravja, nastopi in predstavitve učečih se skupin na odru, telovadba, plesna animacija, degustacije, aktivnosti za otroke. Strokovni del Parade učenja je predavanje Rajka Škariča z naslovom Skrivnost je v odnosu. Med pevci bo nastopil tudi pevski zbor Doma pod gorco. Veliko se bo dogajalo in prav gotovo bo nekaj tudi za »tebe«. »Obiščite Parado učenja in doživite utrip vseživljenjskega učenja!« 


Vratolomna vožnja do Moskve in Pariza

Pot bo prijetna a naporna. V tako kratkem času se bomo podali, v besedi in sliki, do znamenite ruske prestolnice, se obrnili proti vzhodu in pristali v mestu ljubezni, Parizu. Dve magični prestolnici, ki očarata vsaka na svoj način. Prava paša za oči je Cerkev Vasilija Blaženega, ki stoji na južni strani Rdečega trga in je najbolj znana mojstrovina ruske arhitekture. Ko jo prvič vidiš, imaš občutek, kot da si v kaki pravljici ali pa v Disneylandu. Rdeči trg, ki se nahaja zraven katedrale, je najslavnejši in hkrati osrednji trg v Moskvi. Od leta 1991 je uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine.Veliko obiskovalcev mesta si želi videti moskovski Kremelj (trdnjavo), ki je rezidenca trenutnega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ne daleč stran od Kremlja, ob reki Moskvi, se nahaja največja pravoslavna katedrala Kristusa Odrešenika. Je najvišja pravoslavna cerkev na svetu, ki v višino meri 103 metre in po nekaterih ocenah sprejme več kot 5000 vernikov. Moskva se prav tako ponaša z eno najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu.

Na drugi strani pa mesto Pariz, kjer lahko uživajo pohajkovalci in sladokusci, pa tudi mojstri življenja, ljubitelji velike umetnosti ter nepoboljšljivi romantiki. Pariz je mesto, ki nikoli ne izgubi svojega šarma. Mnoge čudovite stavbe, Sveta kapela, Louvre, univerza Sorbona in katedrala Notre-Dame dajejo mestu svoj pridih. Louvre je eden najpomembnejših muzejev na svetu, katedrala Notre-Dame je ena najpomembnejših zapuščin gotske arhitekture, Eifflov stolp je s svojimi 320 metri veljal za najvišjo stavbo, spektakularna bela silhueta bazilike Sacre-Coeur bdi nad Parizom, Napoleonov slavolok, ki slavi zmage v bitkah, ponosno stoji na vrhu Elizejskih poljan.

Tako hitro bomo drveli kot je vožnja s podzemno železnico v Moskvi, ki velja za najlepši metro na svetu. Hitro, vendar varno. Bi se nam tudi vi pridružili pri tej vratolomni hitrosti skozi prestolnici? Vabljeni, v soboto, 19. maja 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO z našimi prijatelji iz Leo kluba Maribor


Nastop Ljudskih pevcev UP DU Selnica ob Dravi

V ponedeljek, 21. maja 2018, bomo v DOMU POD GORCO ob 16. uri priredili glasbeni nastop Ljudskih pevcev in godcev UP iz DU Selnica ob Dravi. Ljudska pesem zaradi spremenjenega načina življenja ne najde več svojega pravega mesta med ljudmi, zato se počasi umika. Kljub temu pa še ostajajo posamezniki, ki jim je v veselje in navdih, da v teh modernih časih uspejo, da ljudska pesem ne utone v pozabo. Med njimi so tudi člani Ljudskih pevcev UP DU Selnica ob Dravi, ki ohranjajo in odpirajo vrata še živemu izročilu ljudske pesmi. Ob vsem tem pa še vedno velja osnovno pravilo: petje in igranje ljudskih pesmi in viž zaradi lastnega veselja in zadoščenja. Vabljeni.


Juhuhu…izlet je tu…

V torek, 22. maja 2018, se stanovalci Doma pod gorco in oskrbovanih stanovanj odpravljamo na izlet v živalski vrt SikaluZOO. Nahaja se v kraju Boračevo, v občini Radenci, kjer so obdani s prelepim gozdom, ki se razprostira vse do reke Mure, drugi konec pa obdajajo vinorodni griči. Zakaj obisk živalskega vrta? Smo prepričani, da nas živali sproščajo, umirjajo in spravljajo v veselje. Da so naši sopotniki v osamljenosti, lahko pa so tudi pomočniki pri aktivnostih in različnih terapijah. Ogledali si bomo številne živali, ki se gibljejo na površini 2,7 ha. Živali lahko opazujemo, božamo, hranimo, fotografiramo, ponujajo tudi jahanje in ali nas naučijo osnov jahanja. Po obisku živalskega vrta, se bomo po razgibanih Slovenskih goricah odpravili do domačije Firbas v Cogetincih, kjer nas bodo na mizi razvajali z okusi, ki jih daje narava. Pričakali nas bodo gospodinja Marjana, gospodar Alojz ter sinova Dejan in Bojan. V sproščenem vzdušju in s pozitivnimi vtisi se bomo počasi vrnili v Dom pod gorco, saj bomo godni za zasluženi popoldanski počitek. 


Mestni piknik v družbi najboljših, v družbi domačih...

Po lanski uspešni zgodbi, se bomo tudi letos družili v Mestnem parku, na mestnem pikniku. Del te zgodbe smo tudi stanovalci in zaposleni DOMA POD GORCO. V prijetnem ambientu parka se bomo v nedeljo, 27. maja 2018, od 10.30 dalje družili s številnimi Mariborčani, ki si bodo privoščili pravi piknik z dobrotami iz prave piknik košarice. Organizatorji tudi letos obljubljajo številne domače dobrote, ki izhajajo iz lokalnega okolja. Na enem mestu bodo zbrani lokalni pridelovalci, pri katerih bomo lahko poskusili in kupili dobrote, ki izhajajo iz lokalnega okolja. Osvežili se bomo z naravnimi domačimi pijačami ter si ogledali sejem lokalnih pridelovalcev in kmetij. Ker pa je narava pravi prostor za delavnice in aktivnosti, tudi teh ne bo manjkalo. Pridite tudi vi v DRUŽBO NAJBOLJŠIH, V DRUŽBO DOMAČIH


Prvi piknik za stanovalce in svojce – skok v poletje

Poletje se neizbežno približuje, z njim pa tudi druženje na prostem. Družili se bomo na pikniku za stanovalce in svojce v ponedeljek, 28. maja, ob 10. uri pred vhodom Doma pod gorco. Okušali bomo specialitete z žara, ki si jih običajno predstavljamo pod besedo piknik, veliko zelenjave in sadja ter uživali v odlični družbi zaposlenih Doma pod gorco. Prijetno vzdušje bomo ustvarili  z dobro glasbo in plesnimi koraki. Še to, sporočili so, da bo tudi za vreme poskrbljeno. Vabljeni v družbo prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi.


Rojeni maja najbolj »srečni«

torek, 29. maja 2018, bomo v DOMU POD GORCO, ob 9.30 praznovali rojstne dneve naših stanovalcev, ki so rojeni v mesecu maju. Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo nekateri v življenju več ali manj sreče? Ti ljudje niso nujno srečnejši, ampak zdi se, kot da jim je sreča bolj naklonjena kot drugim. Znanstveniki so našli zelo močno povezavo med mesecem rojstva in srečo v življenju, najvišja točka je bila maja, najnižja pa oktobra. Sicer pa so to samo ideje, v bistvu si srečo kroji vsak sam po svojih načelih in vrednotah. Vsakdo izmed nas je lahko snovalec svojega življenja. Pomembno je, da smo srečni, vsak na svoj način. Srečni bodo tudi naši stanovalci v družbi najmlajših iz Vrtca Studenci v petju in plesu. Vse najboljše tudi vam, rojenim v mesecu maju.


S katerimi sladolednimi okusi pa se boste vi razvajali to poletje?

S prvim junijem se začenja meteorološko poletje, ki se že kaže v svoji pravi podobi. Ta dan bomo pozdravili na prav poseben način. Petek, 1. junija 2018, bomo namenili dnevu sladoleda v Domu pod gorco, ki nas bo navduševal z najrazličnejšimi okusi tega poletja. Ne oklevajte, poskusite in zakorakajte v svet pustolovščin tudi vi, v petek, 1. junija 2018, od 9.30 z okusi sladoleda Kavarnice Pod gorco.  


3,2,1…. »Dan odprtih vrat« DOMA POD GORCO

Vznemirjanje in navdušenje nas prevzema ob ponovnem dogodku leta, Dnevu odprtih vrat v DOMU POD GORCO, ki bo 16. junija 2018, od 9. ure dalje v vsakem vremenu.  Druženje z našimi prijatelji, ki nas bodo tudi tokrat navdušili s svojimi kulinaričnimi dobrotami in to ponovno v duhu humanitarnosti. Srčnost naših udeležencev v tekmovanju  »kuharskega piskra« bo pripomogla k strumnemu koraku »našega« Marka, za katerega vsi skupaj verjamemo, da bo po operaciji shodil brez opornic.  Druženje z našimi prijatelji vinsko kulinarične tržnice s predstavitvijo domačih dobrot, obrtmi in degustacijo vin, druženje z otroki  v zabaviščnem delu, druženje z našimi posebnimi gosti, Marcosom Tavaresom, Otom Pestnerjem, Vinkom Šimekom in navsezadnje z nami, dragi prijatelji in obiskovalci, s stanovalci in zaposlenimi DOMA POD GORCO. Z vsakim letom naredimo več, nikoli pa ne obljubimo, česar ne storimo. Tudi letos brez vas ne gre. ČE PRIDETE ŠE VI, BOMO VSI.

Image title


Harmonija okusov… z Majdo...

V četrtek, 21. junija 2018, bomo od 9.30 do 10.30 v kuhinjskem kotičku športnega centra ponovno izpostavili zgodbo naše kuharice Majde. Kakšno harmonijo okusov nam bo pripravila tokrat? Pravi, da so darovi iz narave  pomemben vir prehranske verige. Naj prišepnemo, da govorimo o gozdnem sadežu, ki ima rjavi klobuk, ozke belkaste trose ter močan zajeten bet. Njegovo meso nikoli ne potemni, raste pa vse od poletja pa do pozne jeseni. Drugi gozdni sadež je oranžno - rumene barve, s podolžnimi trosi, ki se staplajajo s klobukom. Meso je vlaknasto in čvrsto ter lepo diši, obogateno z vitamini skupine A. Ste prepoznali naše najbolj užitne gobe? Govorimo o jurčkih in lisičkah. Gobe so že od nekdaj zelo cenjeno živilo, Majda pa bo dodala še domače široke rezance. Okusno. Pa dober tek.


Kulinarična doživetja

Vrhunski kuharji poznajo rek, da je v kuhinji moč združiti vse: umetnost, glasbo in dobro hrano. Vse troje bomo združili tudi mi, in sicer v ponedeljek, 9. julija 2018, od 9.30, ko se bomo zbrali na enoti Spominčica in si vrnili veselje do kuhanja. Kulinarična delavnica je namenjena stanovalcem, ki se ob kuhanju  želijo dobro družiti, spoznavati recepte, izbrane jedi pripraviti in jih tudi z veseljem zaužiti.

Kaj prinesti s seboj? Obilo dobre volje, vse ostalo, kaj boste potrebovali vas čaka pripravljeno.


Pozabljeni plesni koraki

Ples je prisoten ob vseh večjih življenjskih prelomnicah, saj z njim izražamo veselje, radost, praznovanje. Vse to pa je povezano s človekovo osnovno željo po druženju. Obudili bomo že pozabljene plesne korake, vse od klasike, standardnih plesov pa do zabavnih, zato pustite, da vas zapelje ritem dobre glasbe in se prepustite jeziku, ki druži ves svet in vse ljudi. Ritmu plesnih korakov se bomo prepustili v četrtek, 12. julija 2018, od 15.30 dalje v jedilnici DOMA POD GORCO. Naj bo vsak korak malce drugačen in po svoje, v veselje in užitek.


Simfonija sladolednih okusov

Se strinjate, da je še ne dolgo tega, ulični sladoled pomenil enega najboljših priboljškov? Danes mu zagotovo dela konkurenco vrsta drugih dobrot, res pa je, da sprehodi in druženja ob sladoledu še vedno ostajajo zanimivi dogodki poletnih dni. Ste bolj vanilija ali čokolada ali ste za drzno simfonijo sladolednih okusov? 

Pridružite se nam v petek, 13. julija 2018, ob 10. uri na naši »mali terasi« kavarnice Pod gorco.  


Preizkusimo svojo »bazo znanja«

V ponedeljek, 16. julija 2018, bomo razgibali naše sive celice s splošnim kvizom poznavanja vsakdanjega življenja, ki se bo odvijal od 9.30 do 10.30 v domski jedilnici. Stanovalci vseh gospodinjskih skupnosti bodo med seboj tekmovali in se seveda, predvsem, zabavali. Verjemite, tudi malce tekmovalnosti in zmagovalnega duha ne bo manjkalo. Znova bo zanimivo!


Sprehod – stik z naravo

Za letošnje poletje bi lahko rekli, da je nekoliko »bolj spodobno« za starejše prebivalstvo. Povprečne temperature omogočajo, da se tudi v DOMU POD GORCO ob takšnih vremenskih razmerah večkrat odpravimo na sprehod. Naša okolica je čudovita in mirna, domski park pa dobiva vedno več sence s čudovitimi krošnjami dreves. Naši sprehodi so prilagojeni potrebam naših stanovalcev. Tisti, ki smo bolj zdržljivi nas pot zapelje po širši okolici Studenc, za nekatere pa je domski park čudoviti prostor za prevetritev misli.  Pridružite se nam tudi VI, v četrtek, 19. julija 2018, ob 9.30 pred vhodom DOMA POD GORCO.


Pogovori, ki morajo biti

Je tudi vam všeč misel, da ko nas nekdo prizadene, bi to morali napisati v pesek, da lahko veter odpuščanja izbriše našo bolečino, ko pa kdo naredi kaj dobrega za nas, moramo to vgravirati v kamen, kjer veter tega nikoli ne more izbrisati? Bi se tudi vi radi naučili zapisovati svoje bolečine v pesek in pomoč drugih v kamen? Razmislite, kaj lahko za to naredite že danes – in to tudi storite! Mi bomo to storili v soboto, 21. julija 2018, ob 10.uri, v sklopu pogovornih uric v gospodinjskih skupnostih. Varuhinje bodo v prijetnem vzdušju, našim stanovalcem, omogočile druženje, kjer bodo zadovoljili nekatere potrebe po bližini, varnosti in pogovoru. Vsi ljudje hrepenimo po dobrih, spoštljivih, pravičnih in ljubečih odnosih, v katerih bi bili drug drugemu v pomoč in oporo.


Tombola – poigravanje s številkami

Pregovor pravi, da je sreča prava potepenka; nikoli ne ostane pri enem samem človeku. Pri kom se bo tokrat ustavila? Potrpežljivo jo počakajmo do torka, 24. julija 2018, ob 9.30 v športnem centru DOMA POD GORCO, ko bo na vrsti TOMBOLA. Vabljeni, kajti sreča je zaveznica pogumnih. Srečni smo tudi mi, ker se družimo.


Spoznajmo se

Kdo smo? Od kod prihajamo? Ob takem in podobnem razmišljanju se bomo družili v sredo, 25. julija 2018, ob 9.30 na enoti Spominčica. Se spoznavali, slišali in vstopili v svet drugega, ki nam bo razkril nekaj neznanega. Če se bomo poslušali, bomo čutili, da smo sprejeti, upoštevani, kar pa nas bo dodatno zbližalo.


Vadba na gibalih v rekreacijskem parku DOMA POD GORCO

V DOMU POD GORCO si prizadevamo, da pri stanovalcih ohranjamo čim daljšo samostojnost v vseh življenjskih aktivnostih in da čim bolj kakovostno preživljajo jesen življenja. V ta namen izvajamo številne aktivnosti. Med drugim se v bližini doma nahaja rekreacijski park, namenjen sprehodom in vadbi. V njem so postavljena gibala za starejše, ki jih je v okviru projekta Evropske unije postavila Mestna občina Maribor. Naprava lahko uporabljajo vsi starejši, ki čutijo potrebo in željo po dodatnem in drugačnem gibanju. Gibala so opremljena z natančnimi navodili za pravilno uporabo, tako da jih je mogoče uporabljati brez strokovnega vodja. Za dodatna pojasnila o vadbi na gibalih pa bo tokrat poskrbela fizioterapevtka DOMA POD GORCO, Mateja Krajnc, v petek, 27. julija 2018, ob 9.30 v rekreacijskem parku DOMA POD GORCO. Z redno telesno dejavnostjo skrbimo za dobro psihično in fizično počutje ter aktivno starost, zato se nam pridružite tudi VI. Vabljeni.


Vaje za povečanje gibljivosti

Za naše stanovalce je pomembna fizična aktivnost, ki prispeva k temu, da ostanejo vitalni in ohranijo gibalne ter funkcionalne sposobnosti. V ponedeljek, 30.7.2018, ob 14. uri, jih bo delovna terapevtka Jelena ponovno vodila skozi vaje telesnih aktivnosti in izboljšanja gibalnih sposobnosti. Vabljeni!


Rojeni v mesecu juliju so odločni

Če ste rojeni v mesecu juliju, ste eden izmed tistih, s katerim se bomo družili v torek, 31.7.2018, od 9.30 dalje v glavni jedilnici DOMA POD GORCO. Za osebe rojene v tem mesecu je značilno, da s svojo pristno iskrenostjo privlačijo druge ljudi, ker le ti čutijo, da jih nekdo posluša. Ker imajo železno voljo, lahko svojo odločnost uporabijo za doseganje ciljev. Sicer pa je pomembno, da svojo voljo pokažete tudi tokrat in se nam pridružite na zabavi meseca julija. Vse najboljše


Poletna »partija« bridža

torek, 7. avgusta 2018, ob 10.15 se bodo v športnem centru DOMA POD GORCO ponovno srečali »igralci« znanja in taktike ter odigrali "poletno" partijo bridža. Ali tudi vas zanima ta miselna igra? Pridružite se in ugotovite! Pa srečno….


Jutranja kavica z upravo

Čeprav je mesec avgust še vedno čas dopustniškega razvajanja pa v DOMU POD GORCO ne poznamo počitka. Naši sodelavci delovno obveznost opravljajo 24 ur na dan v skrbi za naše stanovalce. Zato se bomo tudi tokrat v četrtek, 9. avgusta 2018, od 9.30 do 10.30 v jedilnici DOMA POD GORCO, družili ob kavici z upravo in se v prijetnem klepetu pogovorili o težavah, problemih, željah in pohvalah. Vabljeni.


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjo v DOMU POD GORCO nadaljujemo tudi v poletnem času. Da bomo lahko obdržali telesne aktivnosti in še izboljšali gibalne sposobnosti, nas bosta tudi tokrat skozi vaje popeljali naši sodelavki Jelena in Mateja in sicer v ponedeljek, 6. avgusta 2018 in v četrtek 9. avgusta 2018, ob 14. uri, v športnem centru DOMA POD GORCO. Preprečimo, kar se preprečiti da. Vabljeni!


Hoja po čutni poti

Čutna pot ali senzorična pot, kot ji nekateri pravijo, je skrbno zasnovana zasaditev nekega območja na katerem se gojijo rastline in postavijo predmeti, ki pri človeku izzovejo uporabo vseh čutil: tip, voh, vid, okus in sluh. Lahko je zasnovana tako, da imajo uporabniki zaprte/zavezane oči ali pa odprte.

Tako se bolj zavedamo in se bolj posvetimo svetu okoli sebe. Namen čutne poti je povečati spodbude za čutno učenje na prostem. Stanovalci se bodo po čutni poti sprehodili v ponedeljek, 13. avgusta 2018, od 9.30 pred vhodom DOMA POD GORCO. Sprehodite se tudi vi in zaupajte svojim čutilom.


Kuharska urica z Majdo

četrtek, 16. avgusta 2018, bomo od 9.30 do 10.30 ponovno izpostavili zgodbe naših kuharjev. Tokrat je ponovno z vami in z nami kuharica Majda. Kaj nam bo pripravila tokrat? Majda nam je zaupala, da bo njena jed tokrat resnično nekaj posebnega: ocvrta jajčka v gnezdu poletne solate. Sliši se mamljivo in okusno. Pustimo se presenetiti. Vabljeni.


Otroški tabor 2018

Lansko leto smo se razšli z obljubo, da se v letu 2018 ponovno srečamo, zrelejši in »pametnejši«. Le kdo so ti pomembni obiskovalci? Gre za »naše« otroke, za otroke naših zaposlenih, ki jih že tretje leto zapored nestrpno pričakujemo v našem domu.  Letos smo že izkušeni »mački« pri pripravi takšnih srečanj, zato doživetij ne bo manjkalo.

Tridnevni dogodek bomo izkoristili za sproščeno preživljanje prostega časa z različnimi aktivnostmi: kreativne delavnice, kuharska urica, hiša eksperimentov. Nekaj pa naj ostane skrivnost.

Veliko otroškega živ žav-a in igrivosti bomo deležni od 22. do 24. avgusta 2018 od 7.15 naprej v DOMU POD GORCO.


Poletno razpoloženje v DOMU POD GORCO

Poletje in dopusti so v polnem zamahu, uživamo zaslužen počitek v upočasnjenem ritmu, nekateri na morju, nekateri v hribih, spet drugi na izletih in si nabiramo novih moči za službo in druge dejavnosti ter uspešno nadaljevanje in uresničitev zastavljenih ciljev. Uspešni veliki projekti prvega polletja so za nami, številne aktivnosti v DOMU POD GORCO pa se nadaljujejo. Prav tako se bodo čez poletje vrstili tedenski dogodki od kuharskih uric, tombole, bridga do pevskih vaj, telovadnih vaj in še bi lahko naštevali. Pestro bo tudi to poletje, zato ostanite z nami.


Tamburaški popoldan

Člani tamburaškega orkestra KUD-a Zvonke Antoličič iz Miklavža so naši prijatelji, ki nas obiščejo večkrat letno. Na tople poletne večere in morske sapice nas bodo spomnili zvoki tamburice v ponedeljek, 10. septembra 2018, ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Dragi stanovalci in obiskovalci, naj zvoki tamburic polepšajo vaš dan.  


Vesela trgatev

Jesen je bogati letni čas predvsem s plodovi narave. Mogočni klopotci že oznanjajo prve trgatve, čemur botrujejo sončni in topli dnevi. Trgatev oz. obiranje grozdja je tudi za stanovalce DOMA POD GORCO prijetno jesensko opravilo in druženje, ko so trgači dobre volje. Trgatev v DOMU POD GORCO, ki bo v sredo, 12. septembra 2018, ob 9.30 ni zgolj obiranje grozda, je ohranjanje tradicije, druženje, je pesem, je veselje. Je skrb »naših« ljudi, ki iz dneva v dan, iz meseca v mesec in iz leta v leto skrbijo in pogledujejo v nebo, da nas naša vinska trta obdari.


Očistimo Slovenijo – očistimo okolico DOMA POD GORCO

Še zadnjič letos bo 15. septembra 2018, potekala prostovoljna akcija Očistimo Slovenijo z namenom ozaveščanja o boljšem ločenem zbiranju odpadkov ter nenazadnje tudi o preprečevanju nastajanja odpadkov. Tej zgodbi se vsako leto pridružimo tudi v DOMU POD GORCO, in sicer okolico doma bomo čistili v petek, 14. septembra 2018, od 9.30 dalje. Čistili bomo sprehajalne poti, predele ob cestah, sosesko oskrbovanih stanovanj… K akciji ste vabljeni vsi posamezniki, stanovalci in zaposleni DOMA POD GORCO. S tem želimo, da narava ponovno »zadiha«. Prav tako pa dajemo zgled naši širši lokalni skupnosti, da lahko sobivamo v čistem in zdravem okolju.


»Vse poti vodijo v Rim« (Tutte le strade portano a Roma)

ponedeljek, 17. septembra 2018, bo v DOMU POD GORCO ponovno predavanje o zeli zanimivi temi. V okviru predavanja Pokrajinskega muzeja Maribor bomo spoznali različne zanimivosti iz življenja Rimljanov in njihovih vsakodnevnih navad in potreb. Njihov način življena je bil predvsem odvisen od položaja v družbi. Če si imel določeno mero bogastva si lahko užival tako življenje kot najvišji pripadniki rimske družbe. Vsi pa poznamo legendo, da sta Rim ustanovila brata Romul in Rem. V resnici pa je Rim nastal iz majhnih vasic na sedmih gričih sredi Italije. Vam postaja zanimivo? Prisluhnite nam v ponedeljek, 17. septembra 2018, od 9.30 dalje v jedilnici DOMA POD GORCO. Ob koncu še znan italijanski pregovor: Noi non potremo avere perfetta vita senza amici.– Brez prijateljev ne moremo imeti popolnega življenja. (Dante). Vabljeni.


Diši po direktorjevih receptih

četrtek, 20. septembra 2018, bomo od 9.30 dalje spet izpostavili zgodbe naših sodelavcev, ki s svojim prizadevanjem, znanjem in kuharsko domišljijo ustvarjajo male kuharske skrivnosti. Tokrat bo ponovno z nami direktor, g. Gregor Žigon. Kaj nam bo pripravil tokrat? Ne vemo, ker skrbno skriva svoj recept. Sicer pa iz vsega kar je povezano z ljubeznijo do živil in dobre hrane pridejo mojstrski rezultati. Zatorej smo mojstri dandanes vse gospodinje, ki pozorno pripravljamo vsaj en svež obrok na dan za vso družino. In tudi tokrat bo mojstrsko…


Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni – Dedi ali si pozabil pravila?

Otroci si velikokrat ne belijo glave s tem, če dedek oz. oče neprestano nekaj išče ali se odpravi v trgovino po kruh kar v copatih. Vendar jim je treba povedati, da je njihov svojec bolan in ima bolezen, ki je ni mogoče pozdraviti in bo napredovala. Kako naj jim to povemo? Potrebno jim je  pojasniti, da se morajo oboleli počutiti sprejeti, zaželeni in ljubljeni. 21.septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence (Alzheimerjeva bolezen predstavlja 70 % vseh oblik demenc). Na to temo bomo izvedli druženje s kognitivnim treningom in telovadbo v jedilnici DOMA POD GORCO, ob 16. uri.


Moja družina

V sodobnem svetu vedno bolj poudarjamo pojem in pomen družine. V tej osnovni celici družbe se otrok nauči osnovnih vedenj, pravil in norm. Nauči se sprejeti in ponotranjiti vrednote, oblikovati odnose in oblikovati ter sprejemati čustva. V ta namen nas bodo obiskali učenci osnovne šole Janka Padežnika. Skupaj bomo ustvarjali in izdelovali plakate na temo »moja družina«. Pridružite se nam, in sicer v ponedeljek, 24. septembra 2018, ob 9.30 v jedilnici doma.


Slavljenci v mesecu septembru

Kljub temu, da se je september že prevesil v drugo polovico, je še čas, da spoznate, kakšni so tisti, ki so luč sveta ugledali na prvi jesenski mesec. Za rojene v mesecu septembru je značilno, da so dokaj izbirčni, da imajo visoka merila in se ne zadovoljijo hitro. Imajo fizične danosti za šport in med njimi je največ vrhunskih športnikov. Karkoli, s slavljenci v mesecu septembra bomo, skupaj z otroki iz Vrtca Studenci, nazdravili v torek, 25. septembra 2018, ob 9.30 v jedilnici doma. Razigranosti in dobre volje ne bo manjkalo. Če ste tudi vi otrok meseca septembra, se nam pridružite.


Petkove animacije

V petek, 28. septembra 2018, nas bosta znova obiskala brata Malek s svojimi vragolijami. Norčavost in hudomušnost bomo od 9.30 dalje srečali za vsakim vogalom DOMA POD GORCO. Veseli smo, da sta naša prijatelja, ki vselej izzoveta nasmeh na obrazu tako pri stanovalcih, svojcih kot pri zaposlenih.

Isti dan pa bodo svoje poslanstvo opravili še nekateri stanovalci doma, ki bodo obiskali Vrtec Studenci in našim malim prijateljem z veseljem prebrali kakšno pravljico.  


Septembersko razpoloženje v DOMU POD GORCO

September ali kimavec je 9. mesec v gregorijanskem koledarju in ima 30 dni. Ali ste vedeli, da se september vsako leto začne na isti dan v tednu kot december? Ne? Tudi mi ne!

September je mesec, ko je poletje že skorajda za nami. Konec počitnic in začetek novega šolskega leta, ki prinaša precej sprememb v dnevni rutini naših otrok in staršev. Je mesec, ko narava že poskrbi za lepotne preobrazbe na vrtovih, travnikih, gozdovih. Dnevi so krajši in marsikatero jutro je preplavljeno z jutranjimi meglicami.

Torej čas, ko so na vidiku nova pričakovanja, vznemirjenja, novi izzivi. V mesecu septembru pa se pričenja tudi jesenko dogajanje v DOMU POD GORCO

Da bi povečali ozaveščenost bolezni in zmanjšali stigmo, ki spremlja bolnike, je september že tretje leto zapored razglašen za mednarodni mesec Alzheimerjeve bolezni, svetovni dan te bolezni pa je 21. september, ki ga bomo obeležili tudi pri nas. Ponovno se bomo družili ob kuharskih uricah, tomboli, bridžu, na kavicah z upravo, z učenci OŠ Janka Padežnika. V goste bomo ponovno povabili številne glasbene in pevske skupine, predavatelje iz Pokrajinskega muzeja Maribor, sodelovali v projektu Očistimo Slovenijo, se družili pri obiranju grozdja iz potomke najstarejše trte in doživeli številne druge dogodivščine. O vseh vas bomo sproti obveščali…zato ostanite z nami tudi to jesen.


Vaje za zgornje in spodje okončine v športnem centru DOMA POD GORCO

Pod vodstvom naših strokovnih sodelavk bodo v ponedeljek, 4. oktobra 2018, od 14. ure v športnem centru DOMA POD GORCO potekale vaje za zgornje in spodnje okončine. Vabljeni.


Druženje s svojci in stanovalci I. etaže DOMA POD GORCO

Druženja s svojci in stanovalci po posameznih gospodinjskih skupnosti so prerasla v tradicionalna srečanja, ki ga izvajajo varuhinje po posameznih etažah skupaj s stanovalci in sodelavci. Druženja, ki so tematsko obarvana pričarajo sproščenost, veselje in zabavo ter občutek, da »tvoji« najdražji s teboj preživijo popoldan nekoliko drugače. Tudi tokrat bo tako kot veleva tradicija. Vabljeni v našo družbo v četrtek, 4. oktobra 2018, od 16. ure dalje na I. etaži DOMA POD GORCO. 


Etno caffe raznolike Rusije

Bi radi pobliže spoznali Rusijo, njeno bogato tradicijo in kulturo, odkrili skrivnosti ruske duše? 

Pridružite se nam v ponedeljek, 8. oktobra 2018, od 9.30 dalje v kuhinjskem kotičku športnega centra DOMA POD GORCO. V sodelovanju z ruskim centrom v Mariboru bomo spoznavali rusko kulinariko in rusko kulturo. Kulinarično dobroto, ki nam jo bodo naši gostje pripravili je ruska šarlota. Ruska kuhinja je ena izmed najbolj barvitih svetovnih kuhinj in vsaka jed ruske kuhinje je mojstrovina kulinarične izkušnje zase, npr. kadeči boršč s kislo smetano, rumene palačinke z rdečim kaviarjem, marinirane gobice, hrustljave slane kumarice…sliši se mamljivo. Nadaljevali bomo ob 16. uri v jedilnici s predstavitvijo ruske kulture

Nekaj napotkov za obisk Rusije:

Na obisk ne pridite praznih rok, saj bi Rusi to lahko razumeli, kot da vam ni mar zanje.

Nikar obuti po preprogi, ruska stanovanja so polna lepih preprog, zato se stanovalci ob vstopu vedno sezujejo. Copate ponudijo tudi gostom, zato je zaželeno, da jih uporabite.

Zdravica »na zdravje«, kot jo uporabljamo pri nas, v Rusiji ni primerna. Rusi namreč rečejo (na zdorovje) takrat, ko sem jih kdo zahvali za hrano. Ob pitju pa rečejo: Za vas.

Pravi kavalirji, Rusi menijo, da so moški fizično močnejši kot ženske, zato ne pustijo, da ženske nosijo težko prtljago, in v tem primeru vedno priskočijo na pomoč. Če moški tega ne stori, je nevljuden.Demenca: Pozabljanje ni del staranja!

Demenca je vse pogostejša, zato je ni moč več pomesti pod preprogo. Število starejših v družbi narašča, število bolnikov z demenco pa narašča še hitreje kot število starejših. O znakih in simptomih demence, ukrepanjih in zdravi prehrani bo z nami spregovorila dr. med. spec. psih. KATARINA ČERANIĆ NINIĆ, v četrtek, 11. oktobra 2018, ob 14. uri v jedilnici DOMA POD GORCO.


Dobrim ljudem se dogajajo dobre stvari

Pregovori so v nekaj besedah izražene misli. V njih so v kratki in jedrnati obliki povzete življenjske izkušnje in ljudske modrosti rodov skozi čas. Običajno so se pregovori širili in ohranjali v obliki rim, da so si jih ljudje lažje zapomnili. Vsak narod ima svoje različice pregovorovKar lahko narediš danes, ne odlašaj na jutri, marveč reci, da si naredil že včeraj. Zato se bomo držali pregovora in to storili v petek, 12. oktobra 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO, kjer se bomo spopadli z modrimi slovenskimi pregovori in »trli« možgane z ugankami. Dobra volja je »najbolja«, zato vabljeni v našo družbo.


VABILO ZA NESKONČNO IN SLADKO DOBRODELNOST

Vabimo vas, da se nam pridružite V TOREK, 16. OKTOBRA 2018, ob 13. uri v DOMU POD GORCO na osrednjem dogodku, ki bo potekal v okviru Mednarodnega dneva boja proti revščini.

V ta namen bo v DOMU POD GORCO od 01. 10. 2018 do 16. 10. 2018 potekalo zbiranje didaktičnih igrač, šolskih potrebščin (torbe, barvice, likovni material,..), glasbenih instrumentov, otroških in ženskih oblačil, sladkarij, gospodinjskih potrebščin (pralni prašek, posoda, kuhinjske krpe, kozarci, krožniki, odeje, brisače…) za Varno hišo Maribor.

V duhu dobrodelnosti bomo z VDC Polž Maribor in gosti Polono Požgan, Matejo Naberšnik in 6pack Čukurjem pekli ROLADO VELIKANKO, ki jo bomo podelili brezdomcem iz Maribora, Varni hiši Maribor, VDC Polžu in stanovalcem DOMA POD GORCO.

Veselimo se skupnega sodelovanja, saj v sodelovanju je moč.


Srečanje stanovalcev in svojcev II. etaže

četrtek, 18. oktobra 2018, ob 16. uri bo srečanje stanovalcev in svojcev II. etaže DOMA POD GORCO. Na prvih dveh druženjih je bilo enkratno, zato z veseljem pričakujemo tokratno druženje. Kako bo? Veselo in zabavno, polno klepeta, razigranosti… tako kot je bilo. Prinesite dobro voljo s seboj.


Simbioza giba 2018

Vse življenje se gibamo in tudi letošnji oktober je zaznamovan z gibanjem – prihaja že peta vseslovenska akcija SIMBIOZA GIBA 2018. V tednu med 15. in 22. oktobrom bomo povezali vse generacije, zato vas vabimo v DOM POD GORCO, kjer bodo od ponedeljka do petka potekala različne vaje:

  • v ponedeljek, 15. oktobra, od 16. do 17. ure - vaje za krepitev mišične moči v športnem centru,  

  • v torek, 16. oktobra, od 17. do 18. ure -   vaje za ravnotežje v športnem centru

  • v sredo, 17. oktobra, od 10. do 11. ure - športne igre za starejše,

  • v petek, 19. oktobra, od 10. do 11. ure -  čutna pot in gibala za starejše na zunanji terasi in v parku doma, ki bodo zaokrožila letošnje Simbiozo giba.

Moto letošnjega vseslovenskega projekta je slogan VSE ŽIVLJENJE SE GIBAMO – GIBANJE JE ŽIVLJENJE IN ŽIVLJENJE JE GIBANJE.


Srečanje stanovalcev in svojcev III. etaže

ponedeljek, 22. oktobra 2018, ob 16. uri bo srečanje stanovalcev in svojcev III. etaže DOMA POD GORCO. Zaključuje se niz srečanj stanovalcev in svojcev DOMA POD GORCO, zato z veseljem pričakujemo tokratno druženje. Kako bo? Veselo in zabavno, polno klepeta, razigranosti… tako kot je bilo. Prinesite dobro voljo s seboj.


Male sive celice

petek, 26. oktobra 2018, bomo razgibali naše sive celices splošnim kvizom, ki bo potekal od 9.30 do 10.30 v domski jedilnici. Stanovalci vseh gospodinjskih skupnosti bodo med seboj tekmovali in se seveda, predvsem, zabavali. Verjemite, tudi malce tekmovalnosti in zmagovalnega duha ne bo manjkalo. Znova bo zanimivo! Vabljeni. 


Potovanje od Nizozemske do sanjskih Maldivov

Čas, ki ga preživimo v najlepših kotičkih našega planeta, zmeraj prehitro mine. S člani Leo kluba se bomo v obliki predavanja najprej odpravili na SZ naše Evrope. Obiskali bomo Nizozemsko, deželo mlinov na veter, cvetočih nasadov tulipanov, slikovitih vasi še iz starih časov, Amsterdam znan tudi po imenu »Severne Benetke« zaradi številnih vodnih kanalov.

Pot iz Evrope nas bo vodila do Šrilanke, deželi narodnih parkov, kjer lahko na vsakem koraku začutimo stik tropske sedanjosti in kolonialne preteklosti. Ves čas se gibljemo v bujnem tropskem zelenju, v objemu Budizma in tisočerih gozdov, ki nas spremljajo na vsakem koraku.

Želja vsakega izmed nas je, da se vsako potovanje zaključi pravljično. Zato se v zadnjem delu potovanja odpravljamo še na koralne grebene vseh barv in oblik. Pravljični Maldivi so sanje skoraj vsake ženske, ki enkrat v življenju pomisli na bosonogo poroko na plaži tega tropskega raja. Maldivi so geografski čudež 26 koralnih atolov, ki ležijo v azurno modrem morju Indijskega oceana in hkrati popolna kulisa za brezčasno poležavanje na plaži, potapljanje v lastne misli in razvajanje na sto in en način. Ah, ja…pravljica. Pridružite se nam tudi vi, in sicer v soboto, 27. oktobra 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO. Srečno.


Vaje za zgornje in spodje okončine

Pod vodstvom naših strokovnih sodelavk bodo v ponedeljek, 29. oktobra 2018, od 14. ure v športnem centru DOMA POD GORCO potekale vaje za zgornje in spodnje okončine. Vabljeni.


Slavljenci v mesecu oktobru

Rojeni oktobra so zelo romantični, odgovorni in ljudje s poslovno žilico. V tem mesecu je bilo rojenih več ameriških predsednikov in drugih svetovnih vodij. Če ste v mesecu oktobru rojeni tudi vi, se snidemo v torek, 30. oktobra 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO, ko dobre volje ne bo zmanjkalo. Vse najboljše…


Oktober – mesec raznolikosti v DOMU POD GORCO

Izvirno slovensko ime za oktober je vinotok, hrvaško je listopad,  prekmursko pa vsesvešček in tudi oktober. Staro slovensko ime za oktober je poleg vinotoka tudi kozoprsk. Zaradi nespodobnega pomena, saj pomeni parjenje koz, je prevladala oblika vinotok, ki povzema naravne zakone iz rastlinske pridelave. Sredi 16. stoletja ga je Primož Trubar določil za mesec oktober.

Oktober je tu in z njim obarvano listje. Narava se je odela v čudovite barve... razveseljuje nas s prvimi jesenskimi plodovi. Oktober bi lahko primerjali s prehodom skozi območje neomejenih možnosti in novih priložnosti. Življenje nas včasih kar ''prime in premakne". Zatorej bomo v mesecu oktobru v družbi naših varuhinj, ki bodo izvajale številne aktivnosti po posameznih gospodinjskih skupnostih, v UKC Maribor predali punčke iz cunj izpod rok naših kreativnih stanovalk, se družili s svojci in stanovalci v popoldanskih srečanjih po posameznih etažah, izvajali vaje SIMBIOZE, obeležili mesec požarne varnosti, se v okviru projekta Etno caffeja odpravili v druge kraje,  v goste povabili psihiatrinjo Katarino Čeranić Ninić, ki nam bo predavala o stanju demence in zdrave prehrane ter še veliko več. Zatorej vabljeni v našo družbo in ostanite z nami.


Drugačna in srčna modna revija

Drugačna in srčna modna revija, ki bo v torek, 6. novembra v 2018, ob 16.30 potekala po modni pisti je posebna prav zaradi tega, ker v vlogi manekenk in manekenov nastopajo naši stanovalci in zaposleni. Nekateri izmed njih v tej vlogi nastopajo že nekaj let in se bodo tudi tokrat suvereno in samozavestno pokazali v vsem svojem sijaju. Modno revijo pripravljamo v sodelovanju s trgovino SENIOR iz Domžal, frizerskim salonom VEROSA, za privlačne in lepe nasmeške bosta poskrbeli Mateja Krajnc in Mateja Skočir. Vljudno vabljeni, morda se kakšen kos oblačila dotakne tudi vas. Ob tem pa ne smemo pozabiti na prijetne glasbene zvoke Tamburaškega orkestra KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža.


Gradnikova poezija

Alojz Gradnik se je rodil 3. avgusta 1882. Velja za pesnika med moderno in ekspresionizmom.  Zaradi tematike ga največkrat imenujejo pesnika Goriških Brd ali pesnika ljubezni in smrti. V periodiki objavljene pesmi (almanahNa novih potih, 1902;Ljubljanski zvon, Slovan) pa kažejo tudi drugačno podobo: pesmi marsikdaj spominjajo na Simona Jenka, Josipa Murna in Otona Župančiča, vendar so prepoznavne tudi že tipično Gradnikove lastnosti. Večinoma gre za ljubezenske pesmi. Z njegovimi deli se bomo srečali v sredo, 7. novembra 2018, ob 10. uri v jedilnici DOMA POD GORCO v izvedbi literarno dramske skupine Vedrina. Vabljeni!


Sv. Martin oblake preganja, nestanovitno zimo napravlja.

Svetnik Martin je bil po rodu z Ogrskega, bil je vojak, nekaj časa v Italiji, nato se je dal krstiti in postal je misijonar v Franciji. Umaknil se je v puščavniško življenje, a so ga poklicali nazaj v Francijo. Postal je zelo priljubljen svetnik. God sv. Martina je v krščanski dobi prekril veselo pogansko jesensko zahvalno slavje, ko so se pogani zahvaljevali bogovom za dobro letino in pašo. Prinašali so jim v dar darove. Do martinovega je vsa letina pod streho, poljščine so v kleteh in kaščah, vino je v sodih, čreda se vrne s planinskih pašnikov. Vse na svojem mestu je tudi v DOMU POD GORCO, zato bomo v četrtek, 8. novembra 2018, od 9.30 proslavili »letino pod streho« in se poveselili kot veleva tradicija. Ob tem pa prisluhnili ljudskim pevcem UP DU Selnica ob Dravi. Vabljeni.


Vaje za zgornje in spodje okončine

Pod vodstvom naših strokovnih sodelavk bodo v ponedeljek, 12. novembra 2018, od 14. ure v športnem centru DOMA POD GORCO potekale vaje za zgornje in spodnje okončine. Vabljeni.


Pevski zbor – stičišče glasbe in srca

Člani pevskega zbora DOMA POD GORCO se že nekaj let družijo na istem mestu, ob istem dnevu in isti uri ter vzpostavljajo lastno ustvarjalnost in iščejo navdih v sebi. Na ta način obvladujejo svoje življenje, ki se je s selitvijo v dom korenito spremenilo, za marsikoga pa tudi nadgradilo. Skozi petje in druženje v pevskem zboru dokazujejo svoje vrednost in pomen glasbe, ki jo spustijo v svoje srce. Kdor poje slabo ne misli. Če tudi vi tako mislite, se nam pridružite vsako sredo, ob 15.30 v II. nadstropju DOMA POD GORCO. Vabljeni.


Pokrajinski muzej Maribor - sprehod skozi preteklost

Pokrajinski muzej Maribor raziskuje, ohranja, publicira dokaze o ljudeh in njihovem življenju. Ponovno se nam bodo pridružili v petek, 16. novembra 2018, ob 9.30 in nas vsebinsko popeljali na zanimiva področja življenja. Vabljeni.


Osupljive adventne dekoracije

Prva adventna nedelja, ko bomo prižgali prvo svečko, je tik pred vrati. Seveda je treba poskrbeti tudi za adventni venček, ki bo krasil našo mizo. Zato, da bodo tudi naša vrata polna topline in naše mize privabile poglede, smo v goste povabili dijake Srednje trgovske šole iz Maribora in se z malo spretnosti lotili izdelovanja venčkov. Ustvarjalni bomo v ponedeljek, 19. novembra od 10. ure dalje v jedilnici DOMA POD GORCO. Naše adventne dekoracije postajajo že skoraj umetnine, zato verjamemo, da bo kakšna privabila tudi vaš pogled.

Praznične dekoracije vam bodo v mesecu decembru na voljo v AVLI DOMA POD GORCO.


Naj pesem doni…

Glasba je od nekdaj spremljala človeka in človeštvo, zato naj pesem in prijazne misli napolnijo začetek predprazničnega vzdušja v DOMU POD GORCO. V torek, 20. novembra 2018, nas bodo ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO obiskali Dvorjanski muzikanti KUD Duplek. Prijetna glasba bo zapolnila srca poslušalcev in pričarala prijazno vzdušje. Vabljeni tudi vi, naj pesem zapolni predpraznične dni.


Naj zadiši po predprazničnem času…

Čeprav še ni december, ki oznanja praznični čas, že diši po značilnih začimbah, ki oznanjajo vojn po praznični peki. Širi se vonj cimeta, kardamoma, klinčkov, vanilije, limonine lupinice in še katere začimbe…Čeprav je izbira v pekarnah velika, mnogi še vedno nekaj peciva spečejo doma. Takšne kuharske trenutke velikokrat obujamo tudi v našem kuhinjskem kotičku DOMA POD GORCO. Vešči kuhanja in pripravljanja harmonije okusov se bodo skupaj z otroki iz Vrtca Studenci v četrtek, 22. novembra 2018, ob 9.30 v kuhinjskem kotičku športnega centra, lotili nekaj posebnega. Pravijo, da nas bodo presenetili. Vabljeni.


Slavljenci v mesecu novembru

Kakor je sam po sebi zanimiv november, so takšni tudi vsi, ki so v njem ugledali luč sveta. Za rojene v mesecu novembru je značilno, da imajo zelo močan značaj, nemogoče je, da spremenijo svoj pogled, odlikuje jih vztrajnost pri doseganju ciljev. Njihova bistroumnost jim lahko včasih naredi več škode kot koristi. Med drugim veljajo za najzvestejše in najbolj predane prijatelje, ki znajo poslušati, pomagati in vse, kar jim drugi zaupajo, zadržati zase. Kakorkoli, s slavljenci meseca novembra bomo, skupaj z otroki iz Vrtca Studenci, nazdravili v torek, 27. novembra 2018, ob 9.30 jedilnici doma DOMA POD GORCO. Razigranosti in dobre volje ne bo manjkalo. Vse najboljše…


Praznična peka za sladokusce

Približuje se praznični čas in ljubitelji slaščic imamo dober razlog, da se ga veselimo. Katera slaščica je najljubša vam in katera našim stanovalcem? To nam bodo razkrili v četrtek, 29. novembra 2018, od 9.30 dalje na enoti Spominčica. Morda pa imajo za to leto kaj novega in nas bodo presenetili z izvirnostjo. Nekaj mi pravi, da bodo izbrali recept za sladico, ki se ji prav nihče ne bo mogel upreti. vabljeni. 


Domski kino

Decembra se bodo praznično obarvani dogodki kar vrstili. V vsej poplavi zabav in druženj se pridružite tisti, kjer so pomembni vaši občutki. Ne bodite srečni, ker si drugi to želijo, bodite srečni zato, ker tako čutite. Med številnimi dogodki, ki se bodo zvrstili, vas tokrat vabimo v domski kino, in sicer v petek, 30. novembra 2018, ob 9.30 v športnem centru in se poslovili od meseca novembra. Sledi mesec december, ki pa je kljub svojemu sijaju, za mnoge tudi naporen.


NOVEMBER – navidezno miren, vendar aktiven

November ali listopad je enajsti in predzadnji mesec v koledarju. Je mesec, ko narava še z zadnjmi listi pokrije tla, leže k počitku in se pripravi na zimo. Mesec, ko se zbudimo v megleno, mrzlo jesensko jutro. Otroci že nestrpno pričakujejo sneg, mame se pripravljajo na praznike, moški pa si puščajo brke – vse to je mesec movember, pravzaprav november. V Sloveniji je mesec november čas, ko želimo osveščati o zasvojenosti, spodbujati k dialogu in reševanju problemov ter poudariti pomen preventivnih dejavnosti na področju preprečevanja in zmanjševanja zasvojenosti.

V DOMU POD GORCO se bomo poleg običajnih tedenskih dogodkov (pevske vaje, tombola, bridge...) dotaknili tudi številnih drugih. Najprej bomo v mesec november zakorakali po modni pisti z izbranimi manekeni in manekenkami, praznovali Martinovo, se z dramsko sekcijo Vedrina spomnili del Alojza Gradnika, obiskali nas bodo Dvorjanski muzikanti, Rdeči noski, skupaj z učenci Srednje trgovske šole iz Maribora bomo tradicionalno izdelovali adventne venčke, se ob koncu meseca poveselili s slavljenci meseca novembra in odkorakali v domski kino. Vse to in še več, kljub hladnejšim temperaturam, bo vročina naraščala, zato ostanite z nami tudi v mesecu NOVEMBRU. Izkoristite vse sončne žarke, ki jih bo dala narava in ne pozabite na gibanje.


Doživite Prešernov rojstni dan

Za ljubitelje Prešernove poezije bomo v ponedeljek, 3. decembra 2018, skupaj z  Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, praznovali Prešernov rojstni dan. Tudi tokrat nas bodo razveselili s svojimi recitali, in sicer ob 10. uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Vabljeni.


Sv. Miklavž – obdaruje pridne otroke

V sredo, 5. decembra 2018, ob 10. uri bodo v DOMU POD GORCO svojo razkošno in bogato obleko dobile novoletne smrečice v naših gospodinjskih skupnostih. Skupaj s stanovalci jih bodo okrasili otroci iz vrtca. Ob 17. uri pa nas bo obiskal sv. Miklavž in obdaril stanovalce in otroke zaposlenih DOMA POD GORCO. Prepričani smo, da ne bo prišel sam. Spremljali ga bodo njegovi najbolj glasni spremljevalci, parklji, ki bodo vzbujali strah pri tistih, ki celo leto morda niso bili najbolj pridni. Kaj pa vi? Sveti Miklavž prinaša skromna darila. Na krožnikih ali v nogavicah, ki mu jih nastavijo otroci, pusti orehe, jabolka, fige, mandarine, suho sadje, sladkarije … Poredne pa na žalost čaka le šiba.


Skozi pogovore obujamo spomine

Brez spomina ne vemo, ne kdo smo, ne od kod prihajamo. Če ne vemo tega, pa ne vemo niti, kam gremo… Beseda bo tekla o življenju in občutkih v predprazničnem času, ki so ga živeli naši stanovalci v mlajših letih. Marsikatera pripoved ali zgodba nas nauči, kakšna je naša pot naprej. Zato se bomo zbrali v petek, 7. decembra 2018, ob 9.30 v gospodinjskih skupnostih. Bodite tudi vi del našega druženja in lepih misli. Vabljeni.


Pevski nastop vokalne skupine Florentine

Katja Fojtl, uspešna, mlada zborovodkinja in naša simpatična zunanja sodelavka nas bo tudi tokrat obiskala z vokalno skupino Florentina. Razkošni pevski glasovi bodo pobožali naša srca in polepšali predpraznično vzdušje v četrtek 13. decembra 2018, ob 17. uri v jedilnici DOMA POD GORCO.Vabljeni tudi vi, naj pesem in prijazne misli napolnijo decembrske dni.


Kviz »Ali veš?«

Odlično druženje bo v petek, 10. decembra 2018, ob 9.30 v I. nadstropju DOMA POD GORCO, ki bo namenjeno poznavanju ali le razširjanju znanja o vsakdanjih življenjskih temah, kot so narava in okolje, film, šport, muzeji, znane osebnosti…Kviz "Ali veš?" in podobni kvizi so stalnica v DOMU POD GORCO, ki jih prirejamo z namenom druženja in  preprečevanje upada kognitivnih funkcij, ki največkrat prizadenejo spomin in sposobnost reševanja problemov. Pridružite se nam, tudi tokrat bo napeto in zanimivo.


Slavljenci v mesecu decembru

Veseli december. Mesec, obarvan z mnogimi zabavami, druženji in seveda božično novoletnimi prazniki. Prav tako je to mesec, v katerem se z mislimi večkrat ozremo nazaj in naredimo malo osebno inventuro leta. Kaj pa je značilno za ljudi rojene v mesecu decembru? V decembru rojeni ljudje so znani po svoji ustvarjalni žilici, so praviloma modri, iznajdljivi in njihove intelektualne sposobnosti pri vrstnikih neredko zbujajo zavist, so iskreni, neodvisni, vztrajni in disciplinirani. Tudi kadar so zadeve še tako črne, vedno najdejo svetlo točko, premorejo smisel za humor in narišejo nasmeh na obraz še tako zaskrbljenim in žalostnim. Če ste tudi vi med njimi, se nam pridružite v torek, 18. decembra 2018, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO, ko si bomo zaželeli vse najboljše. Pridružili se nam bodo tudi otroci iz Vrtca Studenci. Razigranosti in dobre volje ne bo manjkalo. Vse najboljše


Kje je Božiček?

December je najlepši čas za otroške radosti, saj jih ravno v tem mesecu vsako leto obiščejo trije stari dobri možje.Dober mož v rdečem bo obdaroval otroke zaposlenih DOMA POD GORCO, v torek, 18. decembra 2018, ob 16.30 in jim poskusil uresničiti želje, ki so jih zapisali v pismih. Otroci ga že nestrpno pričakujejo, saj jih zanima, kaj jim bo prinesel…Če vam je ostalo še kaj pridnosti, jo podarite tistim otrokom, ki to morda niso uspeli biti, da bodo vsi otroci deležni vzpodbude in toplega obiska Božička.


V soju silvestrskih luči…

Ponovno bomo zablesteli v soju »silvestrske« noči in sicer v ponedeljek, 17. decembra 2018, od 18. ure dalje na enoti Spominčica in v četrtek, 20. decembra 2018, od 18. ure dalje v jedilnici DOMA POD GORCO. Za vse stanovalce, svojce in zaposlene sta to posebna večera v letu, ki ju podoživimo iskreno in vzneseno, saj stanovalcem in njihovim svojcem pričaramo vso toplino in ljubezen, ki jo premoremo v našem srcu. Dragi stanovalci hvala, ker ste in ker z nami delite najčudovitejšo noč v letu. Odmislimo neprijetne misli in odprimo srce za dobre želje.


DECEMBER, naj bo mesec hvaležnosti

December ali gruden je dvanajsti mesec gregorijanskega koledarja z 31dnevi. Je mesec prazničnih nakupov, okraševanja, veselja, žalosti in stresa. Najbolj se ga nedvomno veselijo otroci, ki nestrpno odštevajo dneve, saj nas obiščejo trije dobri možje. Za mnoge je december mesec priložnosti za zadajanje novih ciljev, za mnoge pa le prehod v naslednje koledarsko leto ter izgovor za potrošniško pretiravanje. Kaj vam pomeni ‘veseli’ december? Predvsem ne pozabimo tistih, ki jim »veseli« december pomeni predvsem stres in osamljenost. Zahvalimo se temu, kaj smo dosegli, kako  in v kakšnem smislu smo napredovali, za vse drobne pozornosti, ki smo jih deležni. Drugim pa podarimo vsaj pohvalo ali nasmeh. V DOMU POD GORCO je nasmeh najbolj samoumevna stvar, ki jo delimo. Poleg tega bomo razveselili in pričarali nasmeh še z obiskom vseh treh dobrih mož in se svečano zavrteli v najbolj pravljično decembrsko noč. Želimo vam čudoviti december.


Otvoritev likovne razstave in nastop otrok Vrtca Studenci

torek, 8. januarja 2019, bo ob 10.00 uri v športnem centru otvoritev likovne razstave, ki jo bodo s svojim nastopom in otroško razigranostjo dopolnili otroci iz Vrtca Studenci.Številna likovna dela različnih likovnih umetnikov krasijo naš DOM POD GORCO. Tokrat nas bosta s svojimi likovnimi deli razveselili ga. IVANKA BERK in ga. MARJANA KOŠAT v tehniki akril, olje. Vedno se razveselimo, kadar se nam s svojim umetniškim videnjem in dojemanjem življenja predstavijo novi avtorji, likovni umetniki. Vabljeni na otvoritev likovne razstave.


Jutranja kavica z upravo

V četrtek, 10. januarja 2019, bo ob 9.30 v naši jedilnici prva Jutranja kavica z upravo v novem letu 2019. Kot vedno bomo tudi tokrat izmenjali misli, razmišljanja, občutke o vsem, kar se dogaja v našem DOMU POD GORCO. Prijetno druženje, katerega namen je, da se ob kavici in prijetnem klepetu pogovorimo o težavah, problemih, željah, novostih in izrečemo tudi pohvale. Skupaj z vami sooblikujemo vaš in naš lepši jutri. Vabljeni.


Dan ljubiteljske kulture

V petek,11. januarja 2019, nas bodo ob 9.30, v DOMU POD GORCO obiskala vesela dekleta, ki delujejo v okviru pevske skupine ZIMZELEN, DPD Svoboda Pobrežje. "Zimzelen" je ženska medgeneracijska vokalna skupina, ki ohranja slovensko ljudsko izročilo na najboljši možni način – s prepevanjem. Za naše stanovalce bodo zapeli v prostorih naše jedilnice. Vljudno vabljeni vsi ljubitelji ljudske glasbe. Verjamemo, da boste z njimi tudi zapeli.


Pokrajinski muzej Maribor - pokrivala skozi čas

Pokrajinski muzej Maribor raziskuje, ohranja, publicira dokaze o ljudeh in njihovem življenju. Pridružili se nam bodo tudi v letu 2019 in sicer, v ponedeljek, 14. januarja, ob 9.30 in nas popeljali skozi preteklost in sedanjost z zelo zanimivo tematiko: pokrivala. Vsa pokrivala naj bi poskušala konkurirati kraljevski kroni, ki je na vrhu statusnega simbola katerekoli družbe. Pokrivala dejansko odražajo mesto posameznika znotraj družbe, zato so bila z njimi vedno povezana tudi številna pravila. Med najbolj znana ženska pokrivala nedvomno spada ruta, med moška pa klobuk, ki je bil najprej sinonim za preproščino. Zdaj klobuk pomeni eleganco, boemskost ali pa je del različnih uniform. Zanimivo bo, zato se nam pridružite in ostanite z nami tudi v letu 2019. Vabljeni.


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjov DOMU POD GORCO nadaljujemo tudi v letu 2019. Da bomo lahko obdržali telesne aktivnosti in še izboljšali gibalne sposobnosti, nas bosta tudi tokrat skozi vaje popeljali naši sodelavki Jelena in Mateja, in sicer v ponedeljek, 14. januarja 2019 in v četrtek 17. januarja 2019, ob 14. uri, v športnem centru DOMA POD GORCO. Preprečimo, kar se preprečiti da. Vabljeni!


Pogovor pred kaminom

"Zima je čas za crkljanje, dobro hrano, toplino, prijateljski dotik roke in pogovor pred kaminom. Pozimi imamo največ časa drug za drugega." Edith Sitwell

V prijetnem vzdušju se bomo družili v četrtek, 17. januarja 2019, ob 9.30, na enoti Spominčica in zadovoljili potrebe po bližini, varnosti in pogovoru. S stanovalci se bomo pogovarjali o letnem času, ki nas obdaja in njihovih zimskih radostih. Letni čas, ki v sebi nosi svetlobo in radost, zato naj tudi pri vas doma zadiši po zimi.


Igrajmo bridže

Naši igralci bridža se srečujejo ob istem času, na istem mestu tudi v letu 2019, in sicer vsak torek ob 10.15 v športnem centru DOMA POD GORCO. Kljub tekmovalnosti in strasti v igri, so še zmeraj prijatelji. Vabljeni!


Kuharska urica za sladkosnede

Tudi v letu 2019 bomo nadaljevali z zgodbami naših sodelavcev, ki z malo kuharske domišljije navdušujejo goste in naše stanovalce. Ljubitelji slaščic in sladkosnedi imamo dober razlog, da se razveselimo kuharske urice, ki bo v četrtek, 24. januarja 2019, ob 9.30, ko bo z nami vodja kuhinje, ga. Simona. Verjamemo, da nas bo Simona tudi tokrat presenetila s kombinacijo sestavin in okusov, ki se jim prav nihče ne bo mogel upreti.  


Slavljenci v mesecu januarju

Rojene v prvem mesecu leta krasi kar nekaj prijetnih lastnosti. Čeprav so luč sveta ugledali v najbolj mrzlem delu leta, so po naravi topli in skrbni. So zelo sočutni in rade volje odstopijo plašč nekomu, ki ga zebe. Januar označuje nov začetek leta, zato so rojeni v temu mesecu po naravi vodje. Drugi se nanje v stresnih situacijah lahko vedno zanesejo. Pri drugih cenijo iskrenost in dobroto, tudi sami so zelo zvesti in pošteni. Karkoli, s slavljenci v mesecu januarju bomo, skupaj z otroki iz Vrtca Studenci, nazdravili v torek, 29. januarja 2019, ob 9.30 v gospodinjski skupnosti, v I. nadstropju doma. Razigranosti in dobre volje ne bo manjkalo. Če ste tudi vi slavljenec prvega meseca leta, se nam pridružite.


Ujeli smo trenutke

Prestopili smo prag starega leta in se korajžno podali v novo. Prav tako hitro…kot se je lansko končalo. Skozi življenje samo še drvimo in se morda ne zavedamo, da smo minljivi, da so poti pred nami neznane in da je življenje le skupek trenutkov. Tistih, v katerih uživamo, drugih, iz katerih se nekaj naučimo in tistih, ki nam za vedno ostanejo v spominu. Spomini ostanejo zapisani v srcih, obeležimo pa jih tudi s sliko. Ujeli smo trenutke našega druženja in ujeli smo  trenutke, ki so povedali več kot besede. Skupaj si jih bomo ogledali v četrtek, 31. januarja 2019, ob 9.30 v športnem centru DOMA POD GORCO. Vabljeni.


Aktivnosti z varuhinjami

Tedenska druženja v gospodinjskih skupnostih bodo potekala v ponedeljek, sredo in petek med 9.30 in 10.30, v prvem nadstropju, kjer bomo v prijetni družbi in klepetu pripravljali majhna presenečenja ob bližajočem se 8. rojstnem dnevu DOMA POD GORCO. Če vam prijetna družba ni odveč, se nam pridružite. Zmeraj se imamo lepo.


MESEC JANUAR, ZAČETEK NOVIH MOŽNOSTI

Januar ali prosinec je prvi mesec v gregorijanskem koledarju, ki je dobil ime po rimskem bogu Janusu. Mesec januar se prične z novim letom, kar za marsikoga pomeni nov začetek. Simbolično si ljudje pripravijo novoletne zaobljube, s katerimi želijo v novem letu izboljšati nekatere stvari v svojem življenju. Ste si tudi vi zadali kakšne nove cilje v novem letu? 

Januar velja tudi kot zelo miren mesec, sploh po številnih dogajanjih v mesecu decembru. Vsekakor pa je januar mesec, ko še dodatno spodbujamo zdravo življenje, saj dosti ljudi zaradi zimskega vremena vse več časa preživi v stanovanjih in pozabi na gibanje. Ker novo leto predstavlja nove izzive in ker je januar pravi mesec za nove začetke, vam priporočamo, da čim več  naredite tudi zase. Zato se nam lahko v tem mesecu pridružite na vsakdanjih dnevnih aktivnostih, za vas bomo odprli likovno razstavo, se družili z glasbenimi prijatelji in prisluhnili novim predavanjem. Ostanite z nami tudi v letu 2019 in začnite leto na najboljši možen način.


Vaje, opevanje… – domski zborček

Člani pevskega zbora DOMA POD GORCO ali naši domski slavčki, kakor jih pogosto poimenujemo, se v teh dneh intenzivno pripravljajo na enega izmed pomembnejših dogodkov leta. Približuje se 8. rojstni dan DOMA POD GORCO, ki ga bomo slavnostno praznovali tudi letos. K temu vsako leto pripomorejo naši stanovalci, ki s petjem in druženjem dokazujejo svojo vrednost in pomen glasbe. Kljub srebrnim letom pa še vedno doživijo »mravljinčke treme« ob nastopu, kot povedo sami. Lahko se jim pridružite vsako sredo, ob 15.30 v II. nadstropju doma.  


Prešernovi stihi

V četrtek, 7. februarja 2019, ob 9.30 vas vabimo na kulturni dogodek v športni center DOMA POD GORCO, kjer bomo skupaj s Kulturnim društvom Studenci Maribor in njihovo Literarno recitacijsko sekcijo VEDRINA »prešernovali«. Člani Vedrine bodo predstavili recital Krst pri Savici. V kulturnem programu, ki ga bo vodila ga. Jana Hartman Krajnc, bodo nastopili tudi otroci iz Vrtca Studenci. Sledila bo otvoritev društvene likovne razstave. Vljudno vabljeni.


8. rojstni dan Doma pod gorco

14. februar 2019. Dan in mesec, ki je za vse stanovalce, zaposlene, svojce in naše prijatelje DOMA POD GORCO zelo pomemben. Zakaj? Pred osmimi leti smo začeli z majhnimi nebogljenimi koraki, počasi in polni entuziazma stopicati naprej in letos dopolnili osmi rojstni dan. Spominjamo se lepih trenutkov, tudi tisti bolj razburkani se nam občasno prikradejo v misli. Ampak ti so bili le naša preizkušnja in nov izziv. Smo v obdobju, ko smo že dobro prepleteni z okoljem in prijatelji ter znanci, ki cenijo »dom« prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi. Za rojstni dan smo se odločili, da ga zato izključno preživimo v družbi ljudi, s katerimi želimo pokramljati in deliti svoj čas. In to ste vi, naši najbolj »cool« stanovalci, naši srčni zaposleni, naši razumevajoči svojci in vi, dragi prijatelji, ki že osem let  z nami uspešno krmariite v medsebojnem zaupanju in sodelovanju. 

Zatorej, vidimo se, v četrtek, 14. februarja, ob 10. uri v DOMU POD GORCO. Dan, kot se za rojstni dan spodobi, dan dobre družbe, dobre zabave, dobrih gostov in brez okusne torte in svečk ne gre… 

 Vabljeni v našo družbo.


Aktivnosti po nadstropjih – izdelava pustnih mask

Približuje se pustni čas, ki je kot vsa druga leta čas rajanja, veseljačenja, pustnih šem in norčij. Je čas veselja ob pripravah na pomlad in čas, ko skriti za pustno šemo lahko povemo vse tisto, kar si drugače ne bi upali. V ta namen bodo v DOMU POD GORCO potekale delavnice na temo izdelave pustnih mask. Delavnice bodo potekale v ponedeljek, sredo in petek v III. nadstropju DOMA POD GORCO od 9.30 do 10.30. Stanovalci si bodo v družbi varuhinj izdelali norčave maske, s katerimi se bodo poveselili na pustni torek, 5. marca 2019. Vabljeni.


Skozi njihove oči: Združene države Amerike imajo mnogo obrazov in vsak ima o njih svoje mnenje

V soboto, 23. februarja 2019, bomo ob 9.30 v obliki potopisnega predavanja s člani LEO KLUBA iz Maribora obiskali odmaknjeno deželo onstran oceana. Za nekatere so Združene države Amerike dežela sanj in tisočerih priložnosti, dežela blagostanja, uspeha, glamurja, blišča, za druge dežela kapitalizma, izkoriščanja, migrantov in rasizma. Pa je res to? Če želite izvedeti, se nam pridružite v jedilnici DOMA POD GORCO ob 9.30 uri, ko bomo razbijali predsodke, ki jih imamo drug o drugem. Ustvarite si svoj pogled na podobo dežele, ki se je poimenovala kar po kontinentu, na katerem leži, kjer so neskončne avtoceste, ki sekajo prazne puščave, gozdovi, nebotičniki, ki se vzpenjajo nad urbano džunglo, brezmejne plaže posejane z jadralnimi deskami in oboževalci sonca, visoki gorski vrhovi in zelene doline, veličastni prikazi inženirskih vrhuncev od brooklynskega mosta do Hooverjevega jeza.Vabljeni v našo družbo.


FEBRUAR – mesec dobrih zagonov

V gregorijanskem koledarju ima mesec februar le 28 ali 29 dni. Trikrat v zgodovini pa je v določenih državah v resnici imel 30 dni. Zapleteno…

Februar so naši predniki imenovali svečan, saj naj bi bil to čas, ko so se povsod lesketale sveče. Led in mraz sta bila zaščitni znak tega temnega zimskega meseca. Ker je potreboval še vedno dodatno spodbudo luči, so bile v tem času prisotne tudi sveče iz voska. A najprej naj ne bi bil svečan, temveč sečan, saj je oznanjal čas, ko so naši predniki pozimi sekali drevje. Iz sečana se je nadaljeval mesec sušec (marec), ki je bil logično suh, ko sta se zemlja in drevje sušila. Sečan so Slovenci preimenovali v svečan šele v 19. stoletju, ko se je izgubil pomen imena meseca s sekanjem drevja v zimskem času.

Mesec februar je mesec kulture, ljubezni, počitnic, pustnih norčij, naj tako tudi ostane… Skratka, mesec februar bo mesec dobrih zagonov in pa tudi dober mesec delovanja v skupinah, prošenj, dogovorov... Mi ga bomo izkoristili za druženje v gospodinjskih skupnostih, "prešernovanje" in si zaželeli vse najboljše ob 8. rojstnem dnevu DOMA POD GORCO. Novi zagoni, novi cilji.


Urbano vrtnarjenje za vsakogar

Pridružite se nam na delavnici urbanega vrtnarjenja, ki bo v četrtek, 14.3.2019, ob 14. uri v jedilnici DOMA POD GORCO, kjer bomo ustvarjali domači vrt ter vzgajali lastne sveže in zdrave ter domače pridelke. Delavnica poteka v okviru evropskega projekta Urbana zemljina za hrano in in iniciative Evropske unije "Urban Innovative Actions". V sodelovanju z E-zavodom nam bodo predstavili pilotni sistem za proizvodnjo urbane zemljine ter mestne vrtove pod Pekrsko gorco. Osnovni izziv projekta je uporaba mestnih bioloških odpadkov za proizvodnjo certificirane in standardizirane urbane zemljine, ki jo bomo ponovno uporabili znotraj mesta. Projekt pomeni prvi korak k spremembi sedanje tradicionalne družbe, ki temelji na kopičenju odpadkov, v družbo krožnega gospodarstva, aktivno vključeno in ponosno na svoje dosežke. v projektu bodo sodelovali, ga. Brina Lazar iz Mestne občine Maribor, dr. Andreja Borec  iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, ga. Miša Pušenjak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Veselimo se vaše udeležbe. Vabljeni


Kuharska urica s stanovalci in svojci enote Spominčica

V torek,19. marca 2019, bo od 16. ure dalje potekalo letošnje prvo srečanje kuharskih uric s stanovalci in svojci Doma pod gorco. Tokrat bodo kuhali, pekli, se zabavali in tudi kakšno zapeli stanovalci in svojci enote Spominčica. Za izvedbo kuharskih uric bodo poskrbeli v službi rehabilitacije in animacije v sodelovanju z zaposlenimi po posameznih enotah. V svojo družbo povabijo tudi direktorja družbe, g. Gregorja Žigona, ki ga naši stanovalci vedno z veseljem sprejmejo. Seveda pa brez vas, dragi stanovalci in svojci ne gre, ki prispevate svoj čas, pripravljenost in strpnost ter ljubezen do najbližjih. Hvala, da lahko z vašo pomočjo obogatimo vsakdanjik naših stanovalcev.


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjo v DOMU POD GORCO nadaljujemo tudi v mesecu marcu. Da bomo lahko obdržali telesne aktivnosti in še izboljšali gibalne sposobnosti, nas bosta tudi tokrat skozi vaje popeljali naši sodelavki Jelena in Mateja, in sicer v ponedeljek, 18. februarja 2019 in včetrtek 21. februarja 2019, ob 14. uri, v športnem centru DOMA POD GORCO. Preprečimo, kar se preprečiti da. Vabljeni!


Kdo so znani obrazi Maribora?

Oblika obraza nam izda, ali je človek, ki je pred nami, praktičen ali intuitiven, vročekrven in nepotrpežljiv ali hladen in metodičen. Fiziognomija je zelo stara veda, katere začetki segajo v antiko. Ta veda trdi, da obstajajo povezave med našim značajem in videzom – pri tem se najbolj osredotoča na obliko in poteze obraza, pa tudi na roke in druge dele telesa. Kaj pa nam bo o obrazih, predvsem o znanih mariborskih obrazih povedal mag. Oskar Habjanič pa lahko prisluhnete v ponedeljek, 25. marca ob 9.30 uri na predavanju Pokrajinskega muzeja Maribor. Mag. Habjanič nam bo predstavil obraze na način, da so človeški obrazi različni, ker se ljudje drug od druega razlikujemo po svoji notranjosti, ki odseva v zunanjosti. Kdo so obrazi, ki so močno oddajali svoj odsev skozi zgodovino, kdo so obrazi, ki so dali močan pečat mestu Maribor. Odgovore boste dobili na našem druženju v ponedeljek, zato imate razlog, da se nam pridružite. Vabljeni. 


Kuharska urica s stanovalci in svojci I. etaže

V tekočem tednu se nadaljuje niz spomladanskih kuharskih uric stanovalcev in njihovih najbližjih. Tokrat bodo pripravljali okusno glavno jed ter okusne čokoladne brownije, ki so polnega okusa in tako lepo dišijo, ko se pečejo. Ob prijetni hrani in pijači pa ne sme manjkati dobre glasbe, za katero bo poskrbela harmonikarka Špela Pokeržnik. Zadosten razlog, da se nam pridružite v torek, 26. marca 2019, ob 16. uri na I. etaži DOMA POD GORCO. Vabljeni. 


Spomladansko čiščenje okolice Doma pod gorco

Zima se je poslovila, prihajajo toplejši dnevi, ko bomo začeli s prvimi spomladanskimi opravili v naravi. Prvo spomladansko čiščenje bomo opravili tudi v okolici Doma pod gorco, kjer bomo zaposleni in stanovalci zavihali rokave in opravili prvi pravi stik z naravo. Poskrbeli bomo za negovanje vseh travnatih površin in grmovnic, generalno čiščenje okolice, ureditev atrija, zeliščnega vrta in še marsikaj. Če se nam boste pridružili v četrtek, 28. marca od 10. ure dalje, vas bomo veseli, saj poznate tisti pregovor, kdor ne naredi nič za druge, ne naredi nič zase. Akcija. 


MAREC – mesec povezovanja

Marec ali sušec je tretji mesec v gregorijanskem koledarju. Ime je dobil po rimskem bogu Marsu. Izvirno slovensko ime za marec je sušec, hrvaško ožujak, v prekmurščini mali traven. Mesec marec je mesec povezovanja, predvsem s samim seboj, naravo. Mesec, ko se začne prebujati narava – ptičji nemir, žafran, motovilec, ki uhaja v cvet, popki narcis, forzicije. Mesec, ki je povezan s cvetjem in prazniki nežnejšega spola, z urbanim vrtičkarstvom, s slavljenci meseca marca, glasbenimi dogodki ter prvimi sprehodi v naravo v družbi ljudi, ki nas pomirjajo. Imate veliko razlogov, da ostanete z nami.


Kuharska urica s stanovalci in svojci II. etaže

Čas kuharskih veščin je tokrat namenjen stanovalcem in svojcem II. etaže, na tretji kuharski urici Doma pod gorco. Prvi dve kuharski druženji sta uspešno potekali, zato pričakujemo, da bo tudi tokrat sproščeno, veselo in nagajivo. Pripravili bomo lahke pomladanske jedi, med katerimi ne bomo pozabili na najbolj zdravega znanilca pomladi, ki ne sme manjkati v spomladanski solati. Regrat v sebi skriva veliko snovi, ki pozitivno delujejo na delovanje človeškega organizma. Na koncu se bomo posladkali s sladoledom in uživali v prijetni družbi našega mladega sodelavca, Timoteja Marna, ki nas bo razveselil z zlatimo zvoki harmonike. Torej, vidimo se v torek, 2. aprila 2019, ob 16. uri na II. etaži DOMA POD GORCO.


Dan za spremembe - druženje s prostovoljci Zavarovalnice Sava

Tradicionalno nas že vsako letov okviru prostovoljske akcije Dneva za spremembe obišče 40 prostovoljcev iz Zavarovalnice Sava, ki v DOMU POD GORCO poteka v petek,5. aprila 2019, od 9.30 dalje. Dogodek je medgeneracijsko obarvan, saj poteka povezovanje prostovoljcev z ljudmi, ki prostovoljsko pomoč potrebujejo. Poskrbeli bomo, da bomo soustvarili mnogo povezovalnih aktivnosti in doživetij. Na ta dan se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak ga tudi izvajamo, s katerim izboljšujemo življenje v svojem okolju in v širši družbi. Vabljeni v našo družbo, če želite vsaj en dan v letu biti prostovoljec ali prostovoljka.


Skok do Pariza in Stockholma

Ponovno je čas za skok preko naših meja, in sicer s prijatelji Leo kluba, ki nas bodo obiskali v soboto, 6. aprila 2019, ob 9.30 in nas popeljali na dve čudoviti destinaciji po Evropi. Najprej se bomo ustavili v večno romantičnem Parizu, kjer lahko uživajo pohajkovalci in sladokusci, pa tudi mojstri življenja, ljubitelji velike umetnosti ter nepoboljšljivi romantiki. Pariz je mesto, ki nikoli ne izgubi svojega šarma, prav tako Francija, dežela »joie de vivre«, neustavljive romantike, čudovitega bogastva kulinarike, najvišjega evropskega vrha – Mont Blanc, dirke Tour de France, gostiteljice prenekaterih festivalov, camembert-a, sirov, šampanjca. Pot se nadaljuje proti severu, kjer se nahaja Švedska, bogata kulturna, zgodovinska dediščina, slikovite vasice, divja, neokrnjena narava, živahna prestolnica, zgrajena na 14 otočkih, ki preseneti obiskovalca. Mesto Stockholm, ki ga pogosto imenujemo »Benetke severa«, leži na številnih otokih in polotokih ob izlivu jezera Mälar v Baltsko morje. Muzeji, gledališča, galerije in čudoviti kotički svetovnega razreda čakajo. Odličen podzemni železniški sistem, Tunnelbana, visoko učinkovita in redna avtobusna omrežje ter učinkovita mreža kolesarskih stez. Lokalni prebivalci ponosno imenujejo mesto »levande stad« ali »živo mesto«, saj velik del kozmopolitske populacije še vedno živi v središčih mesta. Pot je vselej zanimiva in hitra, vendar varna. Zato se nam pridružite na poti od prestolnice šarma do »živega mesta« na severu, v soboto, 6. aprila, ob 9.30 v jedilnici DOMA POD GORCO.


Kuharska urica s stanovalci in svojci III. etaže

V torek, 9. aprila 2019, se zaključuje niz kuharskih uric, ki so namenjene stanovalcem in svojcem DOMA POD GORCO. Na zadnji kuharski urici bo prav tako sproščeno, veselo in nagajivo. Pripravili bomo lahke pomladanske jedi, med katerimi ne bomo pozabili na najbolj zdravega znanilca pomladi, ki ne sme manjkati v spomladanski solati. Regrat v sebi skriva veliko snovi, ki pozitivno delujejo na delovanje človeškega organizma. Na koncu se bomo posladkali s sladoledom in uživali v prijetni družbi harmonikašice Špele Pokržnik. Torej, vidimo se v torek, 9. aprila 2019, ob 16. uri na III. etaži DOMA POD GORCO.


Aktivnosti z varuhinjami

Tedenska druženja z varuhinjami bodo potekala ob ponedeljkih in četrtkih med 10. in 11. uro v gospodinjskih skupnostih, kjer bomo v prijetni družbi in klepetu pripravljali dekorativne izdelke ob bližajočemu najpomembnejšemu krščanskemu prazniku, veliki noči. Če vam prijetna družba ni odveč, se nam pridružite. Zmeraj se imamo lepo.


Izdelava butare velikanke

Tradicija izdelovanja butaric oziroma v šope povezano zelenje se je ohranilo vse do danes. Slovenija je pri tem nekaj izjemnega, saj zaradi kulturne in geografske pestrosti na tako majhnem prostoru najdemo različne vrste, tako po izgledu, sestavi kot tudi po imenu. Če ob tem pomislimo še na relativno majhen slovenski prostor in na dejstvo, da ponekod že leta izdelujejo največje butare na svetu, smo v Evropi resnično nekaj posebnega. Nekaj posebnega smo tudi v Domu pod gorco, saj izdelamo, če ne največjo pa za nas najlepšo butaro naokoli, nato pa jo ponosno postavimo pred kapelico v domskem parku. Pridružili se nam bodo še veseli in poskočni plesalci folklorne skupine Vinka Koržeta in Vesele Polanke iz Prosvetnega društva Cirkovce. Vabljeni v petek, 12. aprila 2019, ob 9.30 v jedilnico DOMA POD GORCO. Več glav več ve, več rok več zmore!


Barvanje velikonočnih pirhov

petek, 19. aprila 2019, ob 9.45 bomo v sklopu aktivnosti po nadstropjih in praznovanja velike noči, barvali velikonočne pirhe. Jajca so univerzalni simbol plodnosti, novega življenja in seveda najbolj značilen simbol velikonočnih praznikov. Za barvanje pirhov ne potrebujemo umetnih barvil. Če želite poskusiti nekaj novega, ali pa ste naveličani vedno istih načinov barvanja velikonočnih jajčk, se lahko letos lotite barvanja pirhov s pomočjo sestavin, ki jih najdete v kuhinji ali na vrtu. Naravna barvasta živila, kot so kurkuma, špinača, rdeča pesa, borovnice lahko služijo kot fantastična alternativa za dekoracijo. Nam je zamisel všeč! Pa vam? Pustite kreativnosti prosto pot in letos ustvarite pirhe, ki vam jih bodo vsi zavidali.


Blagoslov velikonočnih jedi

soboto, 20. aprila 2019, bo ob 10. uri v jedilnici DOMA POD GORCO potekal blagoslov velikonočnih jedi. Po kuhanju, peki in barvanju pirhov sledi blagoslov oziroma »žegen« velikonočnih jedi, ki jih naložimo v košaro, včasih pa so z njimi napolnili jerbas. Pokrili naj bi jih z lepo izvezenim belim prtičem, pojedli pa šele v nedeljo pri zajtrku, ko se vnemo od maše. Med vsemi jedmi se v Svetem pismu najpogosteje pojavlja kruh, ki predstavlja življenje, potica oziroma pogača, ki mora biti okrogle oblike, spominja na Jezusovo trnovo krono, meso predstavlja Jezusovo telo, hren pa zaradi svoje oblike predstavlja žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ. Rdeče obarvane pirhe poznamo predvsem kot simbol krvi, ki jo je Jezus prelil za nas, predstavlja pa tudi vstajenje. Vabljeni na blagoslov velikonočnih jedi.


Odpoved dogodkov

Spoštovane stanovalke in stanovalce DOMA POD GORCO in ljubitelje družabnosti obveščamo, da so vse aktivnosti družabništva, zaradi povečanja stanja obolelosti črevesnih bolezni, do nadaljnjega odpovedane. Hvala za razumevanje. 

ŽELIMO VAM VESELE IN MIRNE VELIKONOČNE PRAZNIKE. 


APRIL – mesec prebujanja in rasti

April ali mali traven je 4. mesec v letu po gregorijanskem koledarju in ima 30 dni. Ime meseca izhaja iz latinske besede aperire, ki pomeni »odpreti« in se verjetno nanaša na pomladno prebujanje in rast rastlin. Mesec april velja za prinašalca mladosti, je tisti mesec, ki mu rečemo tudi mesec knjige, saj drugega aprila praznujejo otroške knjige, 23. aprila pa je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V mesecu aprilu se srečamo tudi z najpomembnejšim krščanskim praznikom, veliko nočjo. Velikonočni ponedeljek je bil včasih praznik mladine, ki je v najlepših oblekah obiskovala plese, veselice in gostilne ter igrala različne šaljive igre s pirhi, kot so turčanje, valičanje in sekanje jajc. Tudi v DOMU POD GORCO se bodo v mesecu aprilu izvajale številne aktivnosti od druženja s prostovoljci Zavarovalnice Save ob dnevu za spremembe, potovanja od Pariza do Stockholma s prijatelji Leo kluba, prvih sprehodov v prebujajočo naravo do izdelovanje butare in barvanje pirhov. Seveda ne bodo manjkale vsakodnevne aktivnosti od tombole, igranja bridga, kuharksih uric. Prepričani smo, da se bo našlo za vsakega nekaj. Imate zadosten razlog, da še naprej ostanete z nami.


Prvomajska budnica

V sredo, 1. maja 2019, bo pred DOMOM POD GORCO zaigrala budnica. Mednarodni praznik dela, ki ga pri nas praznujemo na prvi maj je državni praznik ter dela prost dan. Povezujemo ga z začetkom pomladi kot tudi s praznovanjem delavcev. Na predvečer 1. maja pa bo spet zagorelo veliko kresov. Če želite prisluhniti pravi budnici, se nam pridružite v sredo, 1. maja 2019, na letni terasi DOMA POD GORCO.


Aktivnosti z varuhinjami

Narava se prebuja in pride čas, ko si želimo več časa preživeti zunaj na prostem, se nadihati svežega zraka, se sprehoditi ter poskrbeti za boljše počutje in okrepiti svoje telo. Prvi sprehodi se bodo aktivno začeli v prihajajočem tednu in sicer v ponedeljek, četrtek in petek, seveda, če nam bo vreme naklonjeno. Sprehodili se bomo v bližnji okolici DOMA POD GORCO ter v našem domskem parku, ki dobiva novo podobo; drevesa dobivajo cvetoče krošnje, kmalu pa bo lepša in večja tudi letna terasa. Pridružite se, kajti z nami je zmeraj lepo.


Sreča, znanje in še kaj...

V torek, 7. maja 2019, se bomo od 9.30 najprej družili na tomboli, ko bomo potrpežljivo čakali, da bo sreča na naši strani. Le pri kom se bo tokrat ustavila? Nekateri pa bodo še naprej tekmovalni in strastni pri igri bridža, ki bo tudi tokrat ob istem času na istem mestu, ob 10.15 v športnem centru DOMA POD GORCO. Vabljeni.


Pevsko popoldne

Pevsko popoldne bo potekalo v četrtek, 9. maja 2019, od 16. ure v jedilnici DOMA POD GORCO, ko bomo gostili mešani pevski zbor KUD Angel Besednjak. Člani mešanega pevskega zbora nam bodo polepšali in skrajšali popoldan dan s čudovito glasbeno besedo domačih in tujih zborovskih priredb. Vabljeni.


Poletni trendi

Z zanimivi modnimi stili in večno klasiko nas bo ponovno obiskala modna trgovina SENIOR iz Domžal in sicer v ponedeljek, 13. maja 2019, od 9. ure dalje. Kot zmeraj boste lahko izbirali med zanimivimi poletnimi vzorci, lahkotnimi tkaninami, modnimi trendi in »večno« klasiko. Obiščite nas v DOMU POD GORCO in bodite zanimivi v modnih oblačilih trgovine SENIOR.


Druženje s prostovoljci Energetike Maribor

Tudi letos nas bodo s svojim obiskom razveselili prostovoljci Energetike Maribor. Z veliko mero empatije so izrazili željo, da pripomorejo k boljšemu počutju stanovalcev in zaposlenih. Družili se bomo v sredo, 15. maja 2019, od 9.30 ure v DOMU POD GORCO in poskrbeli, da bomo aktivni in kreativni. V DOMU POD GORCO se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak ga tudi aktivno izvajamo. Če tudi vi želite nekomu izboljšati dan ali trenutek, se nam pridružite.


Rojeni maja najbolj »srečni«

torek, 28. maja 2019, bomo v DOMU POD GORCO,ob 9.30 praznovali rojstne dneve naših stanovalcev, ki so rojeni v mesecu maju. Ste se kdaj vprašali, zakaj imajo nekateri v življenju več ali manj sreče? Ti ljudje niso nujno srečnejši, ampak zdi se, kot da jim je sreča bolj naklonjena kot drugim. Znanstveniki so našli zelo močno povezavo med mesecem rojstva in srečo v življenju, najvišja točka je bila maja, najnižja pa oktobra. Sicer pa so to samo ideje, v bistvu si srečo kroji vsak sam po svojih načelih in vrednotah. Vsakdo izmed nas je lahko snovalec svojega življenja. Pomembno je, da smo srečni, vsak na svoj način. Srečni bodo tudi naši stanovalci v družbi najmlajših iz Vrtca Studenci v petju in plesu.Vse najboljše tudi vam, rojenim v mesecu maju.


MAJ – mesec ljubezni

Maj ali veliki traven je peti mesec v gregorijanskem koledarju, z 31 dnevi. Maj je dobil ime po rimski boginji Maji. Izvirno slovensko ime za maj je veliki traven, hrvaško svibanj, češko květen in poljsko maj, prekmursko risálšček, nekoč risáolšček in tudi májuš. Maj je mesec ljubezni, najbrž ne zato, ker se v tem času običajno tla dovolj segrejejo, da lahko sedimo ali ležimo na njih brez hujših posledic. Ljubezen omogoča obstoj človeškega rodu in razmnoževanje. Pravilno dojemanje ljubezni ima temelje že v otroštvu, saj nanj vplivajo odnosi v družini, odnos in ljubezen matere ter množica osebnih izkušenj. Tudi v DOMU POD GORCO bomo delili ljubezen do sebe in seveda do drugih. Mesec maj bo namenjen predvsem druženjem na prostem, veliko se bomo gibali in opazovali prve cvetove in poslušali ljubezensko žvrgolenje mladih ptic. Med drugim nas bodo obiskali prostovoljci podjetja Energetika in nam pomagali pri prvih spomladanskih opravilih, prisluhnili bomo našim tradicionalnim glasbenim gostom, KUD Angel Besednjak, KUD Pošta ter se družili s svojci na prvem spomladanskem pikniku. Vse to in še več vam ponujamo v v tokratnem koledarju. Tako kot zmeraj, bo tudi v maju lepo, zato ostanite z nami.


Aktivnosti z varuhinjami

Narava se prebuja in pride čas, ko si želimo več časa preživeti zunaj na prostem, zato je potrebno na to pripraviti tudi okolico. Varuhinje skupaj s stanovalci intenzivno zaključujejo poletno dekoracijo, ki bo krasila naše skupne prostore. Prav tako urejamo tudi zunanji videz doma, in  sicer popestrili smo balkone z lepimi balkonskimi rožami ter v prihajajočih dneh še z dekoracijami obogatili naše terase. Tudi na sprehode ne bomo pozabili, seveda, če nam bo vreme naklonjeno. Sprehodili se bomo v bližnji okolici DOMA POD GORCO ter v našem domskem parku, ki dobiva novo podobo; prve češnje sramežljivo postajajo rdeče, na terasi pa vedno več nasmejanih stanovalcev. Vabljeni v našo družbo.


Kuharska urica z Majdo

Priprava hrane je nekaterim užitek in v veselje. Z veseljem se bodo lotili priprave tudi stanovalci, pod kuharskih znanjem naše kuharice Majde, ki bodo poskrbeli, da bo prijetno zadišalo in se »na veliko« sladkalo. Kdaj?V četrtek, 13. junija 2019, ob 14. uri se bomona terasi enote Spominčice DOMA POD GORCO pogostili z bezgovimi krofi. Po starem prepričanju se v deželo prikrade poletje, ko zacveti črni bezeg. Danes je znano, da bezgovi cvetovi vsebujejo številne zdravilne učinkovine, kot so eterična olja, čreslovine, sluz, jabolčna kislina ipd. Cvetovi pospešujejo izkašljevanje, utrjujejo sluznico v nosu in žrelu, krepijo odpornost proti okužbam, pospešujejo krvni obtok in potenje, delujejo diuretično in na koži protivnetno. Vabljeni. 


Dan odprtih vrat« ZGODBA Z LJUDMI ZA LJUDI

Tradicionalni Dan odprtih vrat DOMA POD GORCO nas bo tudi letos povezal z našimi prijatelji, ki nas vedno znova navdušujejo s kulinaričnimi dobrotami in to ponovno v duhu humanitarnosti.Srčnost naših udeležencev v tekmovanju »kuharskega piskra« bo pripomogla fantku GALU za operacijo rok v Ameriki in za projekt MARKO SORŠAK SOKI 20 za 20 – za nakup glasbil za eno izmed mariborskih osnovnih šol. Druženje z našimi prijatelji vinskokulinarične tržnice s predstavitvijo domačih dobrot, obrtmi in degustacijo vin, druženje z otroki v zabaviščnem delu, druženje z našimi posebnimi gosti, skupino KVATOPIRCI, LADO LESKOVARJEM, LUKOM JEZERŠKOM  in navsezadnje z nami, dragi prijatelji in obiskovalci, s stanovalci in zaposlenimi DOMA POD GORCO. PONOVNO PIŠEMO ZGODBO Z LJUDMI ZA LJUDI. Z vsakim letom naredimo več, nikoli pa ne obljubimo, česar ne storimo. Tudi letos brez vas ne gre. SOBOTA, 15. JUNIJ 2019, OD 9. URE DALJEČE PRIDETE ŠE VI, BOMO VSI


Slavljenci v mesecu juniju

Kljub temu, da se je junij že prevesil v drugo polovico, je še čas, da spoznate, kakšni so tisti, ki so luč sveta ugledali v prvem poletnem mesecu. Za rojene v mesecu juniju je značilno, da so so zelo empatični in ni jim vseeno za čustva drugih. Zelo radi razmišljajo o prihodnosti, si delajo plane in postavljajo cilje. Karkoli, s slavljenci meseca junija bomo, skupaj z otroki iz Vrtca Studenci, nazdravili v sredo, 26. junija 2019, ob 10. uri v jedilnici doma. Razigranosti in dobre volje ne bo manjkalo. Če ste tudi vi slavljenec meseca junija, se nam pridružite.


Projekt nePOZAB

V ponedeljek, četrtek in petek bodo v športnem centru DOMA POD GORCO, ob 9.30 potekale delavnice s Petro Novak, študentko zadnjega letnika likovne pedagogike, ki sodeluje pri projektu nePOZAB (Pomoč Obolelim Z Alzheimerjevo Boleznijo).V ponedeljek bodo delavnice na temo ustvarjanja mandal in različnih vzorcev na kartonu, v četrtek na temo risbe pokrajin in pogovor o slovenskih krajih, v petek na temo opravila in službe, ki so jih opravljali stanovalci ter ilustriranje na to temo. Delavnice so odlične za spodbujanje fine motorike, za treniranje kognicije in pa seveda za druženje. Vljudno vabljeni.


Junij – kaj nam boš prinesel?

Junij ali rožnik je šesti mesec v letu po gregorijanskem koledarju in ima 30 dni. Junij se imenuje po rimski boginji Junona, Jupitrovi ženi. Izvirno slovensko ime za junij je rožnik, hrvaško lipanj, češko červen in poljsko czerwiec, prekmursko ivánšček in tudi juniuš. Mesec junij je znanilec poletja, konca šolskega leta in poletnih počitnic. Začenja se čas koriščenja letnega dopusta. Pred vrati so razna praznovanja, pikniki. Največji navdušenci nad morjem, soncem si ga celo že privoščijo. Prav tako se v Domu pod gorco že odvijajo prvi pikniki, topli poletni dnevi omogočajo vsakodnevne sprehode in druženja ob sladoledu, martinčkanje na soncu. Tudi v tem mesecu bomo imeli glasbene goste, se poigravali s srečo pri tomboli, pridružili se nam bodo člani Pokrajinskega muzeja in nas navdušili z novimi temami. Osrednji dogodek mesece, če ne leta pa je tradicionalni dan odprtih vrat. ČE PRIDETE ŠE VI, BOMO VSI.


Poletni sprehodi in razvajanje s sladolednimi okusi

Povprečne temperature omogočajo, da se tudi v DOMU POD GORCO ob takšnih vremenskih razmerah večkrat odpravimo na sprehod. Naša okolica je čudovita in mirna, domski park pa dobiva vedno več sence s čudovitimi krošnjami dreves. Naši sprehodi so prilagojeni potrebam naših stanovalcev. Tisti, ki smo bolj zdržljivi nas pot zapelje po širši okolici Studenc, za nekatere pa je domski park čudoviti prostor za prevetritev misli. Pridružite se nam tudi VIv četrtek, 18. julija 2019, ob 9.30 pred vhodom DOMA POD GORCO. Ta dan pa se bomo še posebej nagradili in se razvajali s sladolednimi okusi.


Aktivnosti z varuhinjami

Za številne aktivnosti in druženje poskrbijo naše varuhinje tudi v umirjenem in nekoliko lahkotnejšem poletnem času. V prihajajočem tednu se bomo v ponedeljek zabavali in družili ob družabnih igra v I. nadstropju, v sredo bomo preizkusili svoje znanje v gospodinjski skupnosti II. nadstropja in teden zaključili v III. nadstropju, ko bo ponovno pestro in veselo ob družabnih igrah. V tem času bodo na ostalih etažah aktivni pri kreiranju »spominskih« kamenčkov. Če želite teden preživeti v pestri in zabavni družbi, se nam pridružite.


Poletna »partija« tombole in bridža

Vsak torek, ob 9.30 in 10.15 se v športnem centru DOMA POD GORCO srečujejo in tekmujejo ljubitelji drznosti ter »igralci« znanja in taktike. Prvi se udeležujejo igre s poigravanjem številk (tombola) ob 9.30, za njimi pa odigrajo "poletno" partijo ljubiltelji bridža. Ali tudi vas mika? Pridružite se in ugotovite! Pa srečno….


Poletno razpoloženje v DOMU POD GORCO

Poletje in dopusti so v polnem zamahu, uživamo zaslužen počitek v upočasnjenem ritmu, nekateri na morju, nekateri v hribih, spet drugi na izletih in si nabiramo novih moči za službo in druge dejavnosti ter uspešno nadaljevanje in uresničitev zastavljenih ciljev. Uspešni, veliki projekti prvega polletja so za nami, številne aktivnosti v DOMU POD GORCO pa se nadaljujejo. Prav tako se bodo čez poletje vrstili tedenski dogodki od kuharskih uric, tombole, bridga do pevskih vaj, telovadnih vaj, lahko se sprehodite po naši čutni poti in osvežite v naši Kavarnici pod gorco. Pestro bo tudi to poletje, zato ostanite z nami.


Ko je vroče, najdeš senco in vse je lažje!

V času poletne vročine, je vsakršna senca dobrodošla, vsakršen hladen, svež kotiček je več kot zaželen. Zato se v DOMU POD GORCO ob  zmernih temperaturah večkrat odpravimo na sprehod. Naša okolica je čudovita in mirna, domski park pa dobiva vedno več sence s čudovitimi krošnjami dreves. Naši sprehodi so prilagojeni potrebam naših stanovalcev. Tisti, ki smo bolj zdržljivi nas pot zapelje po širši okolici Studenc, za nekatere pa je domski park čudoviti prostor za prevetritev misli. Pridružite se nam tudi VI, v dobri družbi je zmeraj lepo. Vabljeni. 


»Slovenija ima junaka«, predstava Ekološkega - kulturnega društva za boljši svet

SLOVENIJA IMA JUNAKA – za dobra dela, je naslov predstave v izvedbi Ekološkega – kulturnega društva za boljši svet, ki bo uprizorjena v sredo, 4. septembra 2019, ob 9.30, v jedilnici DOMA POD GORCO. Poleg družine in šolskega okolja, družba in vsi njeni člani zelo pomembno vplivajo na razvoj mišljenja in čustvovanja otroka in mladostnika. Kako prepoznati prave vzornike ter kaj se od njih koristnega naučiti, je tema predstave, ki preko komičnih zapletov iz vsakdanjega življenja prikaže vse prednosti in pasti moderne družbe. Bodite razigrani v naši družbi. Vljudno vabljeni.


Poleti se nam »lušta« sladoled

V vročih poletnih dneh se prav prileže ohladitev. Eden najbolj priljubljenih načinov ohlajanja je, poleg skoka v vodo in hladne pijače, tudi sladoled. Ali ste vedeli, da je prvi sladoled, podoben današnjemu, nastal okoli leta 62 n.š., ko je cesar Neron poslal sužnje v Apenine po sneg, ki so mu nato dodajali med in oreščke, pozneje pa tudi sadje. Skozi stoletja so način priprave in recepte skrbno izpopolnjevali. Ko se je leta 1533 Firenčanka Catarina de Medici poročila z vojvodo Orleanskim, ki je po smrti starejšega brata postal francoski kralj, je s sabo pripeljala četo kuharjev, ki so sorbete predstavili francoskemu dvoru. Od tam se je sladoled razširil tudi na angleški dvor in pozneje po vsem svetu. Ste bolj za vanilijo ali čokolado, ali ste za simfonijo sladolednih okusov?

Pridružite se nam v petek, 6. septembra 2019, ob 10. uri na naši »mali terasi« kavarnice Pod gorco.


Šarmantni Edinburg ali »severne Atene«

Za Škotsko, deželo na skrajnem severu Velike Britanije bi lahko rekli, da je to dežela, kjer se srečajo nasprotja, dežela viskija, kiltov in dud, dežela mogočnih gradov in skrivnostnih bitij, deževna, vetrovna, a nepopisna lepa. Škotska ponuja celo paleto barv, občutkov in podob, a popotnik obiska pač ne more zaključiti brez ogleda Edinburga, ki s pravljično podobo, mešanico tradicije in sodobnosti, navdihujočo arhitekturo in slikovitimi ulicami zaokroži potovanje in prevzame tudi tiste najzahtevnejše. Škoti so zelo prijazni, gostoljubni in odprti, kljub svoji občasni zadržanosti, na katero verjetno malce vpliva tudi vreme; toda meglice in nizki oblaki, še posebej ob obali, dajejo pridih skrivnostnosti. Vse to in še več izveste, če boste ob pravem času na pravem mestu. Dobimo se v soboto, 7. septembra 2019, ob 9.30 na glavni lokaciji (jedilnica Doma pod gorco) raziskovanja Škotske. Z vami kot zmeraj, Leo klub Maribor.


Čistimo okolico DOMA POD GORCO

Naša narava vsaj enkrat letno potrebuje »generalno čiščenje«. Zato vabimo, da se nam v okviru akcije World Clenaup Day, ki bo 21. septembra 2019, v Domu pod gorco pridružite že 13. septembra, ob 9.30, ko bomo čistili okolico doma. Z organizacijo akcij Očistimo Slovenijo smo dosegli premik obravnavane problematike na nacionalni nivo, dvignili zavedanja prebivalstva, zato v Domu pod gorco v tem duhu nadaljujemo in skrbimo za svojo lokalno okolje. Kaj bomo storili? Čistili bomo sprehajalne poti, predele ob cestah, sosesko oskrbovanih stanovanj in tako naravi omogočili, da diha. Kaj lahko storitev vi? Pridružite se nam, saj bomo le tako dokazali, da lahko sobivamo v čistem in zdravem okolju.


Aktivnosti z varuhinjami

Za številne aktivnosti in druženje poskrbijo tudi naše varuhinje, in sicer v ponedeljek bodo prepevali in se zabavali ob družabnih igrah, v petek pa bodo zelo ustvarjalni na kreativnih delavnicah. Če želite dan preživeti v pestri in zabavni družbi, se nam pridružite.


Otvoritev likovne razstave in nastop najmlajših

torek, 17. septembra 2019, bo ob 9.30 v Športnem centru potekala otvoritev likovne razstave. Umetniško inspiracijo bo predstavil g. Vladimir TOŠ. Pridih razstavi bodo s svojim nastopom in otroško razigranostjo dodali otroci iz Vrtca Studenci. Vabljeni.


Aktivnosti z varuhinjami

Druženja z varuhinjami bodo tudi ta teden potekala ob ponedeljkih in četrtkih med 10. in 11. uro v gospodinjskih skupnostih. V ponedeljek, 16.9. 2019 bodo gospodinjske skupnosti vsebinsko različno obarvane. Na enoti Spominčica se bodo družili v likovni delavnici, v 1. nadstropju bodo vključili razum in motorične sposobnosti v družabnih igrah, prav tako se bodo zabavali v 2. nadstropju v kvizu, kjer pa malce tekmovalnosti in zmagovalnega duha ne bo primanjkovalo. Reka, kdor poje, slabo ne misli, so se tokrat poslužili v 3. nadstropju. V četrtek, 19.9.2019 bodo nadaljevali s kreativnimi delavnicami in izdelovanjem jesenske dekoracije. Za vsakogar nekaj. Pridružite se nam, kot vedno, bo tudi tokrat zanimivo.


Sprehod za spomin

V ponedeljek, 23. septembra 2019, se bomo skupaj s stanovalci in svojci, udeležili Sprehoda za spomin, ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, ki se ga lahko udeležijo vsi bolniki z demenco, njihovi svojci in vsi, ki jim ni vseeno kako živijo oboleli z demenco. Zbirno mesto je na Glavnem trgu, pri Kužnem znamenju ob 9.30, od koder se bomo ob 10. uri skupaj sprehodili do Trga svobode, kjer bodo na voljo vse informacije glede demence. Vabljeni tudi vi.


Slavljenci v mesecu septembru

Kljub temu, da se je september že prevesil v drugo polovico, je še čas, da spoznate, kakšni so tisti, ki so luč sveta ugledali na prvi jesenski mesec. Za rojene v mesecu septembru je značilno, da so dokaj izbirčni, da imajo visoka merila in se ne zadovoljijo hitro. Imajo fizične danosti za šport in med njimi je največ vrhunskih športnikov. Karkoli, s slavljenci v mesecu septembra bomo, skupaj z otroki iz Vrtca Studenci, nazdravili v torek, 25. septembra 2018, ob 9.30 jedilnici doma. Razigranosti in dobre volje ne bo manjkalo. Če ste tudi vi otrok meseca septembra, se nam pridružite.


Pevski nastop vokalne skupine Florentine

Razkošni pevski glasovi bodo pobožali naša srca in polepšali četrtkov popoldan, in sicer 26. septembra 2019, ob 16. uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Vabljeni tudi vi, naj pesem in prijazne misli napolnijo obarvane jesenske dni.


Mesec september z vetrom zapleše

September ali kimavec je 9. mesec v gregorijanskem koledarju in ima 30 dni. Ali ste vedeli, da se september vsako leto začne na isti dan v tednu kot december? Ne? Tudi mi ne! September je mesec, ko so na vidiku nova pričakovanja, vznemirjenja, novi izzivi. September pa je po novem tudi nacionalni mesec skupnega branja. V mesecu septembru se pričenja tudi jesensko dogajanje v DOMU POD GORCO. Da bi povečali ozaveščenost bolezni in zmanjšali stigmo, ki spremlja bolnike, je september mesec Alzheimerjeve bolezni, svetovni dan te bolezni pa je 21. september, ki ga bomo obeležili tudi pri nas. Ponovno se bomo družili ob tomboli, bridžu, na kavicah z upravoz učenci OŠ Janka Padežnika. V goste bomo povabili prijatelje iz LEO kluba, predavatelje iz Pokrajinskega muzeja Maribor, očistili okolico Doma, se družili pri obiranju grozdja potomke najstarejše trte in doživeli številne druge dogodivščine. O vseh vas bomo sproti obveščali…zato ostanite z nami tudi to jesen.


Polna škatla pisanih punčk

Tradicionalno bo tudi letos v tednu otroka potekala predaja punčk za otroke iz pediatrije v UKC Maribor. V Domu pod gorco si stanovalci krajšajo čas z različnimi aktivnostmi, med drugim tudi z izdelovanjem punčk iz cunj, ki potekajo v okviru delovne terapije. Predvsem pa z namenom, da lahko še nekomu polepšajo dan. Polno škatlo punčk bodo skupaj z direktorjem predali tudi stanovalci Doma pod gorco, ki so soavtorji nastalih kreacij, in sicer v torek, 1. oktobra ob 10. uri v UKC Maribor.


Vadba za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjo v DOMU POD GORCO nadaljujemo tudi v jesenskem času. Da bomo lahko obdržali telesne aktivnosti in še izboljšali gibalne sposobnosti, nas bosta tudi tokrat skozi vaje popeljali naši sodelavki Helena in Mojca, in sicer v ponedeljek, 30. septembra 2019 in v četrtek 3. oktobra 2019, ob 14. uri, v športnem centru DOMA POD GORCO. Preprečimo, kar se preprečiti da. Vabljeni!


Aktivnosti z varuhinjami

Za številne aktivnosti in druženja poskrbijo tudi naše varuhinje, in sicer v ponedeljek in petek bodo zelo ustvarjalni na kreativnih delavnicah z izdelovanjem jesenske dekoracije. Če želite dan preživeti v pestri in zabavni družbi, se jim pridružite. Vabljeni. 


Tombola in »partija« bridža

Vsaktorek, ob 9.30 in 10.15, se v športnem centru DOMA POD GORCO srečujejo in tekmujejo ljubitelji drznosti ter »igralci« znanja in taktike. Prvi se udeležujejo igre s poigravanjem številk (tombola) ob 9.30, za njimi pa odigrajo svojo partijo ljubitelji bridža. Ali tudi vas mika? Razmislite in se nam pridružite. Pa srečno….


Aktivnosti z varuhinjami

Za številne aktivnosti in druženja poskrbijo tudi naše varuhinje, in sicer v ponedeljek in petek bodo zelo ustvarjalni na kreativnih delavnicah z izdelovanjem jesenske dekoracije. Če želite dan preživeti v pestri in zabavni družbi, se jim pridružite. Vabljeni.


Gledališka predstava »V miškini rokavički«

Zaposleni na kliniki za pediatrijo UKC Maribor so za otroke, ki se zdravijo pri njih, pripravili gledališko predstavo z namenom, da mali bolniki ter njihovi starši in skrbniki vsaj za kratek čas pozabijo na svoje stiske. Igrano pravljico V miškini rokavički bodo odigrali  tudi našim stanovalcem ter našim mladim prijateljem iz vrtca Pekre, in sicer v torek, 15.10.2019, ob 10. uri. Iz kliničnega centra sporočajo, da so pridno vadili dvakrat tedensko v svojem prostem času, sami uredili vse potrebno za glasbo, kostume, sceno in drugo. Sporočili so, da pravljica nosi sporočilo, skozi katerega se vsakič znova zavemo, da je prijateljstvo tisto, ki nam pomaga v težkih trenutkih in nas razveseljuje na vsakem koraku. Za tako izjemno srčno predstavo je nujno potrebno predstaviti vse nastopajoče. Igrajo Monika Pevec, Rene Horvat, Manja Fras, Tomaž Krenčnik, Jernej Murko, Zora Škarica, Polonca Krt, Andreja Petek, Žiga Novak, Karmen Šopinger, Mateja Celcer. Pripovedovalka je Alenka Paštar, za glasbo pa je poskrbel Damir Knez. Dragi nastopajoči, hvala vam, ker to srčnost delite tudi z našimi stanovalci. 


Kostanjev piknik – eden najlepših jesenskih dogodkov

Ko se po mestnih ulicah razširi mamljiv vonj po pečenem kostanju, se navadno zavemo, da smo zares zakorakali v jesen. Narava nam ponudi kostanj, pravi jesenski plod, ki je hkrati eden od simbolov tega letnega časa. Kostanj lahko jemo kuhan, pečen ali predelan v najrazličnejše sladice in priloge. Najboljši je seveda v pravi družbi. Torej, če ste ljubitelji ali ljubiteljice kostanja, se radi srečujete in družite s prijatelji, je kostanjev piknik v DOMU POD GORCO idealna priložnost za pravo jesensko druženje. Družili se bomo v četrtek, 17. oktobra 2019, od 10. ure naprej v DOMU POD GORCO. Poleg tega, da boste preživeli lep dan v dobri družbi, ob smehu in na svežem zraku, se boste s tem z ogljikovimi hidrati polnim jesenskim plodom energetsko okrepili in pripravili na zimo. Obvezna oprema je seveda dobra volja. Vabljeni.


SKUPAJ AKTIVNI - Simbioza giba 2019

Vse življenje se gibamo in tudi letošnji oktober je zaznamovan z gibanjem– prihaja že šesta vseslovenska akcija SIMBIOZA GIBA 2019. V tednu med 14. in 21. oktobrom bomo povezali vse generacije, zato vas vabimo v DOM POD GORCO, kjer bodo od ponedeljka do petka potekala različne vaje:

  • v ponedeljek, 14. oktobra, od 15.30. do 16.30  - vaje za krepitev mišične moči v športnem centru,

  • v sredo, 16. oktobra, od 15.30 do 16.30  - vaje za sproščanje in UI v športnem centru,

  • v petek, 18. oktobra, od 10. do 11. ure  - športne igre z učenci OŠ Janka Padežnika v športnem centru, ki bodo zaokrožila letošnjo Simbiozo giba.

»Skupaj aktivni bomo bolj zdravi, mobilni, ustvarjalni, zadovoljni, srečni in pozitivno misleči«.


Vodnikovo razsvetljenstvo – literarno dramska skupina Vedrina

Kranjc! tvoja zemla je zdrava,

Za pridnje nje lega najprava,  

Polje, vinograd,

Gora, morje,

Ruda, kupčija,

Tebe rede.

Tako se glasijo stihi prvega pomembnejšega slovenskega pesnika, narodnega preroditelja, učitelja, prevajalca, slovničarja in urednika, ki si je želel, da bi slovenski jezik bil veljaven v šolstvu. Valentin Vodnik, ki se je rodil leta 1758 v Zgornji šiški blizu Ljubljane, je svoje življenje najprej posvetil duhovščini in kasneje šolstvu, saj je dosegel, da so slovenščino uvedli kot učni jezik v začetne in srednje šole na Kranjskem pod francosko oblastjo. Z njegovimi deli se bomo srečali v sredo, 23. oktobra 2019, ob 10. uri v jedilnici DOMA POD GORCO v izvedbi literarno dramske skupine Vedrina. Vabljeni!


Druženje s svojci in stanovalci II. in I. etaže DOMA POD GORCO

Druženja s svojci in stanovalci po posameznih gospodinjskih skupnosti so prerasla v tradicionalna srečanja, ki ga izvajajo varuhinje po posameznih etažah skupaj s stanovalci in sodelavci. Druženja, ki so tematsko obarvana pričarajo sproščenost, veselje in zabavo ter občutek, da »tvoji« najdražji s teboj preživijo popoldan nekoliko drugače. Tudi tokrat bo tako kot veleva tradicija. Vabljeni v našo družbo v torek, 22. oktobra 2019, od 16. ure dalje na II. etaži in v četrtek, 24. oktobra 2019, od 16. ure dalje na I. etaži DOMA POD GORCO.Najprej se bodo v torek zabavali na področju karaok, v četrtek pa bodo nekoliko bolj umirjeni in sproščeni. Kaj natančno se bo dogajalo, je prav, da izveste sami. Pridružite se nam, saj bo tudi tokrat zanimivo.


Obarvani jesenski sprehod

Jesen nam tako po eni strani omogoča polno aktivnih trenutkov, po drugi pa ne skopari z razvajanjem in lenuharjenjem. To jesen bomo najprej izkoristili prvo, saj nam toplo jesensko vreme še to dopušča. Petkov dopoldan bomo od 10. ure dalje izkoristili za prijeten sprehod v jesensko obarvanem domskem parku in bližnji okolici. Naša okolica je čudoviti prostor za kramljanje, sproščanje in prevetritev misli. Pridružite se nam tudi vi, v petek, 25. oktobra 2019, od 10. ure dalje. Prvi obisk term, prijetne masaže ali zgolj poležavanje pa je nekaj, kar si bomo privoščili, ko bo skozi okno pihljal mrzel jesenski veter.


OKTOBER JE DOBER

Oktober je tu in z njim obarvano listje. Narava se je odela v čudovite barve... razveseljuje nas s prvimi jesenskimi plodovi. Oktober bi lahko primerjali s prehodom skozi območje neomejenih možnosti in novih priložnosti. Življenje nas včasih kar ''prime in premakne". Zatorej bomo v mesecu oktobru v družbi naših varuhinj, ki bodo izvajale številne aktivnosti po posameznih gospodinjskih skupnostih, v UKC Maribor predali punčke iz cunj izpod rok naših kreativnih stanovalk, se družili s svojci in stanovalci v popoldanskih srečanjih po posameznih etažah, izvajali vaje SIMBIOZE ter še veliko več. Zatorej vabljeni v našo družbo.


Norčavost za dober namen

Rdeči noski bodo tudi tokrat, in sicer v ponedeljek, 11. novembra 2019, ob 9.30 s seboj prinesli nov svet domišljije, barv, iger, ki jih ljudje, ki se morajo ločiti od vsega znanega, od doma, pogrešajo. Stanovalci Doma pod gorco bodo stopili novemu dnevu naproti, dnevu, polnemu doživetij, ko so skrbi za kratek čas odložene na stran, ko stanovalce in zaposlene združi otroška norčavost. »To je trenutek za vdih, za moč in pogum«,  pravijo Rdeči noski.


Martin naj bo suh, da pozimi raste kruh

God sv. Martina je v krščanski dobi prekril veselo pogansko jesensko zahvalno slavje, ko so se pogani zahvaljevali bogovom za dobro letino in pašo. Prinašali so jim v dar darove. Do Martinovega je vsa letina pod streho, poljščine so v kleteh in kaščah, vino je v sodih, čreda se vrne s planinskih pašnikov. Vse na svojem mestu je tudi v DOMU POD GORCO, zato bomo v sredo, 13. novembra 2019, od 9.30 proslavili »letino pod streho« in se poveselili kot veleva tradicija. Ob tem pa prisluhnili ljudskim pevcem UP DU Selnica ob Dravi. Vabljeni.


Jesenska modna revija

Jesenska modna revija, ki bo v četrtek, 14. novembra 2019, ob 16.30 je posebna prav zaradi tega, ker v vlogi manekenk in manekenov nastopajo naši stanovalci, zaposleni in njihovi otroci. Nekateri izmed njih v tej vlogi nastopajo že nekaj let in se bodo tudi tokrat suvereno in samozavestno pokazali v vsem svojem sijaju. Modno revijo pripravljamo v sodelovanju s trgovino SENIOR iz Domžal, frizerskim salonom VEROSA, za privlačne in lepe nasmeške bo poskrbela priznana mojstrica ličenja in filmske maske Mateja Naberšnik. Vljudno vabljeni, morda se kakšen kos oblačila dotakne tudi vas. Ob tem pa ne smemo pozabiti na prijetne glasbene zvoke Tamburaškega orkestra KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža.


Pokrajinski muzej Maribor - sprehod skozi preteklost

Pokrajinski muzej Maribor raziskuje, ohranja, publicira dokaze o ljudeh in njihovem življenju. Ponovno se nam bodo pridružili v sredo, 20. novembra 2019, ob 9.30 in nas vsebinsko popeljali na zanimiva področja življenja. Tokrat bomo spoznavali in nekateri obujali spomine na koristnost in obliko gospodinjskih aparatov skozi zgodovino. Vabljeni.


Najlepše adventne dekoracije za popolno praznično vzdušje

Prva adventna nedelja, ko bomo prižgali prvo svečko, je tik pred vrati. Seveda je treba poskrbeti tudi za adventni venček, ki bo krasil našo mizo. Zato, da bodo tudi naša vrata polna topline in naše mize privabile poglede, se bomo z malo spretnosti lotili izdelovanja venčkov skupaj s stanovalci in varuhinjami. Ustvarjalni bomo v petek, 22. novembra od 9.30 dalje v jedilnici DOMA POD GORCO. Naše adventne dekoracije postajajo že skoraj umetnine, zato verjamemo, da bo kakšna privabila tudi vaš pogled.

Praznične dekoracije vam bodo v mesecu decembru na voljo v AVLI DOMA POD GORCO.


Slavljenci v mesecu novembru

Kakor je sam po sebi zanimiv november, so takšni tudi vsi, ki so v njem ugledali luč sveta. Za rojene v mesecu novembru je značilno, da imajo zelo močan značaj, nemogoče je, da spremenijo svoj pogled, odlikuje jih vztrajnost pri doseganju ciljev. Njihova bistroumnost jim lahko včasih naredi več škode kot koristi. Med drugim veljajo za najzvestejše in najbolj predane prijatelje, ki znajo poslušati, pomagati in vse, kar jim drugi zaupajo, zadržati zase. Kakorkoli, s slavljenci meseca novembra bomo,skupaj z otroki iz Vrtca Studenci, nazdravili v torek, 26. novembra 2019, ob 9.30 jedilnici doma DOMA POD GORCO. Razigranosti in dobre volje ne bo manjkalo. Vse najboljše…


Etno caffe: Kejk koroških besied pa vi poznate?«

Pridružite se nam v četrtek, 28. novembra 2019, od 9.30 dalje kuhinjskem kotičku športnega centra DOMA POD GORCO. V sodelovanju z dijaki IC Piramida bomo spoznali eno od številnih imenitnih ljudskih jedi, ki jih v kuhinjah predvsem kmečke gospodinje še danes kuhajo in pripravljajo predvsem ob praznikih. Nadaljevali bomo ob 16. uri v jedilnici s predstavitvijo koroške naravne zakladnice. »Vas mika pustolovščina v rovih nekdanjega rudnika, kjer lahko spoznate skrivnostno življenje knapov in lepoto mineralov? V osrčje gore – v kraljestvo kralja Matjaža – se lahko odpravite z vlakom, kolesom ali zalite rove podzemlja Pece raziskujete s kajakom. Nekoliko drugače – kot splavarji na reki Dravi – pa lahko okusite življenje flosarjev. Narava je Koroško še posebej obdarila z gozdovi. Tu najdete najdebelejše drevo v Sloveniji in tudi najvišje drevo Srednje Evrope. Po poteh v objemu mogočnih dreves in senci gora ni nikoli dolgčas. Peš, s kolesom, na smučeh ali v vodi, vedno dejavno. Na Koroškem boste takoj začutili, da je tukaj tudi vaš dom«, vas sprašujejo na njihovi spletni strani. S koroško živahnostjo nas bo navdušil nastop folklorne skupine Korenine KUD Svoboda Bistrica ob Dravi s koroškimi ljudskimi plesi in pesmimi. Pas še ena po koroško. Če se vas kdo »am jemlje«, pomeni, da vam posveča pozornost. Če vas »zamerka«, vas opazi, če pa vas kdo »obrajta«, vas ceni in upošteva. Vabljeni.


November – mesec preprečevanja odvisnosti

November ali listopad je enajsti in predzadnji mesec v koledarju.V mesecu novembru je prav tako nekaj omembe vrednih dni. Že sam začetek novembra je prazničen, deset dni za tem pa praznujemo bolj veseli praznik, imenovan Martinovo, ko se mošt spremeni v vino. 14. novembra je svetovni dan sladkorne bolezni. Na ta dan se je rodil kanadski znanstvenik Frederick Benting, ki je v laboratoriju izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin. Med pomembne dni sodi tudi 16. november, ko praznujemo mednarodni dan strpnosti. S tem dnem se ozavešča javnost o nevarnosti nestrpnosti na različnih nivojih, ki je problem po vsem svetu, med praznike spada tudi svetovni dan otroka, ki ga praznujemo 20. novembra. Leta 1989 so namreč Združeni narodi v svet poslali pomembno sporočilo in hkrati zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno zaščito in skrb, 21. novembra praznujemo tudi svetovni dan televizije, 25. november oz. mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Namen tega dneva je povečanje splošnega zavedanja o problemu kakršnegakoli nasilja nad ženskami. November ima samo 30 dni in zagotovo bo minil zelo hitro, zato ga bomo tudi v DOMU POD GORCO podoživeli skozi različne dogodke. Poleg običajnih tedenskih dogodkov bomo zakorakali po modni pisti, praznovali Martinovo, kot srčni gostitelji gostili naše številne prijatelje iz različnih društev ter delili veselje in iskren nasmeh z Rdečimi noski. Vse to in še več. Kljub hladnejšim temperaturam, bo vročina naraščala, zato ostanite z nami tudi v mesecu NOVEMBRU.


Doživite Prešernov rojstni dan

Za ljubitelje Prešernove poezije bomo v sredo, 4. decembra 2019, skupaj z  Literarno - recitacijsko in dramsko sekcijo Vedrina Kulturnega društva Studenci-Maribor, praznovali Prešernov rojstni dan. Tudi tokrat nas bodo razveselili s svojimi recitali, in sicer ob 10. uri v jedilnici DOMA POD GORCO. Vabljeni.

Prihod sv. Miklavža

četrtek, 5. decembra 2019, ob 10. uri bodo v DOMU POD GORCO svojo razkošno in bogato obleko dobile novoletne smrečice v naših gospodinjskih skupnostih. Skupaj s stanovalci jih bodo okrasili otroci iz vrtca. Ob17. uri pa nas bo obiskal sv. Miklavž in obdaril stanovalce in otroke zaposlenih DOMA POD GORCO. Prepričani smo, da ne bo prišel sam. Spremljali ga bodo njegovi najbolj glasni spremljevalci, parklji, ki bodo vzbujali strah pri tistih, ki celo leto morda niso bili najbolj pridni. Kaj pa vi? Ste med tistimi, ki jih obišče Miklavž ali parkelj?


V soju silvestrskih luči…

Ponovno bomo zablesteli v soju »silvestrske« noči, in sicer v ponedeljek, 16. decembra 2019, od 17. ure dalje na enoti Spominčica in včetrtek, 19. decembra 2019, od 18. ure dalje jedilnici DOMA POD GORCO. Za vse stanovalce, svojce in zaposlene sta to posebna večera v letu, ki ju podoživimo iskreno in vzneseno, saj stanovalcem in njihovim svojcem pričaramo vso toplino in ljubezen, ki jo premoremo v našem srcu. Dragi stanovalci hvala, ker ste in ker z nami delite najčudovitejšo noč v letu. Odmislimo neprijetne misli in odprimo srce za dobre želje.


DECEMBER, čas čarobnosti in doživetij

December ali gruden je dvanajsti mesec gregorijanskega koledarja z 31dnevi. Je mesec luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. Najbolj se ga veselijo otroci, ki nestrpno odštevajo dneve, saj jih obiščejo trije dobri možje. Za mnoge je december mesec priložnosti za zadajanje novih ciljev, za mnoge pa le prehod v naslednje koledarsko leto ter izgovor za potrošniško pretiravanje. Predvsempa ne pozabimo tistih, ki jim »veseli« december pomeni predvsem stres in osamljenost. Zahvalimo se temu, kaj smo dosegli, kako in v kakšnem smislu smo napredovali, za vse drobne pozornosti, ki smo jih deležni. Drugim pa podarimo vsaj pohvalo ali nasmeh. V DOMU POD GORCO vam pripravljamo pester december, ki bo zagotovo ogrel vaše srce. Decembrske praznične prireditve bomo pričeli z okrasitvijo novoletnih smrečic po gospodinjskih skupnostih, prižigom lučk, miklavževanjem za stanovalce in otroke zaposlenih, nadaljevali z Božičkom ter domskim silvestrovanjem, ko se bomo lahkotno zavrteli na najbolj zapeljivo in svečano »silvestrsko« noč v  letu. Obiskala nas bo literarna skupina Vedrina, znana slovenska igralka, Leo klub, zato vas vabimo, da praznični december preživite v naši družbi.


MESEC JANUAR, NOV ZAČETEK

Januar ali prosinecje prvi mesec v gregorijanskem koledarju, ki je dobil ime porimskem bogu Janusu. Prične se z novim letom, kar za marsikoga pomeni nov začetek. Simbolično si ljudje pripravijo novoletne zaobljube, s katerimi želijo v novem letu izboljšati nekatere stvari v svojem življenju. Ste si tudi vi zadali kakšne nove cilje v novem letu? Ker je januar pravi mesec za nove začetke, vam priporočamo, da čim več  naredite tudi zase. Zato se nam lahko v tem mesecu pridružite na vsakdanjih dnevnih aktivnostih, v družbi godalnega orkestra družine Neuvirt s prijatelji, na predavanjih Leo kluba, Pokrajinskega muzeja, ŽPZ DU Malečnik. Ostanite z nami tudi v letu 2020.


9. rojstni dan DOMA POD GORCO

Številka devet pomeni prihod na cilj, konec nečesa, ki prinese nov začetek. Vse kar smo do sedaj doživeli, gradili in ustvarjali predstavlja modrost in izkušnje. Veliko smo naredili, veliko naš še čaka, modrost in izkušnje nam bodo pri tem pomagale. Smo v obdobju, ko smo že dobro prepleteni z okoljem in prijatelji ter znanci, ki cenijo »dom« prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi. Za rojstni dan smo se odločili, da ga zato preživimo v družbi ljudi, s katerimi želimo pokramljati in deliti svoj čas. In to ste vi, naši najbolj »cool« stanovalci, naši srčni zaposleninaši razumevajoči svojci in vi, dragi prijatelji, ki že devet let z nami uspešno krmarite v medsebojnem zaupanju in sodelovanju.

Zatorej, vidimo se, v petek, 14. februarja, ob 10. uri DOMU POD GORCO. Dan, kot se za rojstni dan spodobi, dan dobre družbe, dobre zabave, dobrih gostov in brez okusne torte in presenečenj ne gre…

Vabljeni v našo družbo.


Vadba moči za starejše

Z redno in načrtno gibalno dejavnostjov DOMU POD GORCO nadaljujemo tudi v zimskem času. Da bomo lahko obdržali telesne aktivnosti in še izboljšali gibalne sposobnosti, nas bosta tudi tokrat skozi vaje popeljali naši sodelavki Helena in Mojca, in sicer v ponedeljek, 24. februarja 2020 in v četrtek 27. februarja 2020, ob 14. uri, v športnem centru DOMA POD GORCO. Preprečimo, kar se preprečiti da. Vabljeni!


Aktivnosti z varuhinjami

Tedenska druženja z varuhinjami bodo potekala ob ponedeljkih, četrtkih in petkih med 10. in 11. uro v gospodinjskih skupnostih, kjer bomo v prijetni družbi in klepetu ustvarjali, razmišljali, lovili srečo na tomboli in stimulirali naše možganske celice. Če vam prijetna družba ni odveč, se nam pridružite. Zmeraj se imamo lepo.


FEBRUAR – mesec doživetij

V gregorijanskem koledarju ima mesec februar le 28 ali 29 dni.Trikrat v zgodovini pa je v določenih državah v resnici imel 30 dni. Zapleteno…Je drugi mesec v letu v gregorijanskem koledarju, najkrajši mesec v letu, kar pa ne pomeni, da smo v njegovem času prikrajšani za kakšen dogodek. Zaljubljenci se razvajajo v romantičnem času valentinovega, otroci in mladi po srcu se prepustijo pustnemu rajanju in odženejo zimo, slovenski narod se pokloni velikemu kulturnemu prazniku, ljubitelji narave pa se prepustijo lepotam in bogastvom narave. Če pa niste veliki navdušenec valentinovega in če vaš rojstni dan ne pade v ta mesec, imate lahko tudi drugačno razmišljanje. Krajši mesec pomeni, da je treba vse mesečne poslovne cilje doseči v krajšem času kot v ostalih mesecih, je obdobje med ledenimi večeri in prijetno toplimi opoldnevi – vsaj kadar posije sonce, oslabljen imunski sistem, prehladi in gripe, niso nobena redkost. Poleg tega temni in hladni dnevi po prazničnem vzdušju prinašajo tudi skrhano mentalno zdravje, tistih nekaj kilogramov, ki smo jih nabrali za težke zimske dni, se začenja kazati v odsevu ogledala…Skratka v Domu pod gorco bomo ostali pri prvem razmišljanju. Mi ga bomo izkoristili za druženja v gospodinjskih skupnostih, častili kulturni praznik, pekli krofe z našo »mlado« upokojenko in našimi kuharskimi mojstri, si zaželeli le najboljše ob 9. domskem rojstnem dnevu, se prepustili pustnemu rajanju in se z Leo klubom odpravil na potovanje v okviru potopisnega predavanja. Novi zagoni, novi cilji, nova doživetja. Ostanite z nami.


Gambija, nasmejana obala Afrike

V besedi in sliki se tokrat odpravljamo v Gambijo - mali skriti biser Afrike, čudovita pokrajina, rajske plaže, živali, bogata glasbena in kulturna tradicija, različna plemena in jeziki, pestra kulinarična ponudba ter neverjetni ljudje, ki so vedno nasmejani! In prav ljudje so tisti, ki naredijo to državo tako zelo posebno! Poleg dolgih peščenih plaž ne smete izpustiti glavne tržnice v Serekundi, kjer spoznate resnično življenje domačinov. V Gambiji morate obvezno poskusiti attayo. To ni le tradicionalni topli napitek, ampak je pomemben del družabnega življenja, ki povezuje ljudi. Attaya je vrsta zelenega čaja, ki ga pripravljajo na poseben način in je najbolj pogost v Gambiji, Senegalu in Mavretaniji. Prav tako vas bodo navdušili s svojo močno vero, kjer je 90% državljanov pripadnikov muslimanske vere, približno 8% je kristjanov in 2% je pripadnikov drugih afriških religij.  Če se boste udeležili izletov v naravo, po reki in ob morju, boste navdušeni nad živo pisanimi barvami tropskih ptic, tudi opic ne boste videli v kletkah, ampak v gozdovih ter v času zorenja sadja tudi kar na dvorišču ali na strehah sosednih hiš. Obisk krokodiljega parka Kachikally je priljubljena turistična točka, saj v njem prebiva več kot 100 krokodilov. Druženje z domačini vam omogoča tudi raziskovanje bolj zasebnih življenjskih situacij, da boste razumeli, zakaj so tako radi urejeni, zakaj se ne marajo slikati brez čevljev, zakaj imajo pametne telefone in zakaj vam bodo pokazali kozo, ki jo imajo privezano na dvorišču. Nikoli in nikdar pa ničesar ne obljubite. Obljuba dela dolg in vaša beseda je “sveta” in če ste rekli, da boste nekaj naredili,  ste obljubo skoraj že izpolnili. Veliko novega in nam morda še nepoznanega, boste izvedeli v soboto, 29. februarja 2020, ob 9.30 v glavni jedilnici DOMA POD GORCO z našimi prijatelji iz Leo kluba Maribor.


MAREC – ko se ženska energija prebudi

Mesec marec je tretji po vrsti in je precej priljubljen pri ljudeh, ki ne marajo zime in snega. 21. marca se namreč pričenja pomlad in z njo toplejše vreme, prebujanje narave, čas pomladnih dni in prvih rožic, daljši dnevi in tako naprej. V marcu se skriva tudi nekaj praznikov in lahko bi rekli, da je ta mesec še najbolj posvečen nežnejšemu spolu. 8. marca je namreč dan žena, naslednji praznik je posvečen ženam, in sicer materinski dan 25. marca. Tudi vsi pari oz. vsi zaljubljeni bodo prišli na svoj račun, 12. marca se praznuje Gregorjevo. To je dan, ko se po ljudskem izročilu “ptički ženijo”, 22. marec je svetovni dan voda, 14. marec pa je praznik, ko obeležujemo matematično konstanto pi. In kaj se bo v tem čudovitem mesecu dogajalo v DOMU POD GORCO? Predvsem se bomo družili ob plesu in petju, saj nas bodo obiskale številne pevske skupine (ŽPZ DU Malečnik, Godalni orkester družine Neuvirt s prijatelji, ženska vokalna skupina Fritule), se družili s svojci ob kuharskih uricah, se ob ponedeljkih nekoliko bolj poglobljeno pogovarjali o vrednotah življenja in vsak torek uživali na tomboli, bridgu…verjemite, ta druženja ne more nadomestiti nobeno bogastvo. In nobeno bogastvo ne more nadomestiti uric v vaši družbi, drage stanovalke in stanovalci DOMA POD GORCO.   


PrEUredimo okolje - Zavod PIP

Ekipa Zavoda PIP, ki že od leta 2006 izvaja program EUROPE DIRECT Podravje nas bo skupaj s svojimi prostovoljci in ekipo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji obiskala v soboto, 9. aprila 2021, ob 13. uri in skupaj s stanovalci zasadila medovite rastline. S sajenjem medovitih rastlin v okolici Doma pod gorco tako ne bodo prispevali le k boljšem počutju stanovalcev doma, pač pa tudi k doseganju cilja EU, da do leta 2030 posadi 3 milijarde dodatnih dreves v EU v skladu z ekološkimi načeli. Čebele in drugi opraševalci, ki pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi, oprašijo skoraj tri četrtine vseh rastlin, s katerimi se proizvede 90 odstotkov svetovne hrane. Skupaj in medgeneracijsko je potrebno od besed prestopiti k dejanjem.

Prehod na podnebno nevtralno družbo je izziv in obenem tudi priložnost za ustvarjanje boljše prihodnosti za vse. Gre za ljudi in naša vsakdanja življenja: kako proizvajamo, trošimo, ravnamo z odpadki, se gibljemo, grejemo ali hladimo naše stavbe, delamo in živimo skupaj. Za doseg podnebne nevtralnosti Evrope do 2050 imajo poleg vladnih politik in predpisov pomembno vlogo tudi državljani, skupnosti in organizacije iz vseh sektorjev naše družbe in gospodarstva.

Vseslovenska prostovoljska akcija DAN ZA SPREMEMBE vabi vse ljudi v Sloveniji, da sooblikujejo boljšo družbo tako, da se v svojem okolju povežejo v akcijah, ki lahko rešujejo aktualne probleme in izboljšujejo kakovost bivanja. 

Vsako leto aprila s sloganom "Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!" nagovarja prebivalce Slovenije, da vsaj za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke.

                                                                        Vljudno vabljeni. 


DAN ODPRTIH VRAT DOMA POD GORCO

DOM POD GORCO bo 11. junija 2022, od 9.30 ure naprej  ponovno na stežaj odprl svoja vrata ožji in širši skupnosti z namenom, da predstavi ne zgolj samo življenje, ampak prijetno domovanje stanovalcev Doma pod gorco. To je dan, ko pišemo zgodbo s humanitarno noto, s pridihom kulinarike, zabave in druženja v smislu, KAR OD SRCA PRIDE, SE SRCA PRIME.

Ker verjamemo, da želite biti del naše zgodbe, vas vabimo v soboto, 11. junija 2022, od 9.30 ure dalje, da skupaj rišemo nasmehe na obraze naših stanovalcev in naših srčnih zaposlenih. Zabavali in družili se bomo z našimi povabljenimi prijatelji na vinsko kulinarični tržnici in ker nam je mar tudi za starejše v socialni stiski, bomo vsa sredstva iz »kuharskih kotličkov« namenili  društvu UP-ornik. Še posebej bomo tako stanovalci kot zaposleni veseli dobre družbe Marcosta Tavaresa, Matjaža Javnšnika, Helene Blagne in seveda VAS, dragih obiskovalcev.

Zatorej se vidimo, v soboto, 11. junija 2022, od 9.30 ure dalje. 

ČE ŠE PRIDETE VI, BOMO VSI.